S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

Toto jsou 2 nejoblíbenější akcie analytiků TipRanks

Martin Bartkovský
7. 3. 2023
8 min read

Hlavně začínající investoři většinou hledají inspiraci u různých investorů a analytiků. Není tedy vůbec na škodu se podívat na to, co je mezi analytiky populární. Dnes se tedy podíváme na 2 akcie, které jsou velmi populární mezi analytiky TipRanks.

Popravdě mě v dnešní době tato volba ani moc nepřekvapila, respektive charakter této volby. Zkrátka dnešní doba je taková, jaká je, tak bylo asi jasné, že analytici budou tíhnout k tomuto typu akcií. Pojďme si ale představit 2 konkrétní akcie, které jsou zde populární.

Kimbell Royalty Partners $KRP-0.7%

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Kimbell Royalty Partners je společnost, která se specializuje na získávání a správu nerostných a licenčních podílů v oblasti ropy a zemního plynu. Vlastnictvím těchto podílů má společnost nárok na část výnosů z produkce a prodeje těchto přírodních zdrojů.

Společnost má diverzifikované portfolio nerostných a licenčních podílů ve více státech, což pomáhá snižovat riziko nedostatečné výkonnosti jakéhokoli aktiva. Portfolio společnosti zahrnuje podíly ve více než 94 000 hrubých vrtech, které poskytují stabilní a diverzifikovaný zdroj peněžních toků. 1.    Portfolio Kimbell Royalty Partners zahrnuje podíly na více než 13 milionech hrubých akrů ve 28 státech, které se nacházejí především na středním kontinentu, ve Skalistých horách a v Permské pánvi. Aktiva společnosti jsou diverzifikována napříč různými produkčními formacemi, včetně břidlice, pevného písku, konvenčního a uhelného metanu.

Společnost generuje příjmy především z licenčních poplatků, které jsou založeny na procentu příjmů generovaných z prodeje ropy a plynu vyrobeného z nemovitostí, ve kterých vlastní podíly. Příjmy Kimbell Royalty Partners jsou také doplněny platbami bonusů za pronájem, což jsou jednorázové platby prováděné ropnými a plynárenskými společnostmi, aby si zajistily právo na vrtání na jejích pozemcích.

Výhody:

  • Diverzifikované portfolio: Portfolio Kimbell Royalty Partners je dobře diverzifikované napříč mnoha státy a produkujícími formacemi, což pomáhá snižovat riziko nedostatečné výkonnosti jakéhokoli aktiva.
  • Atraktivní dividendový výnos: Kimbell Royalty Partners má dobré zkušenosti s vyplácením dividend svým akcionářům a od 6. března 2023 činí dividendový výnos společnosti 8,3 %, což je více než průměr v oboru.
  • Strategie růstu řízená akvizicemi: Strategie růstu společnosti se zaměřuje na získávání nerostných a licenčních podílů od ropných a plynárenských společností, kterým se daří řídit růst jejích peněžních toků a dividend.
  • Zaměření ESG: Kimbell Royalty Partners má silný závazek k zásadám ESG, které by mohly být atraktivní pro společensky odpovědné investory.

Nevýhody:

  • Vystavení cenám komodit: Kimbell Royalty Partners je jako vlastník nerostných a licenčních podílů vystavena kolísání cen komodit, které může být nestálé a obtížně předvídatelné.
  • Regulační riziko: Ropný a plynárenský průmysl podléhá složitému regulačnímu prostředí a změny zákonů a předpisů by mohly ovlivnit provoz a finanční výsledky společnosti.
  • Omezené vyhlídky růstu: Růst Kimbell Royalty Partners je primárně poháněn akvizicemi a na vysoce konkurenčním trhu s nerostnými surovinami a licenčními poplatky mohou existovat omezené příležitosti pro budoucí akvizice.
  • Struktura MLP: Pro nás jakožto evropské investory je tento typ společnosti nevýhodný z hlediska daní. Zkrátka a jednoduše zde musíme počítat s daleko vyššími daněmi.
  • Průmyslová rizika: Ropný a plynárenský průmysl je vystaven různým rizikům, včetně geopolitických, environmentálních a technologických rizik, která by mohla ovlivnit finanční výkonnost společnosti.

Jak už jsem nastínil výše. Obecně nyní jsou v kurzu dividendové akcie. Podle mého názoru se tato akcie analytikům líbí hlavně svým zaměřením na energetický sektor, ale hlavně dividendovým výnosem který je zde přes 8 %. Zkrátka a jednoduše tímto investoři překonají inflaci i když cena akcie bude stagnovat.

CTO Realty Growth $CTO+1.7%

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Přejdeme k CTO Realty, jedná se o realitní investiční fond (REIT), který investuje především do komerčních nemovitostí, včetně kancelářských budov, nákupních center a průmyslových skladů. Společnost generuje příjmy z pronájmů a má také dobré zkušenosti s prováděním strategických akvizic pro rozšíření svého portfolia.

Společnost působí ve dvou segmentech: Income Properties a Commercial Loan Investments. Segment Income Properties je zodpovědný za generování příjmů z pronájmu nemovitostí CTO Realty. Do tohoto segmentu patří také správa nemovitostí, leasing a developerské činnosti. Segment Commercial Loan Investments se zaměřuje na vytváření a investování do komerčních úvěrů, včetně překlenovacích úvěrů, stavebních úvěrů a mezaninových úvěrů. Úvěrové portfolio CTO Realty tvoří především úvěry zajištěné komerčními nemovitostmi.

Portfolio nemovitostí CTO Realty zahrnuje přes 50 nemovitostí v 11 státech s celkovou pronajímatelnou plochou přibližně 4 miliony čtverečních stop. Mezi hlavní nájemce společnosti patří Walmart, Publix a Wells Fargo.

Společnost má za sebou historii vyplácení dividend a její dividendový výnos se aktuálně pohybuje kolem 5,5 %. 

Výhody:

  • Společnost CTO Realty má diverzifikované portfolio nemovitostí produkujících příjem, což snižuje její vystavení riziku z jakékoli konkrétní nemovitosti nebo nájemce.
  • Společnost má historii vyplácení dividend a její současný dividendový výnos je vyšší než průměr v oboru, což z ní činí atraktivní investici pro investory hledající příjem.
  • Segment Investice komerčních úvěrů CTO Realty poskytuje další diverzifikaci toku příjmů společnosti, protože generuje příjem z úvěrů spíše než jen výnosy z pronájmu nemovitostí.
  • Společnost má bohaté zkušenosti s pronájmem svých nemovitostí vysoce kvalitním nájemcům, včetně velkých maloobchodníků a finančních institucí.
  • CTO Realty má silnou rozvahu se zvládnutelnou úrovní zadlužení, což společnosti poskytuje finanční flexibilitu, aby mohla využívat příležitosti k růstu.

Nevýhody:

  • Stejně jako všechny realitní společnosti i CTO Realty podléhá rizikům spojeným s realitním průmyslem, včetně změn hodnot nemovitostí, kolísání příjmů z pronájmu a změn úrokových sazeb.
  • Geografická koncentrace společnosti na Floridě ji vystavuje rizikům spojeným s tímto trhem, jako jsou hurikány, záplavy a ekonomické poklesy.
  • Segment Investice komerčních úvěrů CTO Realty podléhá rizikům spojeným s poskytováním úvěrů, jako je nesplácení dlužníka a úvěrové riziko.
  • Společnost má relativně malou tržní kapitalizaci ve srovnání s některými svými protějšky, což může omezit její schopnost získat přístup ke kapitálu a soutěžit o větší obchody.
  • Finanční výsledky CTO Realty byly v posledních letech poněkud smíšené, společnost vykázala v roce 2020 čistou ztrátu, což může být pro některé investory znepokojivé.

Zde se jedná o sázky na realitní trh, který je v této době díky úrokovým sazbám pod tlakem. Další věcí, která zde zase podle mě hraje velkou roli, tak je dividendový výnos, kdy společnost nabízí velmi dobrý dividendový výnos, který skoro pokryje inflaci v USA.

Závěr

Hlavním důvodem, proč jsou tyto dvě akcie mezi analytiky oblíbené, jsou jejich vysoké dividendové výnosy. Obě společnosti mají dobré zkušenosti s vyplácením pravidelných dividend, což z nich činí atraktivní možnosti pro investory zaměřené na příjem, kteří hledají spolehlivé a předvídatelné zdroje příjmů.

Závěrem lze říci, že Kimbell Royalty Partners a CTO Realty jsou dvě akcie, které zaujaly pozornost finančních analytiků. Obě společnosti prokázaly odhodlání vytvářet stabilní peněžní toky a udržovat silné dividendové výnosy, což z nich činí atraktivní investiční možnosti pro investory zaměřené na příjem.

Tým Bulios vytvořil vlastní dividendové portfolio, které pravidelně spravuje. Toto portfolio generuje stabilní dividendový výnos kolem 7 %. Tyto akcie v něm ale bohužel nejsou.

Pokud chcete začít budovat stabilní dividendový příjem z kvalitních dividendových akcií, tak zde máte možnost.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.