S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Analýza Crestwood Equity Partners: Stabilní sektor a lákavá valuace?

Dominik Petrnoušek
6. 3. 2023
6 min read

Sektor, který je aktuálně ve velké oblibě, ale zároveň je svým charakterem odolný proti typickým výkyvům? Tak přesně to může společně se zajímavou valuací poskytnout Crestwood Equity Partners.

CEQP je provozovatelem řešení pro distribuci ropných produktů

Základní přehled

Crestwood Equity Partners $CEQP+4.4% je americká společnost, která se specializuje na provozování energetických a zemních plynových infrastruktur. Společnost byla založena v roce 2001 a sídlí v Houstonu.

Překvapivě v poslední době cena akcií klesá

Crestwood Equity Partners se zaměřuje na tři hlavní oblasti: midstream, downstream a marketing. V oblasti midstreamu společnost provozuje různé plynovody, terminály a úložiště pro zemní plyn a zkapalněný zemní plyn (LNG). V downstreamu se společnost zaměřuje na provozování zařízení pro zpracování a zplyňování zemního plynu. V oblasti marketingu se společnost specializuje na prodej a distribuci zemního plynu a LNG.

Základní hodnoty

Co je přesně Crestwood Equity Partners?

Akcie společnosti Crestwood Equity Partners v současné době přinášejí dividendovým investorům 10,3% dividendový výnos, který je dobře pokryt rozdělitelným peněžním tokem této středně velké společnosti. Crestwood Equity Partners v únoru předložila za čtvrté čtvrtletí silnou bilanci zisků a společnost předložila kapitálový rozpočet, který naznačuje, že distribuce má prostor pro růst. Vzhledem k nedávnému poklesu ceny akcií společnosti Crestwood Equity Partners se navíc jeví jako celkem solidní volba.

Crestwood Equity Partners je rostoucí společnost s investicemi v pánvích Willison, Delaware a Powder a svým zákazníkům nabízí především služby v oblasti těžby a zpracování zemního plynu. Tato společnost hraje klíčovou roli při dodávkách energetických produktů na trhy v USA. Nejatraktivnějším aspektem investice do společnosti Crestwood Equity Partners je skutečnost, že společnost generuje předvídatelné distribuovatelné peněžní toky ze svých přepravních aktiv v oblasti midstreamu.

https://www.youtube.com/watch?v=GhwZvmTtp58

Hlavní výhodou Crestwood Equity Partners je skutečnost, že činnost společnosti je z velké části založena na předem stanovených poplatcích, což dává CEQP odolnost na trhu, kde velmi často dochází k velkým změnám tržních cen energetických produktů. Na rozdíl od výrobců dostávají středně velké společnosti, jako je Crestwood Equity Partners, za své služby v oblasti přepravy, skladování a terminalizace pevně stanovené poplatky, což značně omezuje expozici vůči volatilitě tržních cen energií. Společnost Crestwood Equity Partners očekává, že v roce 2023 dosáhne 85 % podílu na poplatcích, což jí zajišťuje velmi předvídatelné příjmy a peněžní toky.

Společnost Crestwood Equity Partners dosáhla ve FY 2022 zisku EBITDA ve výši 580,7 milionu dolarů, což představuje 68% meziroční nárůst, a to zejména díky silnému růstu v segmentu společnosti Gathering and Processing North, který zahrnuje kombinovanou kapacitu těžby zemního plynu 641 MMcf/d.

EBITDA společnosti. Zdroj

Upravená EBITDA společnosti Crestwood Equity Partners dosáhla v roce 2022 výše 762,1 milionu USD a vykázala meziroční nárůst o 27 % díky investicím do růstu, které se vyplácejí především v pánvích Delaware a Willison.

Valuace

Na základě výhledu společnosti Crestwood Equity Partners na rok 2023 jsou podíly této midstream společnosti oceněny na 5,7x CF v roce 2023. Jednotky jsou rovněž oceněny poměrem EV/EBITDA ve výši 7,7x, což činí společnost CEQP atraktivně oceněnou jak na základě CF, tak na základě EBITDA. Ostatní společnosti v segmentu. Podobné společnosti - třeba Kinder Morgan $KMI-0.6% se všechny obchodují s výrazně vyššími násobky EV/EBITDA, ale jsou také výrazně větší než CEQP.

Výhled na rok 2023

Společnost Crestwood Equity Partners v únoru představila svůj výhled na 2023, který počítá s upraveným ziskem EBITDA ve výši 780-860 milionů USD a růstovými investicemi ve výši 135 až 155 milionů USD. Více než polovina investičních výdajů společnosti Crestwood Equity Partner (55 %) bude v roce 2023 směřovat do segmentu Gathering and Processing North. Očekává se, že segment Gathering and Processing North společnosti Crestwood Equity Partner vygeneruje většinu upraveného zisku EBITDA ve výši 570-620 milionů USD v roce 2023, což představuje podíl na zisku EBITDA ve výši 72-73 %. Výhled upraveného zisku EBITDA na rok 2023 rovněž předpokládá až 13% meziroční růst.

Portfolio společnosti Crestwood. Zdroj

Nejdůležitější metrikou výhledu pro FY 2023 byl očekávaný ukazatel distribučního krytí CEQP, protože umožňuje investorům vyhodnotit možnost výrazného zvýšení distribuce. Společnost Crestwood Equity Partner uvedla, že očekává distribuovatelný peněžní tok v rozmezí 430-510 milionů USD a pokrytí distribuce se očekává na úrovni 1,6-1,8 X.

Rizika

Crestwood Equity Partners je středně velkou společností s rozsáhlými investicemi do odvětví fosilních paliv (zemní plyn), které se stalo terčem zájmu americké vlády. Regulační orgány se snaží motivovat k využívání ekologických zdrojů energie a odrazovat od využívání fosilních paliv, což by mohlo ovlivnit růst a distribuční potenciál společnosti CEQP. Společnost Crestwood Equity Partners je závislá na růstových investicích v pánvích Williston, Delaware a Powder River a omezení kladená na expanzi společnosti budou mít pravděpodobně za následek zpomalení růstu peněžních toků a potenciálně slabší pokrytí distribuce do budoucna.

Společnost je dobře řízena a na svou dividendu si více než vydělává distribuovatelným cash flow. Což je pro většinu dividendových investorů klíčovým kritériem. Vzhledem k tomu, že CEQP je levně oceněna na základě DCF a EBITDA a poskytuje dividendový výnos přesahující 10 %, se pro mě společnost stala dost zajímavou.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.