S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

McLaren, Honda a Heineken, ti všichni využívají služby této společnosti a nemohou si je vynachválit

Pavel Botek
7. 3. 2023
7 min read

Možná si teď říkáte, co má společného formule se společností Splunk, o které bude dnes řeč. Popravdě je toho dost, konkrétně tedy jejich technologie a software, který využívá a chválí samotný McLaren a další známé společnosti.

Společnost Splunk $SPLK+0.2% je specializovaná na software pro správu a analýzu velkých objemů dat, který je nazýván Splunk Enterprise. Tento software umožňuje organizacím sbírat, analyzovat a vizualizovat data z různých zdrojů, včetně webových serverů, aplikací, sítí, cloudových prostředí a mnoha dalších.

Splunk Enterprise poskytuje uživatelům možnost hledat, monitorovat a analyzovat data v reálném čase pomocí intuitivního uživatelského rozhraní a robustních nástrojů pro vyhledávání, filtrování a vizualizaci dat. Tento software je využíván pro mnoho různých účelů, včetně bezpečnostního monitoringu, správy IT infrastruktury, řízení aplikací a služeb, a dalších oblastí.

Společnost Splunk také nabízí řadu dalších produktů a služeb, jako jsou například Splunk Cloud, Splunk IT Service Intelligence, Splunk Enterprise Security a Splunk User Behavior Analytics. Tyto produkty a služby poskytují rozšířené funkce a možnosti, aby organizace mohly lépe porozumět svým datům a využívat je k dosažení lepších výsledků.

Mezi zajímavé zákazníky se řadí Heineken, McLaren a Honda

Splunk využívají světoznámé společnosti 👇

Heineken

Heineken každoročně distribuuje téměř 50 miliard litrů (13 miliard galonů) piva do městských metropolí a vzdálených destinací po celém světě – a každá láhev musí mít stejně vysokou kvalitu. Splnění těchto očekávání v tak obrovském měřítku vyžaduje vyladěnou přesnost ve všech procesech společnosti Heineken, od pole ječmene přes stáčecí linku až po horní část baru.

Aby vše v pivovarnictví, dodavatelském řetězci a finančních procesech probíhalo hladce a nepřetržitě, spoléhá Heineken na platformu Splunk, která poskytuje přehled o těchto rozsáhlých systémech.

McLaren

Použitím Splunku k převodu dat v reálném čase na užitečné poznatky zvyšuje McLaren svou konkurenční výhodu a urychluje tempo vývoje ve Formuli 1 a závodech esportů.

Ve světě F1 mohou být data rozdílem mezi dobrým závodem a drahou porážkou. A vedení McLarenu to moc dobře ví 👇

"Splunk je velmi důležitý jak pro náš výkon na trati, tak mimo ni. Musíte mít obojí, protože pokud nebudeme konkurenceschopní mimo trať, nebudeme konkurenceschopní na trati."

Honda

"Splunk nám umožňuje jednat na základě [našich] dat, poskytovat informace, odpovídat na otázky a řešit problémy, o kterých jsme možná ani nevěděli, že je máme."

Jak má Splunk velký podíl na trhu?

Podle různých průzkumů a analýz, Splunk je považován za jednoho z lídrů v oblasti správy a analýzy dat.

V roce 2020 byl Splunk zařazen na 6. místo v seznamu největších světových poskytovatelů softwarových aplikací a služeb podle tržeb, který sestavuje společnost Gartner. Splunk také získal řadu ocenění a uznání za své produkty a služby, včetně ocenění Leader v oblasti správy bezpečnosti informací a Event Managementu v průzkumu společnosti Gartner Magic Quadrant.

Společnost Splunk má také velkou zákaznickou základnu, která zahrnuje tisíce společností z různých odvětví, včetně finančních služeb, technologií, zdravotnictví, vlády a dalších. Tento fakt ukazuje, že Splunk má velkou přítomnost na trhu a že jeho produkty a služby jsou velmi žádané a používané.

Z čeho mají vlastně příjmy?

Příjmy společnosti Splunk za fiskální rok 2022 (končící 31. ledna 2022) se dělily na:

  • Cloudové příjmy (35% celkových příjmů)
  • Příjmy z licencí (38% celkových příjmů)
  • Příjmy z údržby a služeb (27% celkových příjmů)

Splunk také vydělává peníze z předplatného svých cloudových a softwarových produktů, které umožňují zákazníkům sbírat, analyzovat a využívat data z různých zdrojů.

Finance

Tržby

Při pohledu na posledních 5 let vidíme, že společnost vykázala v roce 2017 tržby ve výši 1,27mld. dolarů, které vzrostly až na 2,67mld. dolarů v roce 2022, což je v průměru 24% ročně.

Čisté zisky

Čisté zisky však prohlubují svou ztrátu za posledních 5 let a k roku 2022 byla čistá ztráta -1,34 miliardy dolarů.

Zde ale musím podotknout, že společnost vykázala ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 kladný čistý zisk ve výši 269 milionů dolarů, neboli 1,44 dolaru na akcii, ve srovnání se ztrátou 140,8 milionu dolarů nebo 88 centů na akcii v období před rokem, takže určitý náznak zlepšení tu máme.

Důvody růstu ztrát jsou jednoduché:

  • Před pár lety se konal přechod na cloudový model předplatného, který snižuje krátkodobé příjmy a marže, což by se mělo postupně stabilizovat.
  • Zvýšená konkurence na trhu s datovou analytikou a bezpečností.
  • Nedávná změna vedení společnosti.

Společnost Splunk začala přecházet na cloudový model předplatného v roce 2017 a dokončila tento proces v roce 2020. Tento přechod měl za následek snížení krátkodobých příjmů a marží společnosti, ale zvýšení opakujících se příjmů a dlouhodobé hodnoty zákazníků.

Aktiva x Pasiva

Splunk měl v roce 2022 celková aktiva ve výši 3,9 miliardy USD a celková pasiva ve výši 4,5 miliardy USD.

Dlouhodobý dluh

Dlouhodobý dluh společnosti Splunk v roce 2022 byl 3,138 miliardy USD, což je o 36,27% více než v roce 2021.

Jelikož je firma ztrátová v tuto chvíli, tak se základními ukazateli nebudu zabývat, protože jak vidíte, většina čísel je záporných

Analytici však společnosti věří a větší část z nich pokrývá akcie SPLK s ratingem buy a zbytek doporučuje držet. Obecně se totiž očekává, že se situace po přechodu na cloudový model stabilizuje a brzy uvidíme lepší čísla + využití.

Osobně se mi hodně líbí zaměření společnosti a slibná klientela, která si služby Splunku chválí. Těžko odhadovat, kdy se společnost vzpamatuje z přechodu na cloudový model předplatného a začne být zisková, za mě osobně je to ale zajímavý kousek, který si zařadím minimálně na watchlist.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.