S&P 500 ^GSPC 5,158.84 +0.61%
Nvidia NVDA $917.10 +3.29%
Meta META $460.00 +1.78%
Tesla TSLA $183.41 +1.23%
Microsoft MSFT $409.88 +0.79%
Apple AAPL $182.24 -0.62%
Amazon AMZN $186.82 +0.32%
Alphabet GOOG $168.71 -0.17%

DRAGANFLY INC. - Společnost, která mne zaujala

Stanislav Socha
7. 3. 2023
17 min read

DRAGANFLY INC. ($DPRO+9.7%) - Je nejstarší společnost zabývající se drony v Americe. Založena byla již v roce 1998. 

DRAGANFLY INC.

S 25 lety v oboru je jedinou společností, která má odborné znalosti nezbytné pro provozování složitých humanitárních misí ve válečné zóně, jako jsou frontové linie Ukrajiny.  Miliardáři jako Musk, Bezos a Gates již investují jmění do umělé inteligence a chystají se na to, co by mohlo být v nadcházejících letech velkými zisky. Microsoft údajně chystá investovat 10 miliard dolarů do OpenAI – malé společnosti, která vytvořila ChatGPT, chatbota řízeného umělou inteligencí. Ale když máte nějakého AI robota, investoři by potenciálně mohli vydělat mnohem větší zisky z mnohem hodnotnějšího používání AI :zachraňování životů.

To je místo, kde má Draganfly Inc (ticker: DPRO) na burze NASDAQ obrovský potenciál… Společnost vyvinula život zachraňující software umělé inteligence s názvem Vital Intelligence.  Vital Intelligence shromažďuje data ze specializovaného termovizního zobrazování, LIDARu, optických a multispektrálních senzorů rádiových vln a analyzuje je pomocí strojového učení, aby odhalila lidi v nouzi – rychleji. Ve skutečnosti Draganfly byl první dron, který kdy zachránil lidský život. Stalo se to v roce 2013, kdy se jedinec zraněný při automobilové nehodě v mrazivém počasí zatoulal z místa havárie… Technologie tepelného zobrazování Draganfly uspěla tam, kde pozemní týmy a vrtulníky selhaly. Draganflyer X4-ES lokalizoval jedince v pozdějších fázích hypotermie, oblečeného pouze v tričku a kalhotách. Tato historická, život zachraňující událost změnila pohled na drony. Nejenže jsou zábavným „koníčkem“ pro spotřebitele a nástrojem pro vojenské zpravodajství – ale také mohou být rozhodující v lékařské logistice, humanitární pomoci, pátrání a záchraně, odhalování min a mnoha dalších…

DRAGANFLY INC.

Na rozdíl od většiny dronů – žádný na spotřebitelském trhu a jen několik mimovládních – drony Draganfly mohou udržovat silnou a bezpečnou komunikaci daleko za přímkou ​​viditelnosti a odesílat gigabajty dat zpět k uživateli. To umožňuje dronům Draganfly operovat z bezpečné vzdálenosti a pohybovat se na místech, která ještě nejsou bezpečná pro nouzový personál. To znamená, že mohou nasměrovat pomoc správným směrem – poskytnout posouzení potřeb na zemi nebo na moři v reálném čase . Tato schopnost byla klíčovým faktorem, proč se Draganfly věřilo, že bude první na scéně v prvních dnech rusko-ukrajinské války – a proč by mohla být zásadní součástí ukrajinského úsilí o obnovu v nadcházejících letech.

Společnost Draganfly podepsala smlouvu s průmyslovými řešeními společnosti Lufthansa s cílem posílit námořní infrastrukturu a zachránit životy. Lufthansa Industry Solutions , poskytovatel IT služeb a dceřiná společnost Lufthansa Group, právě podepsala významnou smlouvu s Draganfly.

Řešení dronů Draganfly a software Vital Intelligence pomohou Lufthanse během námořních pátracích a záchranných operací a pro účely průzkumu – přidání další vrstva bezpečnosti a zabezpečení pro členy posádky a cestující. Během pátrání a záchrany mohou specializované drony společnosti Draganfly s optickými a infračervenými zobrazovacími schopnostmi mapovat proudy a otevřenou vodu, lokalizovat přeživší a začít měřit základní životní funkce. Díky svým silným komunikačním schopnostem může posádce a záchranným týmům poskytovat využitelná data v reálném čase. To znamená, že drony Draganfly mohou pomoci záchranářům rychleji se dostat k pasažérovi přes palubu. Drony Draganfly lze také použít ke kontrole nákladu a potenciálních nebezpečí na vodě. A protože tyto vysoce odolné drony mohou operovat v nebezpečných oblastech, mohou poskytnout užitečné informace, které by jinak nebyly dostupné. Lufthansa by mohla být první z mnoha v námořním průmyslu, která využije této život zachraňující technologie.

A i když tato nedávno podepsaná dohoda může být pro Draganfly první za oceánem, již nyní změnila hru na zemi – zejména na Ukrajině.

DRAGANFLY INC.

Draganfly je rostoucí důvěryhodný poskytovatel v rámci ukrajinské vlády, stejně jako nevládních organizací a četných týmů pro reakci na mimořádné situace, který poskytuje Ukrajině základní vybavení a řešení. Je to proto, že specializované lékařské drony Draganfly jsou schopny nést užitečné zatížení až 30 liber . Dokážou dodat vše od lékárniček přes plazmu a krev až po nouzové zásoby. A díky pokročilé technologii dronu se snadno dostanou do míst, kam se sanitky nebo jiné záchranné služby nedostanou.

Poptávka po těchto nejmodernějších řešeních roste s tím, jak na Ukrajinu proudí dary z celého světa. A drony Draganfly přicházejí za dostupnou cenu , vezmeme-li v potaz příslušnou technologii: 5 000 až 50 000 USD, přičemž jen několik špičkových dronů dosáhlo vyšších cen. To znamená, že Draganfly může zaplnit důležitou mezeru za zlomek nákladů na jiná řešení technologií, která může urychlit každý aspekt záchranných prací. Draganfly je pro Ukrajinu snadnou volbou. Ale není to jen dodávka zdravotnického materiálu a vybavení, co Ukrajina potřebuje…

Každý den, kdy válka pokračuje, bude odstranění všech položených min trvat dalších 30 dní.

Senzory na průzkumných dronech Draganfly jsou extrémně citlivé. Některé modely vyšší třídy zahrnují magnetometry a radar pronikající do země. Dokonce i standardní senzory na průzkumných jednotkách Draganfly vidí téměř vše, na čem v bitevním prostoru záleží. To zahrnuje maskované lidi, munici a nášlapné miny. Zahrnuje dokonce i změny ve vegetaci a narušení půdy – pro snadné zjištění čerstvě vykopané půdy.

A Ukrajina potřebuje obojí – zejména po válce.

Už teď je před námi 20 let práce, jen odminování toho, co již bylo zavedeno – hodně z toho v okolí Kyjeva a Lvova. A z tisíců bomb, které Rusko dosud shodilo, asi 20 % nevybuchne. To znamená, že po celé zemi je roztroušena nevybuchlá munice, která představuje zjevné nebezpečí pro civilisty. Nejen to, mohlo by to mít katastrofální dopad na zemědělství země. Ukrajina je zemědělská velmoc. V roce 2021 byla pátým největším vývozcem pšenice, čtvrtým ve vývozu kukuřice, třetím v ječmeni a řepce a prvním ve slunečnicovém oleji.

Vývoz potravin tvoří 41 % celkového vývozu Ukrajiny, ale válka to vše narušila

Dnes – i když jsou otevřené dopravní kanály, které byly uzavřeny dříve ve válce –  vývoz obilí z Ukrajiny klesl o 33 % . Není to jen kvůli aktivním horkým zónám nebo předchozím bojovým polím. Osévání půdy minami se v této válce ukázalo stejně populární jako v minulých. A každý den – bez ohledu na to, kterým směrem se frontová linie ubírá – je  více polí, která živí tuto zemi a mnoho dalších, zaplněno minami . Za tímto účelem mají drony Draganfly další užitečnou funkci. Díky pokročilé analýze, kterou tyto drony mají, ve spojení s výkonnými senzory vám nejen řeknou, kde jsou miny. Řeknou vám, kde se nejsou. Jinými slovy, tyto drony jsou dostatečně sofistikované, aby vyčistily pole – aniž by člověk musel riskovat život nebo končetinu – bez nutnosti těžké vojenské techniky. Dokážou detekovat kovové miny nebo munici pomocí rychlého tepelného skenování.

  1. Dokážou odhalit miny vyrobené ze dřeva a plastu tak, že provedou dva tepelné průzkumy oblasti – jedno ráno a druhé večer – a poté změří teplotní rozdíly.
  2. A mají kapacitu pro rychlé skenování oblasti – pokrývají 100 akrů v jediném letu, označují oblasti jako bezpečné a označují miny, s nimiž se budete později zabývat.

Vzhledem k tomu, že se situace s minami zhoršuje, Draganfly již jedná o vytvoření větší flotily, která by pomohla vypořádat se s rostoucím problémem. Nejenže by dohoda, jako je tato, mohla Ukrajině pomoci na její cestě k oživení, ale mohla by raketově zvýšit příjmy Draganfly ! Díky tomu je zachráncem života a potenciálně chytrou volbou pro důvtipné investory…

Začátkem tohoto roku Draganfly oznámila partnerství se společností Remote Sensing Instruments of India (RSI), geoprostorovou společností. Tyto dvě firmy se dobře doplňují – přičemž RSI přidává své odborné znalosti k robustní softwarové sadě, kterou Draganfly již má.

Ještě důležitější je, že RSI dává Draganfly místního partnera, který jí pomůže uvést ji na indický trh. Nyní existují plány, aby Draganfly otevřela továrnu v Indii na výrobu dronů pro domácí trh . A rozšířit používání dronů Draganfly do základní infrastruktury. V USA má Draganfly pilotní programy pracující s pohotovostními a požárními službami.

V Indii se očekává, že drony Draganfly budou hlavní součástí budování indické infrastruktury. Jak už to tak bývá, nejšpičkovější technologie se v bohatých ekonomikách často neodhalují ve velkém. Odhaluje se v nejnovějších projektech.

  • Proto se americká města elektrifikovala dříve než Evropa – a její železnice protínaly kontinent dříve.
  • To je důvod, proč Japonsko dostalo kulové vlaky v měřítku dříve než kdokoli jiný.
  • To je důvod, proč Čína dostala vlaky Maglev ve větším měřítku než kdokoli jiný.
  • A to je důvod, proč Indie povede svět, pokud jde o integraci dronů do městské a zemědělské infrastruktury. Vstup Draganfly na indický trh má potenciál urychlit růst o roky. A to je konzervativní odhad.

Nelze to dostatečně zdůraznit – zatímco drony Draganfly jsou špičkové, s pokročilými senzory, které žádná jiná společnost neposkytuje, není to jen to, co společnost odlišuje. Je to síla analytiky zabudované do softwaru Draganfly,za posledních 25 let. Protože ve skutečnosti je Draganfly datová společnost – a je mnohem víc než jen společnost zabývající se drony. Vyvinuli technologii Vital Intelligence, což je specializovaný software pro umělou inteligenci, který analyzuje data přicházející přes senzory Draganfly, aby detekoval a učinil potenciálně život zachraňující objevy – výkon, který je pravděpodobně mnohem cennější než další velký „Chatbot“.

A zatímco prodej hardwaru (samotných dronů) je lukrativní byznys s 35% ziskovou marží. Pokročilé analytické a AI schopnosti by mohly být dlouhodobým katalyzátorem pro Draganfly. Podnikání související s daty, včetně softwaru a analýz, táhne 85% ziskovou marži u opakujících se obchodů. A jednoho dne brzy tato život zachraňující technologie začne pronikat do širého světa. Vlastně se to děje. Služba Spring Branch Texas EMS využívá drony Draganfly k pomoci při mimořádných událostech. Kromě toho, že dostanou zásoby tam, kde jsou potřeba v průměru o sedm minut rychlejší drony také snižují výdaje spojené s falešnými poplachy – které tvoří asi 20 % všech hovorů. Díky tomu se záchranáři mohou rychleji dostat tam, kde jsou potřeba.

Vidíte, Ukrajina je jen začátek. Trh s těmito drony se rozšíří a bude zahrnovat vše od pomoci místním vládám, přes federální týmy pro reakci na mimořádné události až po rodinné farmy.

Všestrannost je jádrem mise Draganfly. Spíše než vytvářet generické drony s kvalitními specifikacemi, společnost vyvinula více personalizovaný obchodní model. Místo toho se zeptají těch na zemi, co potřebují, a pak navrhnou program pro drony, aby odpovídal účelu. Od komerčních doručovacích dronů až po drony, které dokážou analyzovat farmářovo pole a přiřadit vodu, pesticidy a hnojiva tam, kde je to potřeba, nebo fungují jako systém včasného varování pro jakékoli problémy. A nejpokročilejší drony Draganfly – s magnetometry a radarem pronikajícím do země – se již ukázaly jako velmi užitečné při hledání rudy k těžbě. Draganfly má řadu vládních aplikací a technologie je nyní v bodě, kdy jsou drony Draganfly rychlejším a cenově dostupnějším řešením. Hasiči začínají používat k hlídkování v lesích drony Draganfly, které pokrývají mnohem více území, než bylo dříve možné. Tyto drony mohou měřit obsah vlhkosti ve vegetaci s dostatečnou přesností a mohou poskytnout systém včasného varování před potenciálními horkými místy. A když vypukne požár, mohou tyto drony dodávat hasicí prostředky a dodávky první pomoci do nebezpečných oblastí, aniž by riskovali život nebo museli nutně používat vrtulníky. Dostat zásoby a nástroje na hot spot za 15 minut je velmi přesvědčivé – když by to normálně trvalo hodinu (hodiny) s ATV (pokud je to vůbec možné) a je to drahé a nebezpečné nebo není dostupné vrtulníkem. Mohou také pomoci rychle zmapovat požár z ptačí perspektivy – klíčová data při boji s masivními požáry.

Zemědělství je největším segmentem trhu podnikových dronů – a neustále se zvětšuje. V roce 2014 asi třetina amerických farmářů řekla Farm Bureau, že buď používali drony, nebo o tom „přemýšleli“. Jen o čtyři roky později vyskočil na tři čtvrtiny. Důvod skoku? Rodinné a komerční farmy byly na okraji. Míra selhání úrody prudce vzrostla v důsledku extrémního počasí, vysokých nákladů, problémů v dodavatelském řetězci a dalších kdysi nekontrolovatelných environmentálních faktorů. Ale drony nyní činí mnohé z těchto obav zastaralými. V Japonsku dělají trubci o velikosti hmyzu práci včel při opylování květin. Drony Draganfly jsou již v akci po celé Severní Americe – hlídkují kilometry zemědělské půdy. Sledují zavlažování, hledají choroby plodin, zjišťují oblasti, kde je třeba znovu aplikovat pesticidy nebo hnojiva a mnoho dalšího. Pomocí fenotypizace mohou letecké kamery rychle vyhodnotit vlastnosti rostlin, které byly dříve používány pro týmy pozemního personálu.

Vzhledem k tomu, že extrémní počasí je stále častější, pojišťovny dostávají zásah nejen do výplat, ale také pociťují nedostatek pracovních sil. Dron Draganfly, vybavený sadou sofistikovaných senzorových technologií, to snadno zvládne za zhruba 15 minut. Poptávka po dronech roste na nedostatek pracovních sil a rostoucí mzdy. Průmyslová odvětví s úzkými maržemi, jako je zemědělství, těžba a stavebnictví, potřebují pracovníky pro rutinní úkoly. Údaje však ukazují, že mladší dospělí ve venkovských oblastech se věnují jiným povoláním. Pracovníků ubývá a mzdy rostou. Práce je často těžká a nebezpečná. Farmy o rozloze 100 akrů potřebují hodně dohledu, aby zvládly zavlažování, hnojiva, plevel a poškození plodin. Pokud jde o farmy o rozloze 5000 akrů, majitelé potřebují pomoc. Drony jsou všestranné, spolehlivé a cenově výhodné řešení. Bezpilotní letouny Draganfly mohou létat nad polem nebo těžebním místem téměř bez dalších nákladů. Zemědělci jsou dnes dobře vzdělaní a neustále hledají způsoby, jak zvýšit obchodní výstupy a ziskovost. Sami se učí programovat a létat s drony. Ke stejnému posunu dochází na dalších hlavních trzích včetně stavebnictví a těžby.

Zatímco se objevuje rostoucí počet společností zabývajících se drony, chybí jim něco velmi důležitého: zkušenosti.

Oceněný tým  Draganfly  se skládá z lídrů v oboru s desítkami let zkušeností v robotice, letectví a strojírenství. Společnost se odlišuje od ostatních, protože má know-how, duševní vlastnictví (IP) a infrastrukturu k poskytování prvotřídních end-to-end řešení. Od čtvrtletí ke čtvrtletí společnost Draganfly nadále vykazuje rekordní tržby a důležitá partnerství se zavedenými značkami. Jedná se o společnost, která vede cestu v sektoru, o kterém se předpokládá, že do roku 2025 bude mít obrat 43 miliard dolarů, s CAGR o více než 15 % dále. Ale dnes má tento úctyhodný a zavedený lídr v sektoru dronů tržní kapitulaci pouze 25 milionů dolarů. Tak to asi dlouho nezůstane.

6 důvodů, proč je Draganfly na vzestupu

  1. Vzácná příležitost: Jak Draganfly  pokračuje v růstu, tržby by se mohly zdvojnásobit, ztrojnásobit, a to s jednou, byť jen velkou smlouvou na Ukrajině.
  2. Působivá prvenství: Draganflyer X4-ES společnosti Draganfly je prvním dronem, kterému se připisuje záchrana lidského života. V roce 2013 pomohla kanadským úředníkům najít zraněného řidiče v silně zalesněné oblasti. Dron je stále vystaven v Smithsonian National Air and Space Museum.
  3. Draganfly pokračuje v dosahování prodejních milníků s každou větší smlouvou. Společnost nadále přináší pozitivní zprávy, díky nimž akcie rostou.
  4. Důvěryhodné jméno: Draganfly hýbe budoucností dronů již od éry před drony. Společnost má hvězdnou pověst a prokazatelnou úspěšnost. Společnost Draganfly si již více než dvě desetiletí vybudovala pevné vztahy s vládami a průmyslovými lídry po celém světě – udržuje ji ve smyčce ohledně budoucího podnikání.
  5. Záviděníhodná aktiva: 24 vydaných patentů, 24letá historie vývoje oceňovaných řešení pro drony a špičková klientela v miliardách dolarů, to vše vytváří velkou příležitost pro první investory.
  6. Spolehlivá a nákladově efektivní řešení dronů: Ať už jde o létání nad nebezpečným terénem nebo bojišti, mapování zdrojů, lokalizaci majetku, rozmetání krmiva a hnojiva nebo přenášení malých nákladů, drony Draganfly dokážou svou práci zvládnout rychleji a za zlomek nákladů.

Akcie DRAGANFLY INC. se  dnes prodávají za pouhých 2,07 USD.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.