S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza EQT Corporation: Problémová společnost, ze které se brzy stane stroj na peníze?

Dominik Petrnoušek
7. 3. 2023
7 min read

Ze společnosti zmítané dluhy až k prosperujícímu stroji na peníze? To by mohl být pohádkový příběh společnosti EQT Corporation.

Základní přehled

EQT Corporation $EQT+1.6% je americká energetická společnost, která se specializuje na těžbu a produkci zemního plynu a ropy. Společnost byla založena už v roce 1888. EQT Corporation je jednou z největších amerických společností v oblasti těžby zemního plynu a má provozní aktivity v několika státech USA.

Hlavní činností společnosti EQT Corporation je těžba zemního plynu z břidlicových vrstev. Společnost vlastní a provozuje více než 19 000 vrtů a má více než 10 milionů akrů pronajatých pozemků v USA. EQT Corporation také vlastní a provozuje potrubí a přepravní sítě pro zemní plyn.

Z finančního hlediska je EQT Corporation úspěšnou společností. V roce 2020 dosáhla společnost celkových příjmů ve výši 3,9 miliardy USD, což je nárůst o 23 % oproti předchozímu roku. EQT Corporation také vykazuje stabilní ziskovost, s celkovým čistým ziskem 672 milionů USD v roce 2020. V posledních letech EQT Corporation usiluje o snížení svých nákladů a zvýšení efektivity těžby. Společnost se také snaží diverzifikovat své provozní aktivity do jiných oblastí, jako jsou obnovitelné zdroje energie a technologie s nízkými emisemi.

https://www.youtube.com/watch?v=R3MpaHKRCDU

Aktuální situace

Společnost EQT a mnoho dalších podobných akcií bylo v poslední době volatilních. Důvodů je několik. Nejnovějším z nich je třeba to, že je teplejší zima, než se předpokládalo.

Energetickému sektoru poslední roky pochopitelně přály. Posledních několik měsíců je to ale slabší

Nejprve si uvědomme, že společnost EQT působí v největší pánvi pro těžbu zemního plynu v USA, v Appalačské pánvi, která se na celkové těžbě zemního plynu v zemi podílí více než 40 %.
Potenciál, který naznačuje umístění v této pánvi bohaté na zdroje, lze vidět v jejích zásobách. Ke konci roku 2021 tvořily prokázané nerozvinuté zásoby společnosti zhruba polovinu jejích prokázaných rozvinutých zásob. Její celkové zásoby se v roce 2021 meziročně zvýšily o 26 % díky akvizici od společností Alta Acquisition a Reliance Asset Acquisition. Potrubí se do budoucna jeví jako silné.

Při použití pětileté stripovací ceny plynu a ropy na burze NYMEX k 31. prosinci 2021 má společnost EQT 24 913 Bcfe (miliard kubických stop) celkových prokázaných zásob s přibližně 2 miliony hrubých akrů, což v přepočtu znamená 16,059 miliardy USD diskontovaného čistého peněžního toku po zdanění. To je údajně podstatně více než její čistý peněžní tok za posledních pět let.

Společnost EQT je hrdá na to, že její strategie kombinovaného rozvoje je efektivní a šetrná k životnímu prostředí. Combo-development v podstatě znamená rozvoj několika vrtů v tandemu, takže generuje hodnotu na všech úrovních procesu maximalizací efektivity provozu a kapitálu.

Takovou výhodu této rozvojové strategie lze asi nejlépe ilustrovat na růstu příjmu a kontrole nákladů. Společnost EQT zaznamenala v posledních dvou letech silný růst tržeb. Od konce roku 2020 se její příjmy zvýšily téměř čtyřikrát.

Tento graf revenue hovoří jasně. Zdroj


Tento skok v tržbách byl způsoben nárůstem objemu i ceny od minima v roce 2020, s vyloučením vlivu derivátů vypořádaných v hotovosti. A tento trend se rozšířil i do roku 2022. Společnost oznámila plán zaměřený na těžbu většího množství zkapalněného zemního plynu prostřednictvím výrazného zvýšení těžby zemního plynu.
Po prudkém poklesu v roce 2020 se její hrubá zisková marže i marže EBITDA zlepšují směrem ke svým historickým maximům.

Základní údaje

Společnost oznámila dvě akvizice. Očekává se, že to v příštích pěti letech přinese 5-10% přírůstek FCF na akcii,

Rizika

Největší riziko všichni spatřují v tom, že oběžná aktiva společnosti EQT klesla z velké části pod úroveň krátkodobých závazků. Podíl hotovosti v pokladně společnosti EQT na provozním cash flow činil na konci třetího čtvrtletí jen zhruba 7 %. Na úrovni, která je pro společnost jednou z nejnižších. Její běžný ukazatel je pouze asi 0,59x. To má význam pro výplatu dividend a zpětný odkup akcií, ale také je pro ni zásadní, že potřebuje využít vytvořený volný peněžní tok k zacpání svého současného dluhu. A to společnost také uznala jako naléhavý problém. Začala provádět velké kroky ke snížení svého dluhu.

Společnost oznámila, že svůj cíl snížit dluh do konce roku 2023 zvýší z 2,5 miliardy USD na 4 miliardy USD. To by jí pomohlo zmírnit dlouhodobé dluhové zatížení, ale bude to také tlačit na zisk.

Z makroekonomického pohledu byla v posledních 4-5 letech spotřeba zemního plynu v USA stabilní bez strmého vzestupu. Pokud spotřeba zemního plynu zůstane na podobné úrovni, je pravděpodobnější, že společnost vyprodukuje nižší EBITDA. V nejhorším případě by její EBITDA mohla být nižší o polovinu. Pokud by spotřeba zemního plynu vzrostla o 8-10 %, její EBITDA by se příliš nezměnila. Pokud by však spotřeba vyskočila o 15 %, její EBITDA by se mohla zvýšit o 20-25 %.

Poptávka po zemním plynu neroste až tak drasticky. Zdroj

Cena?

Pětiletý kumulativní výnos akcií společnosti EQT byl v souladu se skupinou srovnatelných akcií, která dosahovala nižšího výnosu než širší trh, a to přibližně o 70 %.

Pokud se širší trh dostane pod tlak, může si společnost EQT udržet současnou cenovou úroveň, nebo dále klesnout?

Analytici více diskontovali její peněžní tok kvůli společenské energetické transformaci a omezením vládní politiky v dlouhodobém horizontu; ocenili ji na cca 39 USD. V základním scénáři má společnost v krátkodobém horizontu lepší vyhlídky kvůli současné situaci napjatých transatlantických dodávek energie, zatímco domácí americká poptávka zůstává stabilní. Cena se zdá být rozumná.

Mediánový průměr je ale ještě vyšší. Zdroj

Plynárenský gigant EQT ušel dlouhou cestu od let propadu peněžních toků, vysokého zadlužení s agresivní expanzí až po vytvoření silné rozvojové strategie, která je schopna dosáhnout ekonomického růstu a kapitálové disciplíny. Výsledky se v posledních čtvrtletích projevují téměř všude v jeho rozvahách a finančních výsledcích. Posoudit dlouhodobé ocenění společnosti není snadný úkol, protože je třeba zohlednit více proměnných s velkou nejistotou, jako jsou geopolitická rizika, přechod na energetiku a vývojové cykly. Každopádně se může pro mnoho investorů jednat o zajímavou společnost.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.