S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Na energetický sektor zdaleka není pozdě. Tyto 3 akcie by mohly být zajímavou volbou

Dominik Petrnoušek
8. 3. 2023
5 min read

Energetický sektor v minulém roce zažil velký boom způsobený souhrou makroekonomických vlivů. Člověk by tak hned očekával, že zde už nic zajímavého nebude. To by byl ale velký omyl.

Energetický sektor ještě neukázal vše

Energetický sektor byl v hledáčku investorů celý uplynulý rok a jako jeden z mála odolal velkému propadu trhu. Vliv na to měla souhra makroekonomických, politických a meteorologických vlivů. Investoři by si tak mohli říct, že zde již jsou všechny šance pryč a je třeba se přesunout jinam. To by ale byla velká chyba. Takovéto společnosti totiž často prosperují téměř za jakékoliv situace a nedávný úpadek obliby sektoru by mohl přinést zajímavé možnosti.

Hlavní index se minulý rok propadal. To se ale nedá říct o energetickém sektoru

ConocoPhillips $COP-1.0% 

Společnost ConocoPhillips je diverzifikovaný producent ropy a zemního plynu. Působí po celém světě a k těžbě ropy a zemního plynu používá několik metod.

Společnost ConocoPhillips se vyznačuje nízkými provozními náklady. Její průměrné náklady na dodávky jsou nižší než 30 USD za barel. Společnost ConocoPhillips doplňuje své nízké náklady na dodávky silnou rozvahou. Má poměrně nízké zadlužení. To jí poskytuje dostatečnou rezervu, aby mohla přečkat častá období nízkých cen ropy a plynu.

Nízké provozní náklady společnosti ConocoPhillips jí umožňují v příštích letech generovat významné peněžní toky. Ropná a plynárenská společnost odhaduje, že do roku 2031 může vyprodukovat kumulativní volný peněžní tok ve výši 80 miliard dolarů za předpokladu, že ceny ropy budou v průměru 50 dolarů za barel.

Základní údaje COP

Společnost předpokládá, že v příštích letech vrátí investorům značnou část svého neočekávaného zisku. Jen v roce 2022 jim díky vyšším cenám ropy plánuje poslat 10 miliard dolarů. Společnost ConocoPhillips používá k navrácení hotovosti akcionářům různé metody, včetně zpětného odkupu akcií, výplaty rostoucí čtvrtletní dividendy, když generuje přebytečnou hotovost díky vyšším cenám ropy.

TC Energy $TRP-0.3% 

Společnost TC Energy je jedním z největších provozovatelů plynovodů v Severní Americe. Provozuje plynovody v USA, Mexiku a domovské Kanadě. Kromě toho společnost vlastní přední systém ropovodů pro přepravu kapalných paliv, což z ní činí jednoho z předních kanadských vývozců ropy. Je také jedním z největších výrobců elektřiny v zemi a zaměřuje se na jadernou energii a obnovitelné zdroje.

Aktiva společnosti v oblasti energetické infrastruktury generují relativně stabilní peněžní toky, které jsou podloženy smlouvami založenými na poplatcích. Tento nízkorizikový obchodní model se ukázal jako velmi trvanlivý, protože TC Energy generuje stabilní peněžní toky ve všech tržních prostředích, které podporují její dividendy a expanzi.

Cena akcií však turbulentní je

Společnost má přitom konzervativní dividendový výplatní poměr. Má také jeden z nejlepších úvěrových ratingů v odvětví plynovodů. Tyto faktory jí poskytují finanční flexibilitu, aby mohla pokračovat v rozšiřování své potrubní sítě a v vyplácení dividendy. Díky nim je TC Energy také jednou z méně rizikových společností v energetickém sektoru.

Brookfield Renewable $BEPC+10.6% 

Společnost Brookfield Renewable je předním světovým výrobcem energie z obnovitelných zdrojů. Provozuje vodní, solární a větrné elektrárny.. Společnost prodává energii vyrobenou těmito způsoby na základě dlouhodobých smluv o nákupu elektřiny s pevnou sazbou energetickým společnostem a dalším velkým uživatelům energie.

Tyto smlouvy umožňují společnosti Brookfield generovat relativně stabilní peněžní toky, které jsou většinou využívány k výplatě atraktivní dividendy. Společnost si ponechává zůstatek na akvizice, rozvoj a rozšiřování svých aktivit v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Společnost má obrovské množství nevyřízených projektů v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů energie. V kombinaci s dalšími faktory růstu, jako jsou akvizice a vyšší ceny elektřiny, společnost Brookfield očekává, že do roku 2026 bude zvyšovat peněžní tok na akcii až o 20 % ročně. To by mělo podpořit roční růst dividendy o 5 až 9 %, což z Brookfieldu dělá vynikající dividendovou akcii v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.