S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Analýza Vodafone: Nebezpečná past na investory v naleštěném kabátku

Dominik Petrnoušek
8. 3. 2023
7 min read

Tučná dividenda, zaběhlé jméno a oblíbený sektor? To vše zdá jako lákavá nabídka. Ve skutečnosti se za ní ale skrývá nebezpečná realita, která by mohla nejednoho investora zaskočit.

Vodafone zná asi každý

Základní přehled

Vodafone Group $VOD  je britská telekomunikační společnost, která poskytuje mobilní a telekomunikační infrastrukturu, internetové služby a digitální televizi v Evropě, Asii, Africe a Oceánii. Společnost byla založena v roce 1991 a sídlí v Newbury v Anglii.

Vodafone má přibližně 625 milionů zákazníků ve více než 60 zemích a je jednou z největších telekomunikačních společností na světě. Hlavní oblasti provozu jsou mobilní služby, internetové služby a digitální televize.

Z finančního hlediska je Vodafone úspěšnou společností. V roce 2020 společnost dosáhla celkových příjmů ve výši 45,1 miliardy eur, z čehož 29,8 miliardy eur pocházelo z mobilních služeb. Vodafone také vykazuje stabilní ziskovost, s celkovým čistým ziskem ve výši 4,1 miliardy eur v roce 2020.

Revenue společnosti. Zdroj

Vodafone se snaží stát se lídrem v oblasti 5G technologií a digitálního rozvoje. Společnost také investuje do nových oblastí, jako jsou cloudové služby. Jedním z největších rizik je také vysoká investice do nových technologií a rozvoje, což může vést ke zvýšenému zadlužení společnosti.

Společnost je kótována ve Spojeném království jako součást indexu FTSE 100. Ač byla v roce 2020 zisková, tak nyní má za sebou celkově krutých osm let. Akcie postupně a soustavně klesaly a jen málokdy se podařilo dosáhnout obratu. Vedení se pokoušelo o obrat, expanzi na nové trhy a realizaci špatně fungujících segmentů. Bohužel žádná z těchto strategií nefungovala.

Dlouhý a postupný propad je zde zřejmý

Ale všichni víme, že propad může být vždy příležitostí. Každá akcie má svou spravedlivou hodnotu, a pokud její cena dostatečně klesne, může ji dosáhnout a překročit. Vezmeme v úvahu finanční výsledky společnosti a její relativní ocenění vůči konkurenci, a to na pozadí současného ekonomického prostředí a telekomunikačního odvětví.

Aktuální dění

Koncem roku 2022 zahájil Vodafone proces prodeje velkého podílu ve své společnosti Vantage Towers, která se zabývá výrobou stožárů a věží. Kupujícími jsou společnosti GIP a KKR, které společnost oceňují na 16 miliard eur. Ty koupí přibližně polovinu podniku, což Vodafonu umožní zachovat si spoluvládu nad infrastrukturou pro zavádění 5G a zároveň realizovat hotovost na splácení dluhu.

Vodafone také údajně zkoumá možnost prodeje svého afrického podnikání, jednoho z klenotů Vodafonu, což by mohlo přinést 14 miliard USD.

Tržní podmínky se v důsledku měnících se ekonomických podmínek na celém světě oslabily. Inflace v roce 2022 rychle rostla v důsledku mnoha faktorů, včetně ruské invaze na Ukrajinu. V rámci boje proti tomu začaly centrální banky zvyšovat sazby, aby ochladily poptávku, což sice funguje, ale pomalu. To znamená, že pravděpodobně budeme potřebovat další zvyšování sazeb a pokračující zvýšenou úroveň, aby se inflace dostala na udržitelnou úroveň.

Zdá se, že úrokové sazby budou muset jít ještě výše. Zdroj

S ohledem na to se dá předpokládat, že v mnoha slabších ekonomikách je pravděpodobná recese. Jsme svědky krize životních nákladů, která stlačuje poptávky. A jde i o pokles poptávky produktů Vodafonu?

Dopad na telekomunikační odvětví, a zejména na společnost Vodafone, bude pravděpodobně mírný. Historicky se telekomunikační společnosti se slabou poptávkou vyrovnávají dobře. Důvodem je jejich relativní nepružnost poptávky. Lidé se obecně nevzdávají smluv na mobilní telefon, protože je to nutnost (i když je pravděpodobnější, že se budou poohlížet po jiných službách). Totéž platí pro většinu ostatních telekomunikačních služeb, které jsou pro náš způsob života v moderní době životně důležité. Dokud bude Vodafone cenově konkurenceschopný, což lze vzhledem k vysoké míře konkurence v odvětví předpokládat, měl by si udržet zdravou poptávku.

Podíváme-li se na výkonnost společnosti Vodafone v letech 2007-2009, vidíme růst o 6 %, 14 % a 16 %.

Růst i v kritických letech je zde zřejmý. Zdroj

Dále, když vezmeme v úvahu inflační aspekt věci, je riziko také zmírněno. Vodafone nastavil své smlouvy tak, aby zahrnovaly inflační nárůst cen, stejně jako obecné zvýšení cen. Marže proto nebudou ohroženy.

Financials

Finanční výsledky společnosti Vodafone jsou hodně polarizované. Z pohledu hospodářského výsledku vypadá podnikání relativně dobře. Růst tržeb mírně zaostává za inflací, ale podnik se snaží uvolnit segmenty s nízkou marží.

Kapitálové výdaje v poměru k tržbám rostou, což ukazuje na odhodlání Vodafonu zlepšovat svou infrastrukturu v souladu s tvrzením managementu. To vše se promítá do marže FCF ve výši 14 %, což je opravdu dobré. Na této úrovni může podnik udržitelně financovat dividendy a zpětné odkupy.

Pro investora, který hledá nízkorizikovou dividendovou volbu se Vodafone zdá jako velice dobrý. Problémy však nastanou, když se podíváme na rozvahu.

Financials společnosti

Rozvaha společnosti Vodafone prošla desetiletím destrukce. Nehmotný majetek vzrostl z 61 % vlastního kapitálu na 90 %, přičemž velká část jejich hmotného majetku byla prodána nebo spotřebována. Dále došlo k rozsáhlému nárůstu čistého dluhu, který nyní převyšuje vlastní kapitál. Podnik generoval FCF, takže je zvláštní vidět takový nárůst dluhu. Důvodem je snaha společnosti udržet dividendy a zpětné odkupy akcií.

Skutečnost je taková, že velká část kvalitních aktiv v podniku byla prodána. Velká část hotovosti společnosti je vyplácena investorům a to vše je financováno dluhem. Při 90 % vlastního kapitálu je riziko znehodnocení velmi vysoké. ROE společnosti je 5 %, což naznačuje, že nehmotný majetek není příliš kvalitní.

Zadlužení není špatná věc, ale financovat jeho prostřednictvím v podstatě dividendy je sebevražda. Při porovnání Vodafonu s jeho konkurencí se podnik jeví jako mírně podhodnocený. Obchoduje se v souladu s porovnatelnými hodnotami, ale může se pochlubit 8% dividendou. Hezká čísla ale skrývají nebezpečný problém a past.

Společnost dělá správné věci, investuje do kapitálových výdajů a rozšiřuje svou nabídku. Bohužel je společnost nafouknutá dluhem a prodává, co se dá, aby zajistila udržení dividend a zpětných odkupů. Nezdá se, že by existovala dlouhodobá strategie transformace podniku, vše se zřejmě točí kolem udržování současného stavu a prodeje toho, co lze prodat, když je to možné.

Dividendu asi udrží, ale jako společnost na dlouhé držení se mi aktuálně určitě nelíbí. Třeba mi ale změníte názor v komentářích.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.