S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tato akcie nabízí investorům velký potenciál objevem nového využití pro své produkty

Martin Bartkovský
11. 3. 2023
5 min read

Tato společnost není ničím významná, dokonce není mezi investory ani moc známá. Nyní si ji investoři asi oblíbí hlavně díky novému potenciálu pro růst, který společnost objevila pro své produkty.

Jak jsem psal již výše, dnes si představíme jednu společnost, která v sobě našla skrytý potenciál, a její vyhlídky vypadají velmi slibně. Přitom se nejedná o žádnou ultra technologickou společnost, která by v budoucnu mohla změnit celý svět. Jedná se o naprosto všední společnost, která je mnoha investory přehlížena, ale nyní objevila nový trh, kde může využít své produkty.

Impij $PI+2.2% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Impinj, Inc. je veřejně obchodovaná společnost, která navrhuje a vyrábí technologická řešení radiofrekvenční identifikace (RFID). Společnost byla založena v roce 2000 a sídlí v Seattlu ve státě Washington. Impinj v současnosti vyrábí pasivní UHF RFID čipy EPC třídy 1, Gen 2 , čtečky RFID, čipy čtečky RFID a RFID antény a softwarové aplikace pro kódování čipů a shromažďování obchodních informací o systémech RFID.

https://www.youtube.com/watch?v=FwbWvjq_iiM

Technologie společnosti a její produkty se využívají převážně v logistice k sledování zásilek. Očekává se, že trh s řešeními technologie RFID v nadcházejících letech výrazně poroste, se zvyšující se poptávkou po řešeních, která mohou zlepšit efektivitu dodavatelského řetězce a umožnit správu zásob v reálném čase. Konkurenční výhoda společnosti Impinj spočívá v její schopnosti nabízet komplexní řešení RFID, včetně hardwaru, softwaru a služeb. 

Co se týče čísel, tak tržby společnosti rostly za posledních 5 let průměrně o zhruba 22 %. Co se týče zisků, tak zde je to poněkud problém. Společnost totiž aktuálně není zisková. Proto do této chvíle investory ani moc nezajímala.

Z pohledu rozvahy společnost také nevypadá úplně nejlíp. Společnosti v poslední době rapidně rostl dlouhodobý dluh, který je daleko vyšší než vlastní kapitál. Spolu s navýšením dlouhodobého dluhu kleslo společnosti i vlastní jmění, což může v budoucnu představovat problém.

Společnost v tuto chvíli také negeneruje ani žádnou hotovost. Zkrátka koupí této akcie investor nedostává žádné zisky a ani žádnou volnou hotovost. Společnost také v posledních 2 letech začala hodně investovat do svého rozvoje, kdy společnosti rapidně vzrostly kapitálové výdaje.

I přes tyto všechny nepříznivé zprávy zde vidí někteří analytici pro společnost poměrně slibnou budoucnost.  Průměrný odhad analytiků EPS pro letošní rok je 1,56 USD na akcii, a 1,98 USD na akcii v roce 2024. Toto jsou poměrně optimistické očekávání. Proč jsou ale analytici takto optimističtí?

Společnost totiž zjistila, že její čipy lze kreativně používat v maloobchodním prostředí – jako je prevence ztrát a boj proti padělání. Společnosti se tím pádem otevírá nový trh, kde může působit. Produkty společnosti už zaujaly některá velká jména v oblasti maloobchodu, jako je například Walmart $WMT+1.0% . To znamená, že by se technologie společnosti mohla rozšířit kromě logistiky i do maloobchodu. Právě toto dodává analytikům na optimismu. Pokud se totiž bavíme o čipech, které jsou na oblečení, tak podle ředitele je zde prostor pro výrazný růst společnosti. Podle odhadů výrobci čipů aktuálně zastřešují pouze 25 % tohoto trhu.

Za mě osobně se jedná o poměrně slibnou společnost s velkým potenciálem. RFID čipy se totiž dají využít i v mnoha dalších odvětvích. Takovou zajímavostí může být, že tato technologie se může například používat k identifikaci zvířat.

Osobně jsem si tuto společnost zařadil do svého watchlistu, ale kupovat ji rozhodně aktuálně nebudu. Hlavním důvodem je pro mě ziskovost. Pokud bude společnost zisková, budu se společností zabývat dále. V tuto chvíli i přes svůj potenciál mi společnost aktuálně nedává smysl v mém portfoliu.  Další věcí, která mě zde trochu odrazuje tak je rozvaha, respektive zadlužení.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.