S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Trh je stále nechutně nadhodnocený a všichni za to zaplatíte, říká špičkový stratég

Dominik Petrnoušek
10. 3. 2023
4 min read

Názor na aktuální situaci na trhu se diametrálně liší. Názor jedné z největších institucí je jasný - spravedlivě oceněné akcie nenajdete a musí přijít mnohem větší propad.

Marko Kolanovic tvrdí, že trh je extrémně nadhodnocený

Podle společnosti JPMorgan $JPM+0.4% je akciový trh na základě současných úrokových sazeb silně nadhodnocený. Banka uvedla, že z historie vyplývá, že násobek indexu S&P 500 je přibližně 2,5x nadhodnocený v situaci, kdy jsou zisky podniků zranitelné.

P/E ratio indexu je podle banky 2,5x vyšší než by bylo "správné". Zdroj

"Odměna za riziko pro akcie zůstává podle našeho názoru slabá, což posiluje náš postoj k akciím," uvedl Marko Kolanovic z JPMorgan.

Investoři by neměli sázet na to, že letošní vzestup akcií bude pokračovat, protože akciový trh zůstává na základě současných úrokových sazeb divoce nadhodnocený, uvedl Marko Kolanovic ze společnosti JPMorgan v nedávné poznámce.

Akcie od začátku roku rostly. Na to by prý ale investoři neměli spoléhat

Úrokové sazby za poslední rok prudce vzrostly, přičemž výnos dvouletého amerického státního dluhopisu  tento týden činil něco přes 4,8 %, zatímco před rokem to bylo jen 1,3 %. Takto rychlý nárůst úrokových sazeb vytváří tlak na tržní ocenění.

"Z historie vyplývá, že při současné úrovni reálných sazeb je násobek indexu S&P 500 zhruba 2,5x nadhodnocený," varoval Kolanovic.

Takto prudké nadhodnocení přichází v době, kdy budou společnosti čelit tlaku na marže v důsledku vyšších úrokových sazeb, a to kvůli vyšším nákladům na kapitál, destrukci poptávky po určitém zboží a potenciálním odpisům aktiv a úvěrovým ztrátám, uvádí se v poznámce. Brzy se na trh přivalí obrovská vlna nových investorů, kteří změní vše, říká špičkový stratég z JPMorgan

V neposlední řadě podle Kolanoviče roste riziko, že se investoři vrátili ke spokojenosti se situací, pokud jde o geopolitické napětí a potenciální rizika na trhu s energiemi. To vše se rovná Kolanovičovu doporučení, aby investoři snížili svou expozici vůči akciím a zároveň přidali váhu pevným výnosům.

"Rizikové trhy jsou špatně sladěny s politikou a cyklem. A dluhopisy by mohly být ještě atraktivnější, protože se očekává, že Fed bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb díky odolnému trhu práce a spotřebiteli.

Nyní se očekává, že koncová sazba Fedu dosáhne koncem tohoto roku přibližně 5,4 %, což představuje další zvýšení o 100 bazických bodů oproti současným úrovním. Fed by navíc mohl udržet sazby kolem této úrovně 5,4 % déle, než mnozí předpokládají. To je výrazný posun oproti očekávání snížení sazeb ještě před několika týdny a mohlo by to udržet silný tlak na pokles akciového trhu.

Je z této úrovně ještě kam stoupat? Zdroj

Pro investory je to nakonec dvousečná zbraň, protože solidní ekonomické údaje odsouvají recesi, ale také odsouvají snížení sazeb ze strany Fedu.

"Dobré zprávy v USA, jako jsou zaměstnanost, CPI, maloobchodní tržby nebo PMI ve službách, znamenají, že se snížila pravděpodobnost blížící se recese, ale zároveň naznačují, že sazby musí být buď více restriktivní, nebo zůstat restriktivní déle," řekl Kolanovič.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.