S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

Tato akcie má dle analytiků šanci vzrůst do roku 2030 o 400%

Pavel Botek
10. 3. 2023
6 min read

Vzhledem k tomu, že solární energie v USA a Evropě vzkvétá a společnost First Solar $FSLR+1.6% těží z obrovských amerických dotací, věří někteří analytici, že cena akcií $FSLR+1.6% do roku 2030 vyskočí až o 400%.

First Solar je americká společnost, která se specializuje na výrobu solárních panelů a fotovoltaických systémů. Jejich technologie využívá tenké vrstvy křemíku, které umožňují efektivní přeměnu sluneční energie na elektrickou energii.

Společnost se také zabývá návrhem, výstavbou a provozováním solárních elektráren pro komerční i průmyslové zákazníky po celém světě. Kromě toho nabízí služby související s solárními energetickými systémy, jako jsou poradenství, technická podpora a servis.

Čím je společnost zajímavá?

Vysoká účinnost: Technologie tenkých vrstev křemíku, kterou používá First Solar, dosahuje vysoké účinnosti v přeměně sluneční energie na elektřinu. Tímto způsobem může First Solar poskytovat solární panely s vysokou výkonností a výkonem.

Dlouhá životnost: Panely společnosti First Solar jsou vyrobeny z materiálů, které jsou odolné vůči poškození a dlouhodobému opotřebení. Díky tomu jsou panely schopné udržet vysokou účinnost a výkon po mnoho let.

Široké spektrum využití: First Solar nabízí solární panely pro různé typy aplikací, včetně komerčních a průmyslových elektráren, střech, solárních parků a dalších. Tímto způsobem může společnost poskytnout řešení pro různé zákazníky s různými požadavky na solární energetické systémy.

Ekonomická výhodnost: First Solar si vytvořil silnou pozici v oblasti solární energetiky a vlastní integrovaný dodavatelský řetězec, který umožňuje snížit náklady na výrobu solárních panelů a instalaci solárních systémů. Díky tomu může First Solar nab

Proč je pro některé analytiky zajímavá?

Americký Úřad pro energetické informace nedávno předpověděl, že 'se letos očekává uvedení do provozu 54,5 GW celkové kapacity', oproti pouhým 10,3 gigawattům v loňském roce.

A očekává se, že solární aktivace v EU se letos vyšplhá na 50 gigawattů. A to poté, co jeho aktivace v loňském roce vzrostly o 47 %.

Mezitím v době, kdy je na podporu elektromobilů zapotřebí mnohem více elektřiny a většina světa trpí fosilními palivy, bude využívání solárních elektráren se vší pravděpodobností v příštích dvou letech nadále vzkvétat.

Sleduj FSLR na Buliosu

Zde jsou čtyři hlavní důvody analytika analytika Larryho Ramera - proč akcie First Solar dosáhnou 600 dolarů do března 2025 👇

Poptávka po solární energii bude i nadále růst

Koncem minulého měsíce společnost PJM, která provozuje elektrickou síť, která slouží více než 65 milionům Američanů, varovala, že do roku 2030 nebude mít dostatečnou kapacitu elektřiny. Vzhledem k tomu, že mnoho elektráren na fosilní paliva odchází z provozu, společnost varovala, že v roce 2030 očekává obří deficit elektřiny.

Vzhledem k tomu, že revoluce EV se v nadcházejících letech pravděpodobně zrychlí v celé Evropě a USA a elektrárny na fosilní paliva budou uzavřeny, většina provozovatelů sítí v těchto jurisdikcích bude čelit podobným problémům.

Samozřejmě, že zvýšené nákupy solární energie elektrickými společnostmi, která se stala poměrně levnou a těší se široké podpoře veřejnosti a regulátorů, je zřejmým řešením. Tyto vzkvétající nákupy zase posílí horní a dolní linie společnosti First Solar a jejích vrstevníků.

Wall Street je optimistická, pokud jde o solární energii

Jeden z největších investorů na Wall Street v minulém čtvrtletí nakoupil značné množství akcií dvou předních solárních společností. Výsledkem je, že Wall Street konečně ignoruje drobné obavy, které ji v posledních několika letech zkalily na solární energii, a uvědomuje si, že tento sektor je na vzestupu a je v dobré pozici, aby v tom pokračoval i v dohledné budoucnosti.

Konkrétně miliardář a investor Steve Cohen odhalil, že v minulém čtvrtletí koupil téměř 872 000 akcií rezidenčního solárního instalátora Sunrun spolu s více než 268 000 akciemi společnosti SolarEdge, výrobce solárních střídačů.

Od té doby, co byly Cohenovy nákupy zveřejněny koncem minulého měsíce, byly solární akcie na roztrhání, což ukazuje, že Street konečně "vnímá" skvělý výhled sektoru.

Společnost First Solar oznámila skvělé výsledky za čtvrté čtvrtletí a poskytla vynikající výhled

Provozní hotovost FSLR za 4. čtvrtletí dosáhla v minulém čtvrtletí 795,2 milionu dolarů, což představuje nárůst z 34,5 milionu dolarů ve stejném období předchozího roku. Horní řada výrobce solárních modulů se meziročně vyšplhala o 10% na 1 miliardu dolarů.

A pokud jde o kritické pokyny, předpovídá, že čistý zisk v roce 2023 dosáhne 7 až 8 dolarů, což je výrazně nad průměrným odhadem analytiků ve výši 5,56 dolarů.

Kumulativně výsledky ukazují, že společnost nesmírně těží a bude mít obrovský prospěch z masivní poptávky po svých solárních modulech a z vládních dotací.

Vládní dotace

First Solar má dvě solární elektrárny v Ohiu a brzy obdrží rozsáhlé daňové úlevy schválené Kongresem z minulého roku pro výrobu solárních produktů v Americe.

Mezitím, díky dalším ustanovením schváleným Kongresem, mají američtí zákazníci společnosti First Solar nárok odečíst 30% finančních prostředků, které vynaloží na solární projekty, ze svých daňových účtů do roku 2032.

Kde to ale celé ztroskotává jsou dle mého názoru čísla. Důvěra je krásná, dotace jsou super, ale já bych raději viděl stabilní výsledky. Společnost nemá stabilní růst tržeb a ani čistých zisků (o maržích ani nemluvím, to je vyložené horská dráha - up and down), vesměs je to dlouhodobé kolísání. Navíc někteří varují předtím, že společnost dost sahá po cizím kapitálu, což by mohl být takový vykřičník.

  • Jak se líbí společnost vám? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.