S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Do 2 měsíců přijde propad o 30 %, varuje na základě 21 indikátorů známý tržní analytik. Ovlivní to kauza SVB?

Dominik Petrnoušek
15. 3. 2023
3 min read

Velký pád bank narušil veškeré dění na trhu a debaty o propadu či růstu trhu šly stranou. Ale ani největší ekonomická událost od roku 2008 nezabránila Larrymu McDonaldovi vyřknout svou děsivě přesnou odpověď.

Larry McDonald očekává propad v opravdu brzké době

Larry McDonald varuje, že americké akcie by se mohly během příštích dvou měsíců propadnout až o 30 %, protože rostoucí úrokové sazby tlačí na spotřebitele a znudění investoři vyměňují akcie za dluhopisy.

Zakladatel Bear Trap Report uvedl, že jeho soubor 21 indikátorů systémových rizik ukazuje na jednu z nejvyšších pravděpodobností krachu na akciovém trhu v horizontu 60 dnů. McDonald zdůraznil, že Federální rezervní systém během minulého roku zvýšil sazby z téměř nuly na 4,5 % ve snaze omezit historickou inflaci.

Fed zvýšil sazby na jednu z nejvyšších úrovní novodobé historie. Zdroj

Vyšší sazby zvyšují výpůjční náklady a podporují úspory na úkor výdajů, což může pomoci ochladit tempo růstu cen. Mohou však také snížit ceny aktiv, zvýšit nezaměstnanost a zmírnit spotřebitelské výdaje, což zvyšuje riziko recese. McDonald odhaduje, že každé zvýšení sazeb o 1 % znamená pro Američany střední třídy zvýšení nákladů o 50 miliard dolarů.

"Odčerpávání kapitálu od rodin střední třídy je úplně šílené," řekl McDonald. "Rodiny střední třídy zde dostávají na frak, a tak je tlak na spotřebitele prudký."

Bývalý obchodník Lehman Brothers - a autor knihy o pádu banky na počátku finanční krize - také označil frustraci investorů za rizikový faktor.

Lidé, kteří před dvěma lety investovali do indexu S&P 500, nedosáhli prakticky žádných zisků, poznamenal. Mohli by stále častěji považovat bezrizikový výnos státních dluhopisů přesahující 5 % za atraktivní, argumentoval. McDonald navíc poukázal na rostoucí známky blížícího se hospodářského poklesu. Vyzdvihl současnou inverzi dvouletých a desetiletých státních dluhopisů - klasický ukazatel recese - a nedávnou slabou výkonnost regionálních bank.

"Pod povrchem jsou opravdu masivní trhliny, a proto trh v příštích 60 dnech pravděpodobně klesne o 10 %, 20 %, možná 30 %," řekl McDonald.

Naznačil také, že slabší údaje o zaměstnanosti v příštích několika měsících by mohly vyvolat krach, protože by podnítily pochybnosti o tom, zda společnosti z indexu S&P 500 dokáží dosáhnout prognóz zisků Wall Street. Akcie společností jsou obvykle oceňovány v poměru k jejich ziskům a v případě zklamání ze zisků by se jejich cena mohla snížit.

A co SVB?

To, co si myslí a proč předpokládá, že Fed utne kvůli SVB zvyšování sazeb pak McDonald komentuje v tomto nejnovějším videu:

https://www.youtube.com/watch?v=cdSiIYBiGjI

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.