S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Larry Fink varuje před vysokými úrokovými sazbami. Právě ty odhalí trhliny v bankovním systému.

Martin Bartkovský
17. 3. 2023
4 min read

Všichni nyní sledujeme s bradou u kolen finanční sektor, který dostává jeden zásah za druhým. Vyjádřilo se k tomu už spousta osobností. Dnes se ale podíváme na dopis generálního ředitele společnosti BlackRock, Larryho Finka.

Společnost BlackRock $BLK+0.9% ve středu publikovala výroční dopis pro investory, ve kterém se k aktuální situaci na trzích vyjádřil i generální ředitel společnosti Lary Fink. Ten v tomto dopise převážně varoval ohledně zvyšování sazeb FEDem, které může odhalovat další trhliny finančního systému.

Minulý týden jsme byli svědky největšího krachu banky za více než 15 let, když federální regulátoři zabavili Silicon Valley Bank. Jde o klasický nesoulad aktiv a pasiv. Je příliš brzy na to, abychom věděli, jak rozsáhlé jsou škody.

Fink, stejně jako ostatní, je v tuto chvíli s nějakými vyjádřeními opatrný, protože si je vědom, že tento krach může být pro finanční sektor problém, a nemusí se jednat pouze o Silicon Valley Bank $SIVB . Nyní jsme svědky nejistoty, kdy vše aktuálně bude záležet na sentimentu. Nedá se moc dobře předpovědět, která banka to ustojí a která ne.

Regulační reakce byla zatím rychlá a rozhodné kroky pomohly odvrátit rizika nákazy. Trhy však zůstávají na hraně. Bude nesoulad aktiv a pasiv druhým dominem, které padne?

Podle Finka byla rychlá pomoc FEDu pouze dočasným řešením, a rozhodně se nedá brát za nalezení svatého grálu, kterým zachráníme celý finanční systém. Dá se to brát spíše jako jednorázová injekce. Fink zde také upozorňuje na nesoulad aktiv a pasiv, který by mohl potenciálně některé banky položit.

Měnová politika, která zde panovala od hypoteční krize v roce 2008, přispěla k nejvyšší inflaci od 80. let.

Graf vývoje inflace.

Podle Finka zde od roku 2008 do roku 2022 panovalo období snadno vydělaných peněz. Od minulého roku Byl FED přinucen začít zvyšovat úrokové sazby. Toto je daň, kterou platíme za minulé období snadno vydělaných peněz. Prohlásil Fink ve svém dopise. Tato vysoká inflace přinutila FED zvýšit úrokové sazby o téměř 500 bázických bodů.

Graf vývoje úrokových sazeb.

Podle Finka nyní budeme muset dělat ústupky. Předpokládá, že banky nyní budou muset omezit poskytování půjček, a vzhledem ke krachu SVB, budou na ostatní banky uvaleny přísnější kapitálové standarty. Dále také zmínil historii, ze které bychom se měli poučit, zavspomínal na krizi v 80. letech a bankrot Orange Country v Kalifornii v roce 1994.

Zatím nevíme, zda se důsledky snadného vydělávání peněz a regulačních změn promítnou do celého amerického regionálního bankovního sektoru (podobně jako krize S&L) s přibývajícími zabaveními a odstávkami.

Jak můžeme vidět, tak situace v bankovním sektoru je poměrně zmatená, a hodně těžko předvídatelná. V největším ohrožení budou pravděpodobně menší regionální banky, které jsou většinově zainteresované v start upech, případně v krypto trzích, a společnostech.

Zásadní bude zasedání FEDU, které proběhne příští týden 22. 3. 2023, kde se bude rozhodovat o dalším zvyšování úrokových sazeb.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.