S&P 500 ^GSPC 5,110.42 +1.23%
Alphabet GOOG $173.79 +10.03%
Nvidia NVDA $875.71 +5.98%
Amazon AMZN $180.64 +4.01%
Microsoft MSFT $409.26 +2.56%
Tesla TSLA $171.89 +1.00%
Meta META $439.73 -0.37%
Apple AAPL $170.08 +0.11%

Evropské i americké banky krachují a potácejí se v problémech. Mohlo by to ale mít překvapivě pozitivní dohru

Dominik Petrnoušek
17. 3. 2023
4 min read

Nejhorší situace od roku 2008. Alespoň to hlásají všechny titulky. Co když by ale tato finanční katastrofa mohla mít překvapivě pozitivní vliv a dohru, kterou by na první dobrou nikdo nečekal?

Kolaps bank by mohl přinést nečekaně pozitivní výsledek

Credit Suisse $CS+1.0%  právě zažila svůj nejhorší den v historii - akcie se propadly o 22 %. Dluhopisy banky se rovněž propadají a investoři šílí. Vzhledem k tomu, že investoři zpochybňují solventnost jedné z největších evropských bank, je bezpečnost a spolehlivost celého globálního bankovního systému pro Wall Street opět velkým otazníkem. Ve Spojených státech se mezitím investoři stále vyrovnávají s následky krachů Silicon Valley Bank $SIVB a Signature Bank.

https://www.youtube.com/watch?v=Q_AuoR3lkpk&t=100s

Kdysi obtížný úkol, který nyní stojí před předsedou Federálního rezervního systému Powellem a jeho kolegy centrálními bankéři, se právě stal zdánlivě nemožným dilematem - pokračovat v boji proti inflaci dalším zvyšováním sazeb a zpřísňováním úvěrových trhů, nebo bojovat s novou bankovní krizí, která představuje systémové riziko.

Nevím jak vy, ale právě teď bych nechtěl být předsedou Fedu.

Stojí za to připomenout, že ještě minulý týden předseda Fedu Powell seděl před Kongresem a prohlásil, že Federální rezervní systém je "připraven zvýšit tempo zvyšování sazeb". Své prohlášení pojistil s odkazem na potřebu zvážit "souhrn příchozích údajů".

Fed byl ready zvýšit sazby. Zdroj

Výnos 13týdenních amerických státních pokladničních poukázek vyskočil nejvíce za poslední dva měsíce - poprvé od roku 2007 překročil 4,8 %. Mezitím index S&P 500 zaznamenal nejhorší den za posledních téměř šest měsíců a usadil se na šestitýdenním minimu. Ať už byla Powellova návštěva Kapitolu minulý týden tou pověstnou poslední kapkou, nebo ne, on a jeho kolegové centrální bankéři stojí příští týden před monstrózním rozhodnutím s těžkými volbami a bez ideálního řešení.

Jeden z ekonomů říká, že Fed se pravděpodobně rozhoduje mezi zvýšením sazeb o 25 bazických bodů a ponecháním sazeb na stávající úrovni. (Futures na dluhopisy přisuzují od středečního odpoledne oběma variantám stejnou pravděpodobnost).

"Pochybuji, že sníží sazby," říká Rajan pro Yahoo, který také tvrdí, že agresivnější zvýšení sazeb o 50 bazických bodů je pravděpodobně mimo hru. "To by byl v tuto chvíli dost tvrdý hike, který by trhy nemusely rozchodit," a dodává: "Otázkou je 25 nebo nula."

Z historického hlediska Fed nemění směr úrokové politiky příliš často a účastníci trhu by mohli nabýt dojmu, že budoucí zvyšování sazeb je mimo hru. To by mohlo ohrozit důvěryhodnost Fedu v boji proti inflaci a jeho vnímané odhodlání začít znovu zvyšovat sazby, pokud inflace nepoleví. Pokud Fed zvýší sazby o 25 bazických bodů, naznačuje to, že se Fed stále obává inflace a potřeby zpomalit ekonomiku. Tato varianta však představuje riziko dalšího zmrazení úvěrových trhů a prohloubení trhlin ve finančním systému.

"Otřesy ve finančním sektoru udělají část práce za Fed. Pokud se Fed bude domnívat, že krize je dostatečně silná na to, aby odvedla špinavou práci, přikloní se Fed k nule, vysvětluje. "Tohle všechno visí ve vzduchu a je velmi matoucí," říká Rajan.

Pokud se Fed nepohne, riskuje, že uprostřed bitvy poškodí svou těžce vydobytou důvěryhodnost v boji proti inflaci. Pokud Fed přistoupí ke zvýšení, mohl by zhoršit zhoršující se podmínky na úvěrovém trhu a kontaminovat "produktivní" oblasti ekonomiky. Udělá-li však správné rozhodnutí, mohl by ze situace vytěžit opravdu překvapivě pozitivní výsledek!

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.