S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Potenciál RR

Krátké zamyšlení při ranní kávě. Asi největší potenciál RR (raketa 🚀nebo rakev⚰️) měla ve svých začátcích Tesla. Bylo už jasné že ke globálnímu oteplování nezanedbatelnou mírou přispívá provoz spalovacích motorů a vedení se ujal geniální i když trochu nestabilní, ale to v začátcích společnosti není zas tak důležité, Musk (odbočka: geniové jsou vždy trochu nestabilní, jediný známý stabilní je Trump). Ve směru raketa by se toho našlo víc (zkuste si najít) ale tohle je to hlavní. No a ve směru rakev? Čísla, jasně, tenkrát by nad tím portfolio manažer Buliosu zaplakal. Navíc spousta lidí tvrdila že globální oteplování je blbost a elektromobil nesmysl. No, když se nad poslední větou pozastavím tak si vzpomínám, že nejhlasitější byli v tomto už tenkrát známí blbové a když o něčem blbci vehementně tvrdí že je to blbost tak nejpravděpodobnější je, že to blbost nebude.  Takže abych to zkrátil, dnes už víme, že Tesla byla raketa.

Příkladem společnosti rakev je potom pro mě Beyond Meat. Mohla se stát kultovní značkou veganů vertikálně organizovanou společností z pole až na stůl. Zrakvili to rozhodnutím pokusit se vydělat na tom, že budou bezejmenným dodavatelem McDonalds.

Když si to po sobě čtu tak, jasně, přiznávám, trochu jsem si zapřeháněl, ale princip je myslím zřejmý. Raketou se může stát společnost která je ve správném okamžiku na správném místě, ale také musí dělat správná rozhodnutí, zrakvit se to dá jedním špatným.

Závěrem, obě společnosti dodnes existují, jen potenciál RR vyprchal a pokud by do nich chtěl někdo investovat dnes, tak už se musí řídit jen „nudnými“ čísly.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Beyond Meet mi v této kategorii naprosto sedí. Ta společnost mohla mít slušný potenciál, ale pohřbili se...

Tak mozna se ještě vyhrabou, ale moc tomu nedávám 🤷‍♂️

Co takové Mobileye Global?

Dík podivam se🙂

Partner

Z krátkého zamyšlení při ranní kávě se stává příjemná tradice :))

Uvidíme 🙂

A vnímáš teď právě na trhu nějakou novou RR? Přemýšlím, co by se teď aktuálně dalo do té kategorie zařadit 🤔

Já tam dal Velo3D 🙏🚀

Tak to se přiznám, že by mě asi nenapadlo. Trochu mi přijde, že sláva 3D upadá. Už to není takové to "budeme s ním dělat úplně všechno". Každopádně určitě to potenciál na obrovský růst to má. Já osobně bych na RR věřil nějakému zajímavému výrobci baterek, který přijde s tou opravdu průlomovou technologií. Bohužel ale těžko odhadovat, kdo to bude. Pokaždé je to "máme o 3,1 % vyšší kapacitu, wow". Snažím se v tom sektoru trochu zorientovat a navnímat, odkud by mohli přijít ono "WOW, máme 3X větší kapacitu a 5X rychlejší kapacitu". Aktuálně to ale vypadá, že při současných technologiích to prostě možné není a pokud někdo vymyslí něco od základu jiného, tak se to extrémně těžko odhaduje :/

AI

Jako obor určitě 👍, s výběrem konkrétní spolecnosti zatím 🤔

Ještě jsem si uvědomil že na watchlist mám vlastně společnost která sice neni AI ale ta by měla na jejich výrobcích najít nový prostor pro plný rozvoj zatím jsem o investici nerozhodl sle za pozornost stojí.

IonQ, Inc. $IONQ