S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

JP Morgan е харесала тези две високодоходни акции. Но дали те са качествени акции?

Grozdan Grigorov
19. 3. 2023
1 min read

В тези неспокойни времена всеки инвеститор търси относително защитен вариант. По правило това са доходоносни активи. Такива активи са предпочитани от JP Morgan, която сега представи 2 високодоходни акции, които ще помогнат на инвеститорите да създадат допълнителен доход в портфейла си.

Макар че последните данни за инфлацията показват положителна промяна в борбата с нея, тя все още е само малка стъпка по пътя към победата. Всъщност все още сме на километри от целта на Фед от 2%. Така че можем да очакваме по-нататъшни увеличения на лихвените проценти, които Фед използва за борба с инфлацията. Дори главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън не смята, че инфлацията ще се върне към нормалното си състояние скоро.

Така че е добра идея да включите в портфейлите си дефанзивен компонент под формата на високодоходни дивидентни акции, които ще носят доход за портфейла ви. Ето 2 акции, които привлякоха вниманието на анализаторите на JP Morgan.

AGNC Investment $AGNC+1.0%

Графика на цената на акциите през последните 5 години.

AGNC Investment Corp. е инвестиционен тръст за недвижими имоти (REIT), който е специализиран в инвестиране в обезпечени от агенции ценни книжа (MBS) и обезпечени ипотечни задължения (CMO).

Основната дейност на AGNC Investment е да генерира доход чрез инвестиране в агенционни ценни книжа, обезпечени с ипотеки. Дружеството набира средства чрез емитиране на обикновени и привилегировани акции, както и на краткосрочен и дългосрочен дълг. AGNC Investment инвестира предимно в ипотечни ценни книжа с фиксирана лихва, но може да инвестира и в ипотечни ценни книжа с регулируема лихва и други ценни книжа, които са гарантирани от GSE. По-голямата част от портфейла на компанията е инвестирана в 30-годишни ипотечни инструменти с фиксирана лихва.

Конкурентното предимство на AGNC Investment е фокусът ѝ върху ипотечни ценни книжа на агенции. Тези ценни книжа имат държавна гаранция, която осигурява висока степен на кредитна защита срещу неизпълнение. Това намалява кредитния риск на AGNC Investment и позволява на компанията да се съсредоточи върху управлението на лихвения риск. Освен това управленският екип на AGNC Investment има значителен опит в ипотечната индустрия, което дава на дружеството конкурентно предимство при избора на инвестиции и управлението на портфейла.

Един от недостатъците на AGNC Investment е, че неговата рентабилност е чувствителна към промените в лихвените проценти. Когато лихвените проценти се повишават, стойността на портфейла на дружеството намалява, което води до намаляване на балансовата стойност и печалбата на дружеството. Аналогично, когато лихвените проценти падат, стойността на портфейла на компанията се увеличава, което увеличава балансовата стойност и печалбата на компанията. Друг недостатък е, че дружеството е изложено на регулаторен риск, тъй като промените в нормативната уредба или правителствената политика могат да засегнат способността на дружеството да инвестира в агентски ипотечни ценни книжа.

Това, което привлича инвеститорите в дивиденти в тази компания, е нейната висока дивидентна доходност, която в момента е 14%.

Качеството на портфейла може да се прецени от последните резултати за 4Q22 г. Крайният резултат е, че компанията реализира нетна печалба на обикновена акция от 93 цента, което е малко над прогнозата от 66 цента. В допълнение към солидната печалба, към 31 декември 2022 г. компанията разполага с 4,3 млрд. долара в брой в наличност. Тази сума представлява 59% от общия капитал на AGNC.

Анализаторът на JPMorgan Ричард Шейн заема бича позиция по отношение на компанията в своите бележки.

Очакваме портфейлът на AGNC, включващ предимно агентски MBS, да доведе до възстановяване на балансовата стойност, тъй като цените на MBS се възстановяват и предлагат на инвеститорите кредитна защита в условията на влошаваща се икономическа среда. Печалбите на AGNC напълно покриват дивидента и предлагат атрактивна доходност. AGNC е един от най-добре управляваните MREITs в нашия обхват. Според нас вътрешното управление е дългосрочен двигател.

Очаквания на анализаторите.

Общо 9 анализатори са разгледали тази компания през последните 3 месеца и са се съгласили със средна целева цена от 11,71 USD за акция. Виждаме, че диапазонът на очакванията тук е доста тесен, което може да означава известно доверие, а също и консенсус на множество анализатори.

Нещото, което трябва да се има предвид, когато се инвестира в тази компания, е, че тя е циклична компания, която зависи от лихвените проценти. Това означава, че ако лихвените проценти спаднат, компанията ще се представи много по-добре, отколкото сега.

The Williams Companies $WMB+2.5%

Графика на цената на акциите през последните 5 години.

The Williams Companies е водеща компания в областта на енергийната инфраструктура, базирана в Тулса, Оклахома. Основана през 1908 г., компанията се разраства и се превръща в една от най-големите енергийни инфраструктурни компании в Северна Америка, като се фокусира върху събирането, преработката и транспортирането на природен газ.

The Williams Companies оперира в няколко сегмента, включително газопроводи и услуги в средата на веригата, както и транспортиране и съхранение на течен природен газ.

Един от основните продукти и услуги, предоставяни от The Williams Companies, е добивът и преработката на природен газ. Това включва събиране и преработка на природен газ от различни източници, включително кладенци за шистов газ, и транспортиране на преработения газ до крайни потребители, като електроцентрали, промишлени потребители и битови клиенти.

Друг важен сегмент от дейността на Williams Companies е транспортирането на природен газ. Компанията притежава и управлява широка мрежа от тръбопроводи, по които се транспортира природен газ в цяла Северна Америка, от районите на добив до основните пазари. Тези тръбопроводи осигуряват критична инфраструктура за газовата индустрия и гарантират надеждната доставка на природен газ до крайните потребители.

Дружествата на Уилямс оперират и в сегмента на течните природни газове (NGL), който включва транспортиране, съхранение и преработка на течни природни газове като етан, пропан и бутан. Тези продукти се използват като суровини в нефтохимическата промишленост, както и в производството на горива и отоплителни продукти.

Едно от конкурентните предимства на Williams Companies е обширната мрежа от тръбопроводи, която осигурява критична инфраструктура за индустрията на природния газ. Дружеството също така има дълга история на високи оперативни постижения и е направило значителни инвестиции в технологии и инфраструктура, за да подобри ефективността и надеждността на своите операции.

Въпреки това Дружеството Уилямс е изправено и пред редица предизвикателства, включително регулаторни и екологични рискове, както и пред конкуренцията на други дружества, занимаващи се с енергийна инфраструктура. Дружеството работи и в условията на нестабилен пазар на суровини, което може да се отрази на финансовите му резултати.

Интересна за компанията е и нейната дивидентна доходност, която в момента е 6,33%.

Компанията наскоро публикува своите резултати за цялата година и четвъртото тримесечие на 2022 г. За цялата година тя отчита приходи от 10,9 млрд. долара, в сравнение с 10,6 млрд. долара през 2021 г. От тях компанията реализира нетна печалба от 2,04 млрд. долара, или разводнена печалба на акция от 1,67 долара. След пробиване до тримесечните нива нетната печалба възлиза на 668 млн. долара, или 55 цента на акция. На коригирана база, която не е съобразена с GAAP, това осигури нетна печалба от 653 млн. долара при некласифицирана по GAAP печалба с разводняване от 53 цента - число, което надмина прогнозата с 3 цента и нарасна с близо 36% на годишна база.

Анализаторът на JPMorgan Джереми Тонет има бича позиция по отношение на компанията, която подкрепя с коментарите си.

Превъзходният съществуващ отпечатък на WMB "стомана в земята" осигурява ясни конкурентни предимства за изпълнение на стратегията на компанията за сондиране на пазара... Докато сегашната динамика на S/D на природния газ подхранва опасенията за срив на платформите и затваряне, за да се балансира пазарът, ние виждаме още една част от търсенето на втечнен природен газ, която балансира пазара през следващите една-две години и подкрепя евентуално увеличение на нивата на производство на природен газ. По този начин, с потенциал за среден едноцифрен CAGR на EBITDA, ливъридж от 3,55x през 22 г. и върхови резултати на ESG, виждаме конструктивен фон с течение на времето, като настоящата ~6% доходност осигурява подкрепа.

Очаквания на анализаторите.

Общо 13 анализатори са разгледали тази акция наскоро, като са се съгласили със средна целева цена от 37,91 USD за акция. Консенсусът за понижение тогава е на ниво 34 USD за акция, което означава, че дори скептичните анализатори виждат тук известен скромен потенциал за повишение.

Наскоро стартирахме нов проект, Bulios Dividends, в рамките на който управляваме примерен портфейл от дивидентни акции като част от този проект. Тези две акции не са в нашия портфейл. Ако искате да видите кои акции сме избрали за нашия портфейл, които генерират стабилен дивидентен доход от над 7%, можете да погледнете тук.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.