S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Пазарът е на прага на събитие от типа на Lehman Brothers, казва ветеранът от Wall Street Арт Кашин

Grozdan Grigorov
20. 3. 2023
1 min read

Настоящите събития може би напомнят страшно много на 2008 г. и "Лемън Брадърс", казва Арт Кашин. Играта, казва той, вече е в разгара си, което може да доведе до натрупване на все повече и повече проблеми.

Арт Кашин

Арт Кашин, ръководител на отдел "Операции" в UBS, заяви, че пазарът се насочва към събитие, подобно на това на Лемън, в хода на разгръщането на световната банкова криза.

Ветеранът от Уолстрийт заяви, че инвеститорите може би залагат срещу големите финансови институции след фалита на Silicon Valley Bank и предупреди за събитие, сравнимо с колапса на Lehman Brothers, който предизвика голямата финансова криза през 2008 г.

"На прага сме да направим това, което направихме, когато Lehman Brothers изпадна в затруднение", каза Кашин."

В рамките на една седмица Silicon Valley Bank и Signature Bank бяха иззети от регулаторните органи, а Silvergate обяви, че прекратява дейността си и ликвидира позиции.

Паниката обхвана и Credit Suisse, чиито акции се сринаха с 30% за един ден, след като един от основните акционери заяви, че не може да окаже допълнителна финансова подкрепа поради регулаторния лимит.

Кашин заяви, че "играта е в ход", тъй като някои участници на пазара може да се опитат да "раздвижат нещата колкото се може повече" за собствена финансова изгода, вместо да се вслушат в спасяването и помощта.

Той отбеляза, че опортюнистите биха могли да получат списък на банките с най-висок процент незастраховани депозити и да повлияят на акциите, като привлекат вниманието на пазара към тях.

"Това е системно. Фед принуди много от тези банки да пренастроят портфейлите си", каза Кашин, посочвайки повишаването на лихвените проценти от страна на централната банка на САЩ.

----

Но нещата може да са малко по-добри - UBS купува Credit Suisse

UBS се съгласи да поеме дългогодишния си конкурент Credit Suisse за повече от 3 млрд. долара, което регулаторните органи, желаещи да спрат опасния спад на доверието в световната банкова система, прокараха в най-голямата банкова сделка от години.

Сделката между двата стълба на швейцарските финанси е първото мегасливане на системно важни световни банки от финансовата криза през 2008 г. насам, когато институциите в цялата банкова сфера бяха разбивани и сливани с конкуренти, често по нареждане на регулаторните органи.

Швейцарското правителство заяви, че ще предостави повече от 9 млрд. долара за покриване на част от загубите, които UBS може да понесе от поглъщането на CS. Швейцарската национална банка също така предостави повече от 100 млрд. долара ликвидност на UBS, за да улесни сделката.

Швейцарските власти бяха подложени на натиск да осъществят сделката преди отварянето на азиатските пазари. Те трябваше да преминат през тънката граница, когато трябваше да накарат управителните съвети на двете банки да се съгласят със сделката и да избегнат алтернативата - ръководена от регулатора ликвидация на Credit Suisse, която можеше да се окаже по-продължителна и болезнена за финансовата система.

  1. И така, Credit Suisse щеше да бъде преструктурирана, а какво според вас ще се случи по-нататък? Ще се възстанови ли банковият сектор?
  2. Ще се появят ли още пукнатини и може би заразяване на други банки?
  3. Какво мислите за First Republic Bank, например, която лети като влакче в увеселителен парк?

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.