S&P 500 ^GSPC 5,065.37 -0.99%
Tesla TSLA $185.06 -4.63%
Microsoft MSFT $395.14 -1.77%
Amazon AMZN $178.72 -1.24%
Alphabet GOOG $165.97 -1.15%
Nvidia NVDA $867.75 -1.12%
Meta META $430.40 -0.51%
Apple AAPL $173.87 +0.21%

Trg je tik pred dogodkom v slogu Lehman Brothers, pravi veteran z Wall Streeta Art Cashin.

Mladen Rudonja
20. 3. 2023
3 min read

Trenutni dogodki morda močno spominjajo na leto 2008 in Lehman Brother's, pravi Art Cashin. Pravi, da je igra že v polnem teku, zaradi česar se lahko nakopičijo še nove in nove težave.

Art Cashin

Art Cashin, vodja operacij pri banki UBS, je dejal, da se na trgu ob razvoju svetovne bančne krize obeta dogodek, podoben Lehmanovemu.

Veteran v trgovanju na Wall Streetu je dejal, da vlagatelji po propadu banke Silicon Valley Bank morda stavijo proti velikim finančnim institucijam, in opozoril na dogodek, primerljiv s propadom banke Lehman Brothers, ki je leta 2008 sprožil veliko finančno krizo.

"Smo na robu tega, kar se je zgodilo, ko je Lehman Brothers zašla v težave," je dejal Cashin."

V enem tednu so regulatorji zasegli banki Silicon Valley Bank in Signature Bank, medtem ko je banka Silvergate napovedala, da ukinja poslovanje in likvidira pozicije.

Panika je zajela tudi Credit Suisse, katere delnice so v enem dnevu padle za 30 %, potem ko je glavni delničar izjavil, da zaradi regulativne omejitve ne more zagotoviti nadaljnje finančne podpore.

Cashin je dejal, da se "igra začne", saj bodo nekateri udeleženci na trgu morda poskušali "čim bolj razburkati stvari" zaradi lastnih finančnih koristi, namesto da bi upoštevali reševalne ukrepe in pomoč.

Opozoril je, da bi lahko oportunisti dobili seznam bank z najvišjim odstotkom nezavarovanih vlog in vplivali na delnice tako, da bi nanje opozorili trg.

"To je sistemsko. Fed je mnoge od teh bank prisilil, da so preoblikovale svoje portfelje," je dejal Cashin in opozoril na dvigovanje obrestnih mer s strani ameriške centralne banke.

----

Toda stvari so morda nekoliko boljše - UBS kupuje Credit Suisse

Banka UBS se je dogovorila, da bo za več kot 3 milijarde dolarjev prevzela svojega dolgoletnega tekmeca Credit Suisse, kar so regulatorji v želji, da bi zajezili nevarno upadanje zaupanja v svetovni bančni sistem, izpeljali v največjem bančnem poslu v zadnjih letih.

Posel med obema stebroma švicarskih financ je prva velika združitev sistemsko pomembnih svetovnih bank po finančni krizi leta 2008, ko so se institucije na celotnem bančnem področju razblinjale in združevale s konkurenti, pogosto na zahtevo regulatorjev.

Švicarska vlada je sporočila, da bo zagotovila več kot 9 milijard dolarjev za kritje nekaterih izgub, ki bi jih UBS lahko utrpela zaradi prevzema CS. Švicarska nacionalna banka je banki UBS zagotovila tudi več kot 100 milijard dolarjev likvidnosti, da bi olajšala posel.

Švicarski organi so bili pod pritiskom, da se posel zaključi pred odprtjem azijskih trgov. Morali so se znajti na tanki črti, ko so morali doseči, da bi se upravna odbora obeh bank strinjala s poslom in se izognila alternativi, likvidaciji Credit Suisse pod vodstvom regulatorja, ki bi bila lahko dolgotrajnejša in boleča za finančni sistem.

  1. Banka Credit Suisse bi bila rešena, kaj menite, da se bo zgodilo naprej? Ali si bo bančni sektor opomogel?
  2. Ali se bo pojavilo še več razpok in morda okužbe v drugih bankah?
  3. Kaj menite o banki First Republic Bank, na primer, ki leti kot po tekočem traku?

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.