S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

2 zajímavé akcie z extrémně důležitého sektoru, který nikoho nezajímá a všichni ho přehlížejí

Dominik Petrnoušek
22. 3. 2023
5 min read

Sektor, bez kterého by planeta a lidstvo nebylo tam, kde je? To jsou hnojiva. Něco tak podstatného, ale zároveň absolutně přehlíženého. Zní to jako perfektní příležitost pro investici?

Hnojiva jsou pro lidstvo extrémně důležitá.

Jenom díky hnojivům lidská populace dosáhla takového počtu. Bez nich by nebylo možné takovou masu lidí uživit. A to je něco, co chytrého investora zaujme jako perfektní defenzivní volba - potřeba to bude vždy. A já vám přináším tip na dvě akcie právě z tohoto sektoru!

Mosaic $MOS+1.9% 

Společnost Mosaic těží ze silné poptávky po fosfátech a potaši, ze svých nákladových opatření a z vyšších cen v situaci, kdy se na trhu projevuje nepříznivý vliv inflace vstupních nákladů.

Akcie se nyní propadly

Mosaic těží ze silné poptávky a cen fosfátů a potaše. Vyšší ceny zemědělských komodit a atraktivní ekonomika zemědělských podniků podporují poptávku po hnojivech po celém světě. Ekonomika zemědělců ve většině světových pěstitelských regionů zůstává atraktivní díky silné poptávce po plodinách, cenově dostupným vstupům a příznivému počasí.

Poptávka po obilovinách a olejninách zůstává vysoká spolu se silnou ekonomikou zemědělských podniků. Silný vývoj cen zemědělských komodit a lepší cenová dostupnost pro zemědělce pravděpodobně podpoří poptávku po hnojivech v roce 2023. Vyšší ceny pravděpodobně podpoří také prodeje v rámci fosfátových a potašových jednotek společnosti.

Společnost za čtvrté čtvrtletí uvedla, že očekává, že silné trendy v oblasti cen zemědělských komodit budou v roce 2023 hnací silou oživení poptávky na trhu s hnojivy. Společnost Mosaic rovněž poznamenala, že poptávka po obilovinách a olejninách je vysoká. Očekává se, že vyšší spotřeba biopaliv, produkce plodin a obavy o potravinovou bezpečnost budou i nadále podněcovat zvýšené ceny plodin v průběhu letošního roku a potenciálně i později, což povede k vyšší celosvětové poptávce po hnojivech v průběhu roku.

Společnost však bude pravděpodobně i nadále čelit nepříznivým vlivům v důsledku vysokých cen klíčových surovin. Ceny síry a čpavku zůstávají zvýšené, což zhoršuje nejistota ohledně dodávek z Ruska v době války.  Odstávky a údržba závodů rovněž vedly k omezeným dodávkám surovin. Očekává se proto, že společnost bude čelit tlaku na marže spojenému s vyššími vstupními náklady. Očekává se, že některé dopady inflace vstupních nákladů budou pokračovat i v prvním čtvrtletí roku 2023. Vyšší náklady budou mít v prvním čtvrtletí pravděpodobně i nadále dopad na marže v segmentu Mosaic Fertilizantes.

Nutrien $NTR-0.3% 

Společnost Nutrien působí v Saskatoonu ve státě Saskatchewan a je kanadskou společností vyrábějící hnojiva. Společnost Nutrien je největším výrobcem potaše a třetím největším výrobcem dusíkatých hnojiv na světě. Podle firemního profilu má podnik více než 2 000 obchodních míst v Severní Americe, Jižní Americe a Austrálii s více než 23 500 zaměstnanci. V roce 2022 společnost NTR ztratila 4 % své tržní hodnoty.

Z finančního hlediska se společnost Nutrien těší podobnému profilu jako společnost Mosaic. Stejně jako její odvětvový rival vládne Nutrien objektivně podhodnoceným podnikem. V současné době trh oceňuje společnost NTR na 5,5násobek. Naproti tomu medián v odvětví je 13,4násobek. Poměr ceny k růstu zisku (PEG) společnosti je 0,2násobný, což je méně než medián v odvětví, který činí 0,84násobek.

Ale tady trochu pozor - Nutrien nemá nejstabilnější rozvahu. Tento nedostatek však kompenzuje solidním růstem. Například tříletá míra růstu tržeb činí 13,7 %, což je nad mediánem sektoru, který činí 7,65 %. Nakonec analytici, kteří společnost pokrývají, označují NTR za konsensuální mírně kupovanou společnost s cílovou cenou 101,13 USD (nárůst o 38,5 %). Společnost se tak řadí mezi nejlepší akcie hnojiv k nákupu. Alespoň dle jejich pohledu.

Predikce analytiků nejsou vůbec nízké! Zdroj

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.