S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Co jsou to dluhopisy AT1 a proč Credit Suisse možná trvale poškodila poptávku po nich?

Pavel Botek
21. 3. 2023
3 min read

Možná jste si včera všimnuli, že se dost mluví o dluhopisech AT1 a s tím spojených ztrát u mnoha společností. V tomto článku se tedy podíváme na Dluhopisy AT1 - Co to vlastně znamená, jaká jsou rizika, a taky proč Credit Suisse kazí jejich pověst.

Co jsou to dluhopisy AT1?

AT1 dluhopisy jsou hybridní dluhopisy, které jsou vydávány bankami a finančními institucemi. AT1 znamená "Additional Tier 1" a tato kategorie dluhopisů je součástí bankovní regulace Basel III. Tyto dluhopisy jsou považovány za nejrizikovější z hybridních dluhopisů, protože jsou určeny k ochraně bankovního kapitálu v případě finančních problémů.

AT1 dluhopisy mají několik specifických vlastností. První je, že mají pevně stanovený úrok, který je vyšší než úrokové sazby běžných dluhopisů, což odráží vyšší riziko spojené s těmito dluhopisy. Druhá vlastnost je, že mají neomezenou dobu trvání, což znamená, že nemají splatnost jako běžné dluhopisy. To znamená, že banka může AT1 dluhopisy splatit pouze v případě, že splní určité podmínky stanovené v emitentem, nebo pokud se rozhodne vydat nové dluhopisy pro refinancování.

Další specifickou vlastností AT1 dluhopisů je, že mají tzv. "trigger" klauzuli. To znamená, že v případě, že se bankovní kapitál dostane pod určitou hranici, mohou být AT1 dluhopisy automaticky konvertovány na akcie nebo mohou být zrušeny = smazány.

Kde je v tuto chvíli problém a proč $CS+1.0% možná trvale poškodila poptávku po AT1?

"Mimořádná podpora vlády spustí úplnou amortizaci nominální hodnoty všech AT1 od Credit Suisse ve výši asi 16 miliard [švýcarských franků]," uvedla švýcarská finanční tržní dozorová autorita.

Credit Suisse vydala v minulém desetiletí opravdu mnoho dluhopisů AT1. Zde je prezentace, kterou Credit Suisse představila investorům minulý týden, kdy se snažila zachránit sebe sama, a která uvádí, že na konci roku 2022 měla Credit Suisse neuhrazených AT1 obligací hodnotu asi 14,7 miliardy švýcarských franků.

🚨🚨🚨

Právníci ze Švýcarska, Spojených států a Velké Británie hovoří s řadou držitelů dluhopisů Credit Suisse Additional Tier 1 (AT1) o možných právních krocích poté, co státem podporovaná záchrana Credit Suisse společností UBS vymazala veškeré dluhopisy AT1.

Podle dohody o fúzi UBS a Credit Suisse nedostanou držitelé dluhopisů Credit Suisse AT1 nic, zatímco akcionáři, kteří se obvykle řadí pod držitele dluhopisů, pokud jde o to, kdo dostane zaplaceno, když se banka nebo společnost zhroutí, obdrží 3,23 miliardy dolarů.

🚨🚨🚨

Fondy spravované společností Lazard, společnosti Freres Gestion, PIMCO a GAM Investments patřily ke konci února k nejvíce vystaveným Credit Suisse AT1.

Společnost PIMCO se taky hlasitě ozývá ve spojitosti s těmito dluhopisy. PIMCO totiž ztratilo 340 milionů dolarů s odpisem dluhopisů Credit Suisse AT1, což není úplně zanedbatelná částka.

Celá tato situace ale nevrhá špatné světlo jen na Credit Suisse a držitele AT1 👇 

Dluhopisy AT1 vydané jinými evropskými bankami v pondělí prudce klesly, protože zacházení s držiteli dluhopisů AT1 Credit Suisse zdůraznilo rizika investování do tohoto typu dluhopisů. 

To mnozí označují jako velký problém do budoucna, který trvale ovlivní poptávku po tomto typu dluhopisů.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.