S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Mik azok az AT1 kötvények, és miért lehet, hogy a Credit Suisse tartósan károsította a keresletet irántuk?

Bertalan Görög
21. 3. 2023
4 min read

Talán észrevették tegnap, hogy sok szó esett az AT1 kötvényekről és az ezzel kapcsolatos veszteségekről számos vállalatnál. Ezért ebben a cikkben az AT1 kötvényekkel foglalkozunk - mit is jelentenek valójában, milyen kockázatokkal járnak, és miért rontja a Credit Suisse a hírnevüket.

Mik azok az AT1 kötvények?

Az AT1 kötvények olyan hibrid kötvények, amelyeket bankok és pénzintézetek bocsátanak ki. Az AT1 az "Additional Tier 1" rövidítése, és ez a kötvénykategória a Bázel III banki szabályozás része. Ezek a kötvények a hibrid kötvények közül a legkockázatosabbnak számítanak, mivel arra szolgálnak, hogy pénzügyi problémák esetén megvédjék a bankok tőkéjét.

Az AT1 kötvények több sajátossággal rendelkeznek. Az első az, hogy fix kamatlábuk magasabb, mint a hagyományos kötvények kamatlábai, ami az e kötvényekhez kapcsolódó magasabb kockázatot tükrözi. A második jellemzőjük, hogy korlátlan futamidejűek, ami azt jelenti, hogy nem járnak le, mint a hagyományos kötvények. Ez azt jelenti, hogy egy bank csak akkor válthatja vissza az AT1 kötvényeket, ha teljesít bizonyos, a kibocsátó által meghatározott feltételeket, vagy ha úgy dönt, hogy új kötvényeket bocsát ki refinanszírozás céljából.

Az AT1 kötvények másik sajátossága, hogy rendelkeznek egy úgynevezett "trigger" záradékkal. Ez azt jelenti, hogy ha a bank tőkéje egy bizonyos küszöbérték alá csökken, az AT1 kötvények automatikusan részvényekre válthatók, vagy törölhetők = töröltethetők.

Hol van ezen a ponton a probléma, és miért lehet, hogy a $CS+1.0% tartósan károsította az AT1 iránti keresletet?

"A rendkívüli kormányzati támogatás a Credit Suisse összes AT1 kötvénye névértékének teljes, mintegy 16 milliárd [svájci frank] értékű amortizációját fogja kiváltani" - közölte a svájci pénzügyi piacfelügyelet.

A Credit Suisse valóban sok AT1 kötvényt bocsátott ki az elmúlt évtizedben. Itt van egy prezentáció, amelyet a Credit Suisse a múlt héten tartott a befektetőknek, amikor megpróbálta megmenteni magát, és amely szerint 2022 végén a Credit Suisse-nak mintegy 14,7 milliárd svájci frank értékű AT1 kötvénye lesz.

🚨🚨🚨

Svájc, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság jogászai tárgyalnak a Credit Suisse több kiegészítő Tier 1 (AT1) kötvénytulajdonosával a lehetséges jogi lépésekről, miután a Credit Suisse államilag támogatott, UBS által végrehajtott mentőakciója az összes AT1 kötvényt elsöpörte.

Az UBS és a Credit Suisse egyesülési megállapodása értelmében a Credit Suisse AT1 kötvénytulajdonosai nem kapnak semmit, míg a részvényesek - akik általában a kötvénytulajdonosok alatt állnak a tekintetben, hogy egy bank vagy vállalat összeomlása esetén ki kapja a fizetést - 3,23 milliárd dollárt kapnak.

🚨🚨🚨

A Lazard, a Freres Gestion, a PIMCO és a GAM Investments által kezelt alapok február végén a Credit Suisse AT1-nek voltak a leginkább kitéve.

A PIMCO is hangot adott ezeknek a kötvényeknek. Tény, hogy a PIMCO 340 millió dollárt veszített a Credit Suisse AT1 kötvények leírásával, ami nem teljesen jelentéktelen összeg.

De ez az egész helyzet nem csak a Credit Suisse-ra és az AT1-tulajdonosokra vet rossz fényt 👇.

Más európai bankok által kibocsátott AT1 kötvények hétfőn meredeken zuhantak, mivel a Credit Suisse AT1 kötvénytulajdonosokkal szembeni bánásmódja rávilágított az ilyen típusú kötvényekbe való befektetés kockázataira.

Ezt sokan a jövőre nézve komoly problémának tekintik, amely tartósan befolyásolni fogja az ilyen típusú kötvények iránti keresletet.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.