S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Analiza podjetja L3Harris Technologies, ki vas bo zagotovo navdušilo s svojimi izdelki

Primoz Krajnc
21. 3. 2023
7 min read

L3Harris Technologies je stabilno in močno podjetje z odličnim tehnološkim ozadjem in široko paleto izdelkov. Toda ali so to zadostni dejavniki, da nas prepričajo v naložbo? To si bomo ogledali danes.

Kakšna je dejavnost podjetja?

L3Harris Technologies $LHX+3.5% je ameriško podjetje, ki razvija in proizvaja tehnologije za obrambne, varnostne in komercialne trge. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2019 z združitvijo podjetij L3 Technologies in Harris Corporation.

Glavne pristojnosti podjetja L3Harris Technologies so:

obrambne tehnologije : razvoj in proizvodnja nadzornih sistemov, komunikacijske opreme, senzorjev, navigacijskih sistemov, avionike, optičnih in elektrooptičnih sistemov, obrambnih vozil in drugih tehnologij za vojsko in vladne agencije.

Varnostne tehnologije: razvoj in proizvodnja varnostnih sistemov, opreme za odkrivanje, sistemov kamer, raziskovalnih in razvojnih orodij za varovanje zgradb, infrastrukture in drugih sredstev.

Komunikacijska tehnologija: razvoj in proizvodnja podatkovnih sistemov visokih hitrosti, telekomunikacijskih tehnologij, brezžične in satelitske komunikacijske opreme, ki se uporablja v industriji, vladnih agencijah in drugih sektorjih.

Letalske tehnologije: razvoj in proizvodnja avionike, nadzornih sistemov in druge opreme za uporabo v letalstvu in vesolju.

Tehnologije za civilne trge : razvoj in proizvodnja varnostne, komunikacijske in raziskovalne opreme za industrijo, energetiko, promet in druge sektorje.

Kje deluje?

L3Harris Technologies je multinacionalno podjetje in deluje v številnih državah po svetu. Glavni trgi, na katerih posluje, so:

  • Severna Amerika (ZDA in Kanada)
  • Latinska Amerika (Brazilija, Mehika, Kolumbija in druge države)
  • Evropa (Združeno kraljestvo, Nemčija, Francija, Italija, Španija in drugi)
  • Bližnji vzhod in Afrika (Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Katar, Južna Afrika in drugi)
  • azijsko-pacifiška regija (Avstralija, Japonska, Južna Koreja, Singapur in drugi)

Podrobnejši pregled njihovega dela:

Varnostna in obrambna tehnologija : Ta segment vključuje izdelke in storitve, ki pomagajo zavarovati vladne in komercialne organizacije ter jih ščitijo pred grožnjami, kot so terorizem, kibernetski napadi, kriminal in drugo. Izdelki vključujejo varnostne skenerje, detektorje nevarnih snovi, sisteme videonadzora in komunikacijsko opremo.

Komunikacijska in informacijska tehnologija: Ta segment vključuje izdelke in storitve za komunikacijo in izmenjavo informacij prek satelitov, mobilnih omrežij in drugih tehnologij. Izdelki vključujejo komunikacijske satelite, mobilna omrežja, antene in drugo.

Aerospace: Ta segment vključuje izdelke in storitve za aerospace, vključno z avionskimi sistemi, sistemi za nadzor brezpilotnih letov, navigacijskimi sistemi in drugimi.

Železniška tehnologija: Podjetje ponuja tudi izdelke in storitve za železniško tehnologijo, vključno s signalizacijskimi in varnostnimi sistemi, opremo za vlake in drugimi.

Drugi izdelki in storitve: Poleg zgoraj navedenih segmentov podjetje L3Harris Technologies ponuja tudi druge izdelke in storitve, kot so medicinska tehnologija, energetski sistemi, raziskovalna tehnologija in drugo.

Konkurenčne prednosti

Podjetje L3Harris Technologies ima več konkurenčnih prednosti, ki mu pomagajo pri rasti in ohranjanju tržnega položaja. Glavne konkurenčne prednosti so:

močno tehnološko ozadje : L3Harris Technologies ima odlične vire za raziskave in razvoj, kar mu omogoča ustvarjanje novih in inovativnih izdelkov in storitev. Podjetje uporablja tudi napredne tehnologije, kot sta umetna inteligenca in strojno učenje.

Podjetje L3Harris Technologies ponujaširoko paleto izdelkov in storitev za različne trge in stranke. Podjetje zagotavlja tudi integracijo in vzdrževanje svojih izdelkov, kar mu omogoča, da svojim strankam zagotavlja celovite rešitve.

Dolgoletne izkušnje. Podjetje ima tudi močne odnose z vladnimi in industrijskimi strankami, kar mu omogoča boljše razumevanje in izpolnjevanje njihovih potreb.

PodjetjeL3Harris Technologies ima pisarne po vsem svetu, njegovi izdelki in storitve pa se distribuirajo v več kot 100 držav. Ta globalna prisotnost mu omogoča boljše odzivanje na lokalne potrebe in privabljanje novih strank.

Tveganja

Konkurenca: L3Harris Technologies deluje v konkurenčnem okolju, kjer je veliko drugih podjetij, ki ponujajo podobne izdelke in storitve. Konkurenca lahko negativno vpliva na prodajo in dobiček podjetja.

Odvisnost od državnih pogodb: Podjetje L3Harris Technologies je močno odvisno od pogodb, ki jih sklepajo vlade in drugi javni organi. Če bi se te pogodbe bistveno zmanjšale, bi to lahko negativno vplivalo na prihodke in dobiček družbe.

Globalna politična in gospodarska nestabilnost : L3Harris Technologies deluje v globalnem okolju, ki je občutljivo na politične in gospodarske spremembe. Nestabilnost lahko negativno vpliva na poslovanje in rezultate poslovanja.

Finance

Iz izkaza poslovnega izida je razvidno, da so bili skupni prihodki podjetja v zadnjih treh letih stabilni in so znašali približno 17-18 milijard USD.

Stroški proizvodnje so visoki in predstavljajo večino stroškov celotne prodaje. Stroški proizvodnje (Cost of Revenue) za leto 2022 znašajo 12,14 milijarde dolarjev, kar je približno 71 % celotnih prihodkov.

Bruto dobiček podjetja (Gross Profit) je razmeroma stabilen in je v zadnjih 3 letih znašal približno 5 milijard dolarjev. V zadnjih 12 mesecih je bruto dobiček dosegel 4,93 milijarde dolarjev.

Iz finančne analize je mogoče sklepati, da ima podjetje stabilno prodajo, vendar so zaradi visokih proizvodnih stroškov bruto dobiček nižji, kar pa v tej panogi ni povsem presenetljivo.

Bilanca stanja

  • Iz izkaza finančnega položaja (bilanca stanja) je razvidno, da ima podjetje visoka skupna sredstva, ki so se v zadnjih treh letih gibala med 33,5 in 37 milijardami USD. V zadnjem letu je podjetje doseglo 34,7 milijarde USD skupnih sredstev.
  • Skupne obveznosti, vključno z manjšinskimi deleži, so visoke in so se v zadnjih treh letih gibale med 14,9 in 16,1 milijarde USD. V zadnjem letu so skupne obveznosti dosegle 15,39 milijarde dolarjev, skupni lastniški kapital pa se je v zadnjih treh letih gibal med 24,7 in 27,6 milijarde dolarjev.
  • Podjetje ima soliden lastniški kapital, ki se je v zadnjih treh letih gibal med 18,6 in 20,8 milijarde dolarjev. V zadnjem letu je lastniški kapital znašal 19,32 milijarde dolarjev.
  • Neto opredmetena sredstva so negativna in so se v zadnjih treh letih gibala med -6,1 in -5,5 milijarde dolarjev. To pomeni, da ima podjetje več obveznosti kot sredstev.

Denarni tok

Izkaz denarnih tokov kaže, da ima podjetje pozitiven neto denarni tok iz poslovanja, ki se je v zadnjih treh letih gibal med 1,7 in 2,8 milijarde USD. V zadnjih 12 mesecih je čisti denarni tok iz poslovanja podjetja znašal 2,16 milijarde USD. To pomeni, da ima podjetje veliko denarnih sredstev iz poslovanja.

Denarni tok pri naložbenju je negativen in se je v zadnjih treh letih gibal med -159 in 1,4 milijarde dolarjev. V zadnjih 12 mesecih je denarni tok pri naložbah znašal -250 milijonov dolarjev. To pomeni, da je podjetje porabilo več denarja za naložbe, kot ga je zaslužilo z naložbenimi dejavnostmi.

Tudi finančni denarni tok podjetja je negativen in je bil v zadnjih treh letih med -2,4 in -4,4 milijarde dolarjev. V zadnjih 12 mesecih je finančni denarni tok znašal -1,95 milijarde dolarjev. To pomeni, da je podjetje porabilo več denarja za financiranje svojega poslovanja, kot ga je zaslužilo iz finančnih dejavnosti.

Razmerje PEG (cena/dobiček do rasti) je 11,70, kar lahko pomeni, da trg v prihodnosti pričakuje zelo nizko rast dobičkonosnosti. To razmerje kaže tudi, da so delnice podjetja v primerjavi s pričakovano rastjo dobičkonosnosti precenjene.

  • Dividendni donos znaša 2,34 %.

Trg pričakuje, da se bo dobičkonosnost podjetja v prihodnjem letu povečala, saj pričakuje dobiček na delnico (EPS) v višini 13,25 USD. Trg pričakuje tudi rast dobičkonosnosti v naslednjih petih letih, saj pričakuje 3,06-odstotno rast donosa na delnico (EPS).

Trg je trenutno skeptičen glede uspešnosti podjetja, kar kažejo negativni rezultati v zadnjih tednih, mesecih in četrtletjih. Tudi več kot 19-odstotni padec delnice v zadnjem letu kaže, da je trg trenutno precej pesimističen glede prihodnosti podjetja.

Na splošno ima družba visok količnik P/E in nižji terminski količnik P/E, kar nakazuje, da trg postaja skeptičen glede rasti dobičkonosnosti družbe. Vendar pa ima podjetje solidno tržno kapitalizacijo in dividendni donos, kar je lahko privlačno za nekatere vlagatelje.

Kaj pričakujejo analitiki?

19 analitikov, ki za podjetje L3Harris Technologies napovedujejo 12-mesečne cene, ima srednjo ciljno vrednost 240,00, pri čemer je visoka ocena 338,00, nizka pa 169,00. Srednja ocena pomeni +22,90-odstotno povečanje glede na zadnjo ceno 195,28.

  • Kaj menite o podjetju? 🤔

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.