S&P 500 ^GSPC 5,069.88 -0.90%
Tesla TSLA $185.28 -4.52%
Microsoft MSFT $395.48 -1.68%
Alphabet GOOG $166.18 -1.02%
Nvidia NVDA $869.02 -0.97%
Amazon AMZN $179.52 -0.79%
Apple AAPL $173.16 -0.19%
Meta META $432.60 +0.00%

Acest veteran al sectorului bancar spune că nu va exista o criză bancară.

Alin Rusu
21. 3. 2023
6 min read

Cu toții urmărim ceea ce se întâmplă în sectorul bancar în acest moment. În timp ce unii analiști se gândesc la ce este mai rău, acest veteran al sectorului bancar este optimist în legătură cu situația și spune că nu va exista o criză bancară sau că aceasta s-a încheiat deja.

Rapoartele zboară peste tot pe internet cu privire la Armaghedon în sectorul bancar. Dar Dick Bove, strategul financiar șef al Odeon Capital Group, nu crede că situația este atât de gravă pe cât se vehiculează peste tot. Personal, vreau doar să precizez că îi împărtășesc în mare parte punctul de vedere despre situația actuală și văd lucrurile într-un mod similar. În opinia mea, această situație este, de asemenea, destul de specifică și, prin urmare, este necesar să se țină cont de acest lucru. Ceea ce face ca această situație să fie atât de specifică este un aspect pe care îl vom discuta mai jos.

Începutul nebuniei

https://www.youtube.com/watch?v=QACGoKb48_0

Pentru a înțelege caracterul unic al acestei situații, trebuie să ne întoarcem la început și să ne amintim ce a declanșat această nebunie. Totul a început cu prăbușirea Silicon Valley Bank $SIVB. După cum știți cu toții, aceasta nu este o bancă obișnuită. Era o bancă pentru companiile nou înființate. Poate vă gândiți că nu contează ce companii sunt clienții băncii. Într-o anumită măsură aveți dreptate, dar acesta a fost un caz absolut unic.

Această bancă a fost practic concepută pentru start-up-urile care constituiau majoritatea clientelei sale. Problema este că start-up-urile ard banii pe care îi au în depozit la bancă. În astfel de situații, aceste companii au pur și simplu nevoie de mai mulți bani din cei pe care i-au depus la bancă. Și există o problemă. Bineînțeles, știm cu toții cum s-a terminat. Dar ceea ce este important pentru noi acum este să ne uităm la caracteristicile care diferențiază această bancă de celelalte.

  • Expunere ridicată la start-up-uri - Această bancă a plătit parțial pentru portofoliul său de clienți, care era format în mare parte din start-up-uri și companii mici care nu generau încă numerar, și a folosit banii investitorilor depozitați la banca menționată mai sus pentru a funcționa.
  • Unmanagement absurd- Este de așteptat ca astfel de companii să aibă nevoie de numerar în mână. În loc să se adapteze cumva la natura clientelei sale, banca a investit banii obținuți în obligațiuni guvernamentale pe termen lung. Acest lucru nu este neapărat greșit, doar că în acest caz, de exemplu, banca ar fi putut reevalua situația și, având în vedere natura clienților săi, ar fi putut lua o decizie diferită.

Astfel, potrivit lui Bove, spre deosebire de crizele din trecut, problemele de credit nu sunt principalul factor al acestei crize. În opinia sa, acesta este doar un caz unic care a provocat prea multă agitație

Nu au existat credite neperformante, economia nu este încă în recesiune. Băncile sunt sănătoase. A fost o evoluție unică, care nu avea dreptul să provoace o amenințare pentru întreaga industrie.

La urma urmei, dacă ne uităm la piața forței de muncă, aceasta arată încă o anumită putere și stabilitate. Personal, această piață a muncii este cea care mă îngrijorează, care acționează ca un vânt puternic în direcția opusă în lupta împotriva inflației.

Efectul psihologic

Cea mai mare problemă aici, în acest moment, este efectul psihologic declanșat de prăbușirea $SIVB Totul s-a întâmplat teribil de repede, cu două bănci care s-au prăbușit într-un singur weekend. Așa că oamenii au fost sub presiune și au încetat să mai gândească rațional. Acest efect a fost cel care a dezlănțuit mișcările uriașe ale băncilor mai mici, regionale, pe piețe. Această incertitudine, bineînțeles, a agravat efectul până când primele vești pozitive au lovit piețele.

Potrivit lui Bove, haosul actual de pe piețe se datorează în principal acestui efect psihologic, unde, pe scurt, există în prezent o mare panică în sectorul bancar.

Prin urmare, retragerile actuale de la unele bănci regionale se fac în prezent în panică și fără niciun fel de gândire sau considerație. În anumite cazuri, acest lucru este valabil și pentru investiții, vânzarea acțiunilor unor bănci fiind cauzată în mare parte de presiunea exercitată de temerile legate de un nou faliment.

Sfârșitul panicii

Recent, cele mai mari bănci americane au decis să vină în ajutor, oferind First Republic Bank o injecție de numerar de 30 de miliarde de dolari.

Potrivit lui Bove, această mișcare este cea care ar putea pune capăt panicii din sectorul financiar. Nu ar fi prima dată. Dick Bove vede unele asemănări cu evenimentele din trecut în cursul acestei nebunii. Bove compară această mișcare cu evenimentele din 1907, când liderii celor mai mari bănci și-au unit forțele pentru a înăbuși problemele.

Panica din 1907 a fost cea mai mare, când intervenția lui JP Morgan a ajutat la încetarea tulburărilor bancare.

Dick Bove consideră că această mișcare a partidului este o expresie a forței sale și o demonstrație a disponibilității sale de a ajuta la rezolvarea acestei situații din sectorul bancar. Pe scurt, prin acest pas, marile bănci americane au arătat că sunt pregătite să protejeze întregul sector bancar.

Potrivit lui Bove, această mișcare a marilor bănci va însemna sfârșitul crizei bancare.

Personal, aș fi totuși prudent în a face o astfel de afirmație. Trebuie să ne așteptăm ca nimic să nu se schimbe peste noapte, dar este cu siguranță un pas în direcția cea bună. Marea întrebare acum va fi cât de mult va avea impact asupra efectului psihologic menționat mai sus. Dacă acest efect poate fi suprimat în rândul oamenilor, criza bancară poate fi într-adevăr evitată.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.