S&P 500 ^GSPC 5,056.79 +0.77%
Nvidia NVDA $854.80 +2.94%
Amazon AMZN $184.11 +2.85%
Apple AAPL $172.71 +2.01%
Alphabet GOOG $167.31 +1.05%
Meta META $442.88 +0.84%
Microsoft MSFT $397.02 +0.53%
Tesla TSLA $180.43 +0.24%

Analýza Canadian Solar: Pomůžou skvělé výsledky překonat extrémně konkurenční prostředí?

Dominik Petrnoušek
21. 3. 2023
6 min read

Dnes se podíváme na akcii z prudce rostoucího sektoru, která se dostala do mého hledáčku díky zajímavým číslům za Q4. Navíc se jedná o kanadskou akcii, takže se to bude skvěle hodit k dnešní analýze kanadského železničního dopravce od @hobbyinvestor!

Kanadská společnost se zabývá zejména solárními technologiemi

Canadian Solar Inc. $CSIQ+0.1% je kanadská společnost, která se specializuje na výrobu solárních panelů a solárních řešení pro obnovitelnou energii. Společnost byla založena v roce 2001 a její sídlo se nachází v Ontariu v Kanadě.

Základní přehled

Solární průmysl se rychle rozvíjí a poptávka po solárních řešeních stále roste. Společnost CSIQ má dobré vyhlídky na růst, protože má vynikající technologii výroby solárních panelů a silnou pozici na trhu.

Konkurence

Solární průmysl je velmi konkurenční a společnost CSIQ musí čelit konkurenci ze strany jiných výrobců solárních panelů a solárních řešení. Nicméně, CSIQ má výhodu vysoké kvality svých výrobků a silných vztahů se svými zákazníky. Mezi hlavní konkurenty společnosti CSIQ patří třeba:

  1. JinkoSolar Holding Co., Ltd. $JKS+1.4% 
  2. First Solar, Inc. $FSLR+0.0% 
  3. Trina Solar Limited 
  4. SunPower Corporation $SPWR+2.4% 

Tyto společnosti jsou považovány za hlavní hráče v oblasti výroby solárních panelů a solárních řešení. Konkurence je založena na inovaci, kvalitě produktů, úrovni služeb a cenové politice. Společnost CSIQ se snaží udržet si konkurenční výhodu vynikající technologií výroby solárních panelů a silnými vztahy se svými zákazníky.

https://www.youtube.com/watch?v=1ZhglWcnK-I

Budoucnost sektoru

Solární průmysl je závislý na podpoře vládních programů pro obnovitelnou energii a na vývoji cen energie na trhu. Zdravý trh může pomoci podpořit růst společnosti CSIQ. Celkově lze říci, že společnost CSIQ má silné finanční výsledky a vynikající technologii výroby solárních panelů, což ji staví do dobré pozice pro růst v rostoucím solárním průmyslu. Nicméně, solární průmysl je stále velmi konkurenční a závislý na podpoře vládních programů. A také je závislý na celkové hospodářské situaci a na vývoji cen energie na trhu. Pokles hospodářské aktivity nebo výrazné změny cen energie mohou mít negativní dopad na poptávku po solárních řešeních a na výkonnost společností v sektoru.

Budoucnost sektoru je pochopitelně extrémně slibná. Zdroj

Podíl solární energie na celkové světové produkci elektřiny se v posledních letech zvyšuje. Podle Mezinárodní agentury pro obnovitelnou energii (IRENA) dosáhl podíl solární energie na celkové světové produkci elektřiny v roce 2020 přibližně 3,3%.

Vzhledem k rostoucímu zájmu o obnovitelné zdroje energie a snižování emisí oxidu uhličitého se očekává, že podíl solární energie na celkové produkci elektřiny bude nadále růst. Podle IRENA by mohla solární energie pokrýt až 11% celkové světové produkce elektřiny do roku 2050.

Solární průmysl je založen na rychlém vývoji technologií a inovacích, což znamená, že společnosti musí neustále investovat do výzkumu a vývoje nových produktů a technologií. Změny v technologických trendech mohou mít významný dopad na výkonnost společností v sektoru.

A také je tu jedna dvousečná zbraň - Solární průmysl může mít negativní dopad na životní prostředí v případě neadekvátního nakládání s odpady a chemikáliemi používanými při výrobě solárních panelů. Byť se jedná o zelený zdroj, je nutné mít tohle na paměti.

Aktuální situace

  • CSIQ vyletěla po lepších než očekávaných čtvrtletních výsledcích. Solární společnost dosáhla zisku 1,11 USD podle GAAP na akcii, což překonalo odhady analytiků, kteří očekávali pouze 0,97 USD. Tržby meziročně vzrostly o neuvěřitelných 28,8 %.
  • Dodávky solárních modulů vyskočily o 68 % na 6,4 GW - což je nad dříve udávaným výhledovým rozmezím 6,0 až 6,3 GW. 
  • Hrubé marže se potvrdily na horní hranici odhadu na úrovni 17,7 %. Společnost zopakovala své výhledové hodnoty pro rok 2023.
Revenue stále roste. Zdroj

Podle by CSIQ měla v následujících čtvrtletích vykázat obrovský růst zisku. V letošním roce se očekává nárůst zisku na akcii o 69 %, následovaný 33% nárůstem v roce 2024.

V loňském prvním čtvrtletí činila hrubá marže společnosti Canadian Solar 14,5 %. Tentokrát se společnost Canadian Solar snaží dosáhnout přibližně 19 % v polovině roku - což se jim téměř podařilo, jak jsme se mohli přesvědčit. Jinými slovy, výhled pro nadcházející čtvrtletí společnosti Canadian Solar ukazuje na přibližně 450 bazických bodů zvýšení hrubé ziskové marže ve srovnání s předchozím rokem.

Ještě si připomeňme, že v 1. čtvrtletí loňského roku dosáhl zisk na akcii pouhých 0,14 USD. Tentokrát se předpokládá, že podnik vykáže více než 0,90 USD zisku na akcii, což představuje obrovský skok v ziskovosti ve srovnání se stejným obdobím před rokem.

Jedinou obavou, kterou mám a kterou by investoři měli mít na paměti, je, že vládou podporované programy nepřímo zvyšují poptávku po solárních panelech. Pokud by tedy byla tato finanční podpora omezena, oslabilo by to spotřebitelskou poptávku, což by poškodilo schopnost společnosti Canadian Solar stanovovat ceny. Navíc se pohybuje v sektoru, který je extrémně konkurenční a moat není velký.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.