S&P 500 ^GSPC 5,042.21 +0.47%
Nvidia NVDA $849.26 +2.27%
Amazon AMZN $182.32 +1.85%
Apple AAPL $171.69 +1.41%
Alphabet GOOG $167.04 +0.89%
Tesla TSLA $178.91 -0.60%
Microsoft MSFT $396.72 +0.45%
Meta META $438.87 -0.07%

Analýza SunPower: Obrovská růstová příležitost pro odvážné investory

Dominik Petrnoušek
22. 3. 2023
6 min read

Budoucnost energetiky je jasná a je důležité sledovat společnosti, které u toho chtějí být. V tomto článku se podíváme na to, co dělá SunPower Corporation tak unikátní a jak se vypořádává s konkurencí v solárním průmyslu.

Základní přehled

SunPower Corporation $SPWR+0.7% je americká společnost specializující se na výrobu solárních panelů a solárních řešení pro domácnosti, podniky a vládní organizace.

Základní hodnoty společnosti

Konkurence

Solární průmysl je obecně považován za velmi slibný sektor s velkým potenciálem růstu. Společnost CSIQ má vynikající technologii výroby solárních panelů a silné finanční výsledky, což jí umožňuje stát se klíčovým hráčem v tomto odvětví. Nicméně, konkurence v solárním průmyslu je velmi vysoká a závisí na mnoha faktorech, jako jsou vládní programy, hospodářská situace a vývoj cen energie na trhu.

Budoucnost sektoru je pochopitelně extrémně slibná. Zdroj

S narůstajícím zájmem o obnovitelné zdroje energie a snižování emisí oxidu uhličitého se očekává, že solární energie bude hrát stále důležitější roli v celkové produkci elektřiny. Výzkum a vývoj nových technologií a produktů budou klíčovými faktory pro udržení konkurenceschopnosti společností v tomto sektoru.

Je však nutné si uvědomit, že solární průmysl může mít negativní dopad na životní prostředí, pokud se s odpady a chemikáliemi používanými při výrobě solárních panelů nezachází správně. Je tedy důležité, aby společnosti v tomto odvětví uplatňovaly odpovědný přístup k ochraně životního prostředí. Solární průmysl je velmi konkurenční a společnosti se musí vypořádat s konkurencí ze strany jiných výrobců solárních panelů a solárních řešení. SunPower Corporation se snaží udržet si konkurenční výhodu prostřednictvím inovací a nabídkou vysoce kvalitních solárních panelů s vysokou účinností. Hlavními konkurenty jsou

  1. JinkoSolar Holding Co., Ltd. $JKS-0.6% 
  2. First Solar, Inc. $FSLR+0.1% 
  3. Trina Solar Limited 
  4. SunPower Corporation $SPWR+0.7% 

SunPower Corporation investuje do výzkumu a vývoje nových produktů a technologií, aby zůstala konkurenceschopná v dynamickém prostředí solárního průmyslu. Společnost se soustředí na inovace v oblasti solárních panelů a baterií pro ukládání energie. Jenomže to dělají všechny konkurenti také.

Rizika

Solární průmysl je závislý na regulacích a podpoře vládních programů pro obnovitelnou energii. Změny v politických prioritách a regulacích mohou mít významný dopad na trh a na výkonnost společností v sektoru solární energie.

Hospodářský cyklus a jeho fluktuace mohou mít také významný dopad na prodej a zisk společnosti SunPower Corporation. Výkyvy v hospodářském cyklu mohou snížit poptávku po solárních produktech a službách a tím snížit výkonnost a zisk společnosti. Dále i změny v politických prioritách a regulacích mohou mít významný dopad na solární průmysl a na výsledky společnosti SunPower Corporation. Například změny v daňových úlevách nebo v podpoře vládních programů pro obnovitelnou energii mohou snížit poptávku po solárních produktech a službách.

Solární průmysl je velmi dynamický a technologické změny mohou mít významný dopad na výkonnost společnosti SunPower Corporation. Například nové technologie mohou být účinnější nebo levnější než současné produkty společnosti a snížit její konkurenceschopnost.

Aktuální situace

Společnost SunPower  prošla za posledních 10 let řadou velkých změn, ale je pravděpodobné, že příštích deset let bude o něco klidnějších. V roce 2013 společnost ještě rozšiřovala svou vysoce účinnou výrobní technologii a byla významným hráčem v oblasti vývoje solárních elektráren pro veřejnou potřebu. Nyní byly tyto podniky prodány a jedná se o společnost zaměřenou na solární elektrárny pro domácnosti.

Propad je značný, což by mohlo znamenat dobrou vstupní pozici

Očekává se, že v příštích 10 letech bude SunPower pokračovat v rozšiřování své současné nabídky solárních elektráren pro rezidenční využití, tak i v novějších odvětvích, jako je skladování energie a řešení pro chytré domácnosti.

Q4 2022

V nedávno zveřejněných výsledcích za čtvrté čtvrtletí roku 2022 společnost SunPower uvedla, že jí přibylo téměř 24 000 zákazníků, čímž dosáhla rekordního růstu počtu zákazníků již třetí čtvrtletí po sobě, a dosáhla 43% růstu tržeb na 497 milionů USD. Za celý rok společnost SunPower přidala 83 000 zákazníků a zvýšila tržby o 53 % na 1,7 miliardy dolarů.

Revenue roste. Zdroj

Také rozvaha společnosti SunPower je lepší než v posledních letech. Čistý dluh do roku 2023 činil pouhých 48 milionů dolarů a vedení společnosti uvedlo, že během ledna splatilo dluh ve výši 425 milionů dolarů. To společnosti SunPower poskytne větší flexibilitu v dlouhodobém horizontu.

Společnost SunPower rozhodně není levná na základě čistého zisku  v roce 2022. Ale vzhledem k tomu, že nyní byla schválena IRA a v příštím desetiletí budetlak na dotace pro solární energii, jedná se o společnost, která může v rychle se rozvíjejícím odvětví solární energie ziskově růst. 

SunPower asi není něco, co bych do svého portfolia aktuálně hledal, ale pro růstově zamšřeného investora by se mohlo jednat o zajímavou volbu.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.