S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Най-големите жертви на Фед: Това са последиците от повишаването на лихвените проценти

Ventseslav Vodenicharov
22. 3. 2023
1 min read

Как една година на покачване на лихвените проценти се отрази на акциите, индексите, облигациите и ускори фалита на FTX и Silicon Valley Bank? Именно това ще разгледаме в този анализ на най-критичните ситуации, които Фед предизвика по свой начин.

Измина една година, откакто Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти с най-бързия темп в най-новата история, което доведе до бурни 12 месеца на пазарите и повлия на няколко (тогава) обещаващи компании.

Централната банка на САЩ повиши лихвените проценти от почти нулеви стойности до почти 5%, като направи четири големи поредни повишения, което е най-бързият темп на затягане на паричната политика от десетилетия насам.

Целта на Фед беше да ограничи растящата инфлация, но по пътя си взе няколко високопоставени жертви, включително фалиралата Silicon Valley Bank и борсата за криптовалути FTX. Американските акции и облигации също се сринаха, а щатският долар пое по своя исторически път.

Нека да разгледаме:

Акции и индекси

В периода между началото на пандемията COVID-19 и края на 2021 г. американските акции поеха по пътя към АТХ. Ниските лихвени проценти и разхлабените фискални условия спомогнаха за бързото повишаване на цените на акциите. Но след това дойде обратът и твърдото приземяване.

Обратно, когато лихвените проценти се повишават, бъдещите парични потоци за компаниите намаляват. Това е така, защото за тях става по-скъпо да заемат пари.

  • Затова годината на повишаване на лихвените проценти от страна на Фед доведе до рязък спад на много акции.

И в един момент например S&P 500 спадна с цели 19% през годината, а технологичният индекс Nasdaq Composite се срина с 16%.

Облигации

Но годината беше още по-трудна за инвеститорите с фиксирана доходност. Когато лихвените проценти се повишават, цените на облигациите падат. Доходността на 2-годишните държавни облигации на САЩ добави 209 базисни точки и достигна над 4%, докато доходността на 10-годишните облигации е със 130 базисни точки по-висока и е малко под 3,5%.

Същевременно Глобалният индекс на облигациите, който проследява цената на инвестициите в облигации по света, се срина с над 20% през септември, навлизайки в мечи пазар за първи път от десетилетия.

"Очевидно годината беше много трудна за инвеститорите в облигации - най-трудната, която някога са преживявали", заяви анализаторът Джон Кемп. "Едва сега цените се доближават до справедливата стойност."

FTX

Освен това повишаването на лихвените проценти от страна на Фед подхрани два от най-големите корпоративни колапса в историята на САЩ - борсата за криптовалути FTX и технологичната Silicon Valley Bank. Нарастващите разходи за кредитиране потопиха криптовалутите в брутален мечи пазар, като цената на биткойн $BTCUSD-0.3% спадна с такива 40% през последната година.

Съобщава се, че шефът на FTX Сам Банкман-Фрид е реагирал на кризата, като е използвал парите на клиентите, за да подкрепи търговската си фирма Alameda Research - сега очаква съдебен процес в САЩ по осем обвинения, включително за измама.

"Въпреки че беше обозначена като измама, може да се твърди, че цикълът на повишаване на лихвите на Фед я разкри, защото обърна ентусиазма за крипто, което в крайна сметка разкри корпоративните злоупотреби в тази компания", каза изпълнителният директор на Deutsche Bank.

SVB

Междувременно SVB се срина през март 2023 г. - и повишаването на лихвените проценти беше голям фактор за нейното падане. SVB загуби 1,8 млрд. долара от портфейла си от облигации, тъй като цените на фиксираните доходи спаднаха, а депозитната ѝ база пресъхна поради нарастващото нежелание на технологичните стартъпи да навлязат на фондовия пазар.

"По принцип тази банкова криза е причинена от Фед ," каза Лари Макдоналд.

Американският долар

Но не всички традиционни активи пострадаха през изминалата година 👇

Напротив, индексът на щатския долар отбеляза 16% ръст между март и септември. Повишаващите се лихвени проценти в дадена страна обикновено укрепват валутата ѝ, тъй като привличат чуждестранни инвеститори, търсещи по-висока възвръщаемост. Вероятно САЩ все още нямат лихвени проценти на нивото на своите колеги и вероятно в крайна сметка ще имат по-висок краен лихвен процент, което може да подкрепи долара още повече.

"Годината беше много изключителна за долара, тъй като Фед провежда най-агресивното затягане на паричната политика от десетилетия насам", каза анализаторът Крейг Ерлам

Заключение

Така че можем да заключим, че повишаването на лихвените проценти от страна на Фед оказа голямо влияние върху пазарите и няколко обещаващи компании, включително Silicon Valley Bank и борсата за криптовалути FTX. Повишаването на лихвените проценти доведе до спад на акциите и облигациите, докато щатският долар се засили. За съжаление, това е сурова реалност и вид отрезвяване от предишните години, което беше необходимо.

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.