S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Kevin O'Leary trdi, da je vlada nacionalizirala bančni sektor. Namesto tega daje prednost tej vrsti delnic.

Dragoslav Golob
22. 3. 2023
4 min read

Posegi, ki jih je vlada nedavno izvedla za reševanje nekaterih ogroženih bank, so javnost razdelili na dva dela. Prva polovica meni, da so te intervencije rešitev, druga polovica pa je do njih skeptična. V tej drugi polovici je tudi Kevin O'Leary, ki je izjavil, da ne bo nikoli več vložil svojega denarja v bančne delnice.

Nedavni propadi bank Silicon Valley Bank in Signature Bank so prestrašili vlagatelje in deponente. Kevin O'Leary, zvezdnik serije Shark Tank, meni, da bi to moralo spremeniti pogled vlagateljev na bančno industrijo, saj je po njegovem mnenju vlada to panogo dejansko nacionalizirala.

Konec tedna so dejansko nacionalizirali ameriški bančni sistem. To ni več tveganje. V nobenem smislu ni več zasebno. Zdaj ga podpira vlada, na koncu pa davkoplačevalci.

Dejanski problem, ki ga O'Leary vidi v tej "nacionalizaciji", je torej morebitno zaostrovanje predpisov za te banke. Zato pravi, da bodo morali vlagatelji pričakovati, da bodo novi predpisi negativno vplivali na dobičkonosnost bank, kar se bo odrazilo v cenah delnic.

Svojega denarja ne bi nikoli več vložil v bančne delnice.

https://www.youtube.com/watch?v=0ns9d9b5V8Q

Zato vlagateljem svetuje, naj si raje ogledajo delnice, ki prinašajo dividende.

Ko sem začel raziskovati, sem odkril zanimivo dejstvo, ki je za vedno spremenilo mojo naložbeno filozofijo.

Po O'Learyjevih besedah so bile dividende v zadnjih 40 letih odgovorne za 71 % tržnih donosov, zato so ključnega pomena za vlagatelje, ki iščejo dolgoročne donose. Še posebej priporoča dve delnici, ki ju ima v svojem vodilnem ETF-ju ALPS O'Shares US Quality Dividend ETF $OUSA.

Microsoft $MSFT-2.4%

Graf cene delnice v zadnjih petih letih.

Prvo podjetje, ki ga priporoča O'Leary, je Microsoft $MSFT-2.4%. Kljub temu da gre za tehnološko delnico, Microsoft že dolgo izplačuje dividende, septembra 2022 pa je napovedal 10-odstotno povečanje četrtletne dividende. Po trenutni ceni delnice Microsoft zagotavlja letni dividendni donos nekaj več kot 1 %. Poleg tega je Microsoft trenutno največji delež v O'Learyjevem skladu $OUSA s 5,08-odstotno utežjo.

Home Depot $HD-0.3%

Graf cene delnice v zadnjih petih letih.

Drugo podjetje, ki ga priporoča O'Leary, je Home Depot $HD-0.3%. Home Depot je maloprodajna družba, ki je v času pandemije pokazala impresivno rast, saj se je prodaja v fiskalnem letu 2020 povečala za skoraj 20 % na 132,1 milijarde dolarjev. Home Depot je nadaljeval svoj zagon, ko se je gospodarstvo ponovno odprlo, pri čemer se je prodaja v fiskalnem letu 2022 povečala za 4,1 % v primerjavi s prejšnjim letom, dobiček na delnico pa se je izboljšal za 7,5 %. Prejšnji mesec je podjetje zvišalo četrtletno dividendo za 10 % na 2,09 USD na delnico, kar je 2,9 % več pri trenutni ceni delnice. Družba Home Depot predstavlja 4,81 % uteži v O'Learyjevi delnici $OUSA.

O'Learyjeva strategija vlaganja v dividendne delnice lahko vlagateljem zagotovi stabilen vir dohodka, hkrati pa ponuja možnost dolgoročne rasti. Glede na nedavne neuspehe bank Silicon Valley Bank in Signature Bank lahko O'Learyjev pristop, ki se osredotoča na varne in zanesljive dividendne delnice, kot sta Microsoft in Home Depot, vlagateljem pomaga preživeti negotove gospodarske čase.

Pred kratkim smo začeli izvajati nov projekt Bulios Dividends, v okviru katerega upravljamo vzorčni portfelj dividendnih delnic. Teh dveh delnic ni v našem portfelju. Če si želite ogledati, katere delnice smo izbrali za naš portfelj, ki ustvarjajo stabilen dividendni prihodek v višini več kot 7 %, si jih lahko ogledate tukaj.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.