S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Според световноизвестния икономист Дейвид Розенберг индексът S&P 500 ще падне с поне 25%.

Ventseslav Vodenicharov
23. 3. 2023
1 min read

Опитният икономист Дейвид Розенберг предупреждава, че икономиката на САЩ е изправена пред сериозна рецесия, въпреки надеждите за лек спад. Той казва, че Фед на Фили е предупреждавал за рецесия осем пъти от осем - фактор, който може да доведе до спад в индекса S&P 500 и цените на жилищата.

Дейвид Розенберг

Кой е Дейвид Розенберг?

Дейвид Розенберг е канадски икономист и анализатор, който е работил като главен икономист за Северна Америка в инвестиционната компания Merrill Lynch, а по-късно в Gluskin Sheff + Associates. През 2020 г. става президент на Rosenberg Research, фирма за инвестиционни проучвания и консултации. Розенберг е известен със своите възгледи за американската икономика и финансовите пазари и често предупреждава за потенциални икономически рискове.

Розенберг предупреждава, че не можем да очакваме лек спад, тъй като в момента икономиката на САЩ изглежда така, сякаш ще изпадне в сериозна рецесия.

"Погледнете тази графика и ми кажете, че се насочваме към "лек" или "никакъв" спад", написа той в Туитър. "По-вероятно е да се стигне до "срив"."

Ветеранът икономист се позоваваше на месечното проучване на Филаделфия Фед сред производителите, което отбеляза седмото си поредно отрицателно отчитане през март. Повече от 34% от анкетираните фирми съобщиха за спад в дейността, а новите поръчки и доставките достигнаха най-ниските си нива от май 2020 г. насам.

Розенберг прилага графика, показваща, че този показател е спаднал рязко по време на всяка от последните осем рецесии.

"Филаделфия Фед е на ниво, което се е оказало предупреждение за рецесия в осем от осем случая", каза Розенберг.

https://twitter.com/EconguyRosie/status/1636381181024542722

Розенберг от дълго време предупреждава за финансовите пазари и икономиката 👇

"Още един знак, че Пауъл е изсмукал и последната капка надежда", написа той в Туитър по-рано през седмицата. Той коментираше факта, че акциите не са се повишили, защото той и някои инвеститори не са разчитали на повишаване на лихвите. Но и това се оказа погрешно, като вчера Фед повиши лихвите с 25 б.т. Между другото, вече знаете и това, ако сте се абонирали за сутрешния ни бюлетин 👇

Федералният резерв (ФЕД) повиши лихвите с 25 б.т. до 4,75 % - 5 % през март 2023 г., като по този начин съвпадна с повишението през февруари и повиши разходите по заемите до нови върхове (най-високото ниво от 2007 г. насам), докато инфлацията остава висока. Решението съвпадна с очакванията на повечето инвеститори, макар че някои смятаха, че централната банка трябва да направи пауза в цикъла на затягане на лихвените проценти, за да засили финансовата стабилност.

Неотдавна Розенберг заяви, че заплахата от инфлация е отстъпила и рецесията в САЩ е почти гарантирана. Той също така предупреди, че индексът S&P 500 може да се понижи с около 25% от сегашните си нива, а цените на жилищата да спаднат с 30% под миналогодишния си връх.

Инфлацията нарасна до 40-годишен връх през миналата година, което накара Фед да повиши лихвените проценти от почти нулеви до диапазона 4,75%-5% през последните 12 месеца. По-високите лихвени проценти повишават цената на заемите и насърчават спестяванията вместо разходите, което може да забави темпа на нарастване на цените.

Те обаче могат и да отслабят търсенето, да увеличат безработицата и да понижат цените на активите, увеличавайки вероятността от рецесия. Освен това те могат да окажат натиск върху притежаваните от банките облигации, тъй като цените на облигациите се движат обратно пропорционално на лихвените проценти. Това беше фактор за пазарните сътресения в Silicon Valley Bank през миналата седмица.

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.