S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Az S&P 500 index legalább 25%-ot fog esni David Rosenberg világhírű közgazdász szerint.

Bertalan Görög
23. 3. 2023
4 min read

David Rosenberg tapasztalt közgazdász arra figyelmeztet, hogy az Egyesült Államok gazdasága komoly recesszió előtt áll, annak ellenére, hogy a remények szerint enyhe visszaesés várható. Szerinte a Philly Fed nyolcból nyolcszor figyelmeztetett recesszióra, ami az S&P 500 index és az ingatlanárak csökkenéséhez vezethet.

David Rosenberg

Ki az a David Rosenberg?

David Rosenberg kanadai közgazdász és elemző, aki a Merrill Lynch befektetési cégnél, majd a Gluskin Sheff + Associatesnél volt észak-amerikai vezető közgazdász. 2020-ban a Rosenberg Research befektetési kutató- és tanácsadó cég elnöke lett. Rosenberg az amerikai gazdaságra és a pénzügyi piacokra vonatkozó kilátásairól ismert, és gyakran figyelmeztet a lehetséges gazdasági kockázatokra.

Rosenberg arra figyelmeztetett, hogy nem számíthatunk enyhe visszaesésre, mivel az amerikai gazdaság jelenleg úgy néz ki, hogy komoly recesszióba fog zuhanni.

"Nézze meg ezt a grafikont, és mondja meg nekem, hogy "enyhe" vagy "nem" visszaesés felé tartunk" - tweetelte. "Inkább egy 'összeomlásra'".

A veterán közgazdász a Philly Fed havi gyártói felmérésére utalt, amely márciusban már a hetedik egymást követő negatív értéket regisztrálta. A megkérdezett cégek több mint 34%-a számolt be az aktivitás csökkenéséről, és mind az új megrendelések, mind a szállítások 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintet érték el.

Rosenberg csatolt egy grafikont, amely azt mutatja, hogy ez a mutató az elmúlt nyolc recesszió mindegyikében meredeken csökkent.

"A Philly Fed olyan szinten van, amely nyolcból nyolc esetben recesszióra figyelmeztetőnek bizonyult" - mondta Rosenberg.

https://twitter.com/EconguyRosie/status/1636381181024542722

Rosenberg már régóta figyelmeztet a pénzügyi piacokra és a gazdaságra 👇.

"Egy újabb jel, hogy Powell kiszívta az utolsó csepp reményt is" - tweetelte a hét elején. Ezzel azt kommentálta, hogy a részvények azért nem emelkedtek, mert ő és néhány befektető nem számított kamatemelésre. De ez is tévesnek bizonyult, a Fed tegnap 25 bázisponttal emelte a kamatokat. Egyébként ezt már te is tudod, ha feliratkozol a reggeli hírlevelünkre 👇.

A Fed (Federal Reserve) 25 bázisponttal 4,75%-ra emelte a kamatokat, így 2023 márciusától 5%-ig, ami megegyezik a februári emeléssel, és új csúcsra (2007 óta a legmagasabb szintre) nyomja a hitelfelvételi költségeket, miközben az infláció továbbra is magas. A döntés összhangban volt a legtöbb befektető várakozásával, bár egyesek úgy vélték, hogy a központi banknak szüneteltetnie kellene a szigorítási ciklust a pénzügyi stabilitás erősítése érdekében.

Nemrég Rosenberg azt mondta, hogy az inflációs veszély visszaszorult, és az amerikai recesszió szinte garantált. Arra is figyelmeztetett, hogy az S&P 500 index a jelenlegi szintről mintegy 25%-kal eshet, az ingatlanárak pedig 30%-kal a tavalyi csúcsértékük alá eshetnek.

Az infláció tavaly 40 éves csúcsra emelkedett, ami arra késztette a Fed-et, hogy az elmúlt 12 hónapban a kamatlábakat a nulla közeli szintről a 4,75%-5%-os sávba emelje. A magasabb kamatlábak növelik a hitelfelvétel költségeit, és a kiadások helyett a megtakarításokra ösztönöznek, ami lassíthatja az áremelkedés ütemét.

Ugyanakkor visszafoghatják a keresletet, növelhetik a munkanélküliséget és csökkenthetik az eszközárakat, növelve a recesszió valószínűségét. Emellett nyomást gyakorolhatnak a bankok kötvényállományára, mivel a kötvényárak a kamatlábakkal ellentétesen mozognak. Ez is szerepet játszott a múlt heti piaci zavarokban a Silicon Valley Banknál.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.