S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Анализ на Textron, интересен играч, който се фокусира върху почти всички видове самолети

Ventseslav Vodenicharov
23. 3. 2023
1 min read

Интересувате ли се от оръжия, военно оборудване или дори дронове? Ако е така, имам интересен съвет за акциите на Textron $TXT-9.7%, които ще разгледаме днес.

Textron е американска мултинационална конгломератна компания, която произвежда и продава широка гама от продукти и услуги в различни отрасли, включително авиокосмическа, отбранителна, оръжейна, автомобилна и екологична.

В аерокосмическата и отбранителната промишленост Textron произвежда самолети, хеликоптери, безпилотни самолети, системи за контрол на въздушното движение и друго оборудване и услуги за военния и гражданския пазар. Марките включват Beechcraft, Cessna, Bell Helicopter и Textron Systems.

В оръжейната индустрия Textron произвежда куршуми, боеприпаси и други оръжия за военния и гражданския пазар. В автомобилната индустрия Textron произвежда и продава марката автомобили Arctic Cat, а също така произвежда и продава автомобилни компоненти.

В сектора на околната среда Textron участва в производството на технологии за намаляване на емисиите и решаване на други екологични проблеми.

Textron произвежда и безпилотни летателни апарати, известни като дронове. Някои от основните продукти на Textron Systems включват безпилотни летателни апарати от сериите Shadow, Aerosonde и Scorpion. Тези безпилотни летателни апарати са предназначени за военни цели и могат да се използват за разузнаване, наблюдение, събиране на разузнавателна информация и други задачи. Textron предлага и безпилотни хеликоптери за различни цели, като например хеликоптери за спасители или за проучване на петролни полета и тръбопроводи.

Аерокосмическа индустрия: Компанията произвежда самолети, хеликоптери и друго авиационно оборудване. Сред добре познатите продукти са Beechcraft King Air, Cessna Citation и Bell Helicopter.

Отбрана и сигурност: Компанията произвежда военни превозни средства, оръжия и друго оборудване за военните и силите за сигурност.

Промишлено производство : Дружеството произвежда машини и оборудване за промишлено производство, като например селскостопанска техника.

Финансови услуги: Textron предоставя финансови услуги, като лизинг и финансиране за закупуване на самолети, хеликоптери и друго оборудване.

Къде работи компанията?

Аржентина, Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Колумбия, Китай, Дания, Египет, Финландия, Франция, Германия, Хонконг, Индия, Индонезия, Ирландия, Италия, Япония, Южна Африка, Южна Корея, Кувейт, Ливан, Малайзия, Мексико, Филипините, Южна Корея, Мексико, Австрия, Нидерландия, Норвегия, Нова Зеландия, Оман, Перу, Полша, Португалия, Русия, Саудитска Арабия, Сингапур, Словакия, Словения, Обединени арабски емирства, Обединеното кралство, Испания, Швеция, Швейцария, Тайван, Тайланд, Турция, Украйна, Уругвай, САЩ, Венецуела.

Финанси

Продажби: през последните 12 месеца Textron отчита общи продажби в размер на 12,87 млрд. долара, като тук виждаме ръст от последните години, когато през 2020 г. продажбите са били 11,6 млрд. долара.

Оперативна печалба : Оперативната печалба на Textron през 2022 г. е 883 млн. долара, което представлява увеличение с 2,2% спрямо предходната година (864 млн. долара).

Нетна печалба : Нетната печалба на Textron през 2022 г. е 861 млн. щатски долара, което представлява увеличение с 15,6% спрямо предходната година (746 млн. щатски долара).

Печалба на акция: Печалбата на акция е най-висока през 2021 г. и възлиза на 4,05 долара на акция. През 2020 г. тя е била 3,33 долара на акция.

Като цяло през последните месеци и години Textron отбелязва ръст във всички области. Оперативните разходи са се увеличили леко, но компанията е успяла да подобри оперативната си печалба.

Баланс

Обща стойност на активите: Общата стойност на активите на Текстрон към 30 декември 2022 г. е 16,29 млрд. долара. Това представлява увеличение с 3,0% в сравнение с предходната година (15,83 млрд. щатски долара).

Общи пасиви: През 2022 г. Textron отчита общи пасиви в размер на 9,18 млрд. щатски долара, което представлява увеличение с 1,9% в сравнение с предходната година (9,01 млрд. щатски долара).

Общ капитал: Общият капитал на Textron към 30 декември 2022 г. е 10,66 млрд. долара, което представлява увеличение с 1,4% в сравнение с предходната година (10,58 млрд. долара).

Собствен капитал: Собственият капитал на Textron към 30 декември 2022 г. е 7,11 млрд. долара, което представлява увеличение с 4,4% в сравнение с предходната година (6,82 млрд. долара).

Общ дълг: Общият дълг на Textron към 30 декември 2022 г. е 3,56 млрд. долара, което представлява намаление с 5,5% в сравнение с предходната година (3,77 млрд. долара).

Като цяло, през последните 12 месеца Текстрон отбелязва увеличение на активите и собствения си капитал, но намаление на оборотния капитал. Дружеството е намалило общия и нетния си дълг, което е добър знак за финансовата стабилност на компанията.

Парични потоци

Оперативен паричен поток: През последните 12 месеца Textron отчита оперативен паричен поток в размер на 1,49 млрд. Това е увеличение с 46,3% в сравнение с предходната година (1,01 млрд. USD).

Инвестиционен паричен поток : През 2022 г. Textron отчита инвестиционен паричен поток в размер на -447 млн. Това е подобрение с 37,4% в сравнение с предходната година (-266 млн. USD).

Финансов паричен поток : През 2022 г. Textron отчита финансов паричен поток в размер на -1,09 млрд. Това е намаление с 52,2% в сравнение с предходната година (-502 млн. USD).

Свободен паричен поток: През 2022 г. Textron отчита свободен паричен поток в размер на 1,13 млрд. щатски долара, което представлява увеличение от 67,6% в сравнение с предходната година (675 млн. щатски долара).

Капиталови разходи: Общите капиталови разходи на Textron през 2022 г. възлизат на -354 млн. щатски долара, което представлява намаление с 4,1% в сравнение с предходната година (-339 млн. щатски долара).

Обратно изкупуване на акции: През последните 12 месеца Текстрон изкупи обратно акции на стойност 867 млн. долара, което представлява намаление спрямо предходната година (503 млн. долара).

Като цяло през последните 12 месеца Textron отбеляза подобрение на оперативния и инвестиционния си паричен поток, но влошаване на финансовия си паричен поток. Свободният паричен поток се е подобрил главно поради по-ниските капиталови разходи и по-високия оперативен паричен поток.

P/E на Textron е 17,12. Форуърдният P/E на компанията е 12,07, което може да означава, че инвеститорите очакват рентабилността на компанията да нарасне в бъдеще.

КоефициентътPEG на Textron е 1,26. Това означава, че акциите са малко по-скъпи, като се има предвид ръстът на рентабилността на компанията.

КоефициентътP/B на Textron е 2,01. Това означава, че акциите се търгуват на малко по-висока цена от стойността на активите.

КоефициентътP/S на Textron е 1,12. Това означава, че акциите се търгуват на малко по-висока цена от стойността на пазарния им дял.

Като цяло, акциите на Textron са сравнително скъпи в сравнение с рентабилността, стойността на активите и пазарния дял, и дори в сравнение с конкурентите му. Въпреки това прогнозният P/E и очакваният ръст на рентабилността предполагат, че инвеститорите очакват бъдещ растеж на компанията. Но не ми харесват ниската възвръщаемост и нивото на нетните маржове - компанията е интересна с продуктите си, но не бях впечатлен от цифрите.

Очаквания на анализаторите

13-те анализатори, предлагащи 12-месечни ценови прогнози за Textron Inc, имат средна цел от 85,00, с висока оценка от 93,00 и ниска оценка от 76,00. Медианната оценка представлява увеличение от +25,96% спрямо последната цена от 67,48.

  • Как ви се струва компанията? 🤔

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.