S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Az amerikai pénzügyminiszter bírálja a republikánus tervet. Miért gondolja, hogy hosszú távon nem működhet?

Bertalan Görög
23. 3. 2023
5 min read

A bankszektor jelenlegi helyzete mellett egy másik csontváz is kezd előbújni a szekrényből, amellyel az amerikai kormány a háttérben foglalkozik. Ennek során egy hatalmas globális problémával foglalkozhat. Pontosan mi is ez? Az alábbiakban közelebbről is megvizsgáljuk.

Ahogy az Egyesült Államok közeledik a szövetségi adósságlimithez, a pénzügyi katasztrófa lehetősége nagyban fenyeget. Az államkincstár január óta "rendkívüli intézkedésekre" kényszerül, hogy teljesíteni tudja a kifizetéseket, de az adósságlimit emelése vagy felfüggesztése nélkül előfordulhat, hogy valamikor idén nyáron vagy kora ősszel nem lesz képes teljesíteni minden pénzügyi kötelezettségét. Ez arra késztetett egyes republikánusokat, hogy olyan tervet javasoljanak, amely az adósságkifizetések rangsorolását írja elő fizetésképtelenség esetén, amit Janet Yellen pénzügyminiszter határozottan ellenzett.

https://www.youtube.com/watch?v=mWsWqZpU-wc

A képviselőház Ways and Means bizottsága által a múlt héten elfogadott Default Prevention Act törvényjavaslat célja, hogy utasítást adjon a pénzügyminisztériumnak arra vonatkozóan, hogy miként rangsorolja a kifizetéseket, ha az adósságlimit miatt lehetetlenné válik az összes szövetségi kötelezettség teljes körű teljesítése. A törvényjavaslat előírná a pénzügyminisztérium számára, hogy először az államadósság, a társadalombiztosítási és a Medicare-ellátások tőkéjét és kamatait fizesse ki. E kifizetések teljesítése után a pénzügyminisztériumnak prioritásként kellene kezelnie a védelmi és a veteránellátásokat, és tilos lenne kifizetni a végrehajtó hatalom és a kongresszus kormányzati utazásait és fizetését mindaddig, amíg az összes többi kötelezettséget nem teljesítik.

Yellen azonban azt mondta, nem hisz abban, hogy egy ilyen terv működne.

A kormány naponta átlagosan több millió kifizetést teljesít, és a rendszereinket úgy építették fel, hogy minden számlánkat időben kifizessük, és ne válogassuk ki, hogy melyiket fizetjük ki. Egyszerűen a gazdasági és pénzügyi katasztrófa receptje, ha azt gondoljuk, hogy egyes számláinkat ki tudjuk fizetni, de az összeset nem.

A másik probléma, amit Yellen itt lát, a terv megvalósíthatósága.

Ez egy rendkívül kockázatos, kipróbálatlan és radikális eltérés lenne a szövetségi kormányzat összes ügynökségének szokásos fizetési gyakorlatától.

A pénzügyminisztérium részéről aggodalomra ad okot, hogy egyszerűen nem is lesz megvalósítható, különösen mivel ez egy olyan radikális lépés, amelyet még soha nem alkalmaztak a történelem során. A Kincstár egyszerűen nem tudja elképzelni, hogyan működne.

Yellen felszólította a kongresszust, hogy emelje meg az adósságplafont az Egyesült Államok teljes hitele és hitelképessége védelmében, ahelyett, hogy a vészhelyzeti tervekre támaszkodna.

A republikánusok ezen javaslata számos közgazdászban aggodalmat keltett, akik attól tartanak, hogy a kifizetések rangsorolására tett bármilyen kísérlet beláthatatlan következményekkel járhat, és az egész gazdaságban hullámzó hatást válthat ki. Érdemes megjegyezni, hogy az Egyesült Államok történelmileg még soha nem lépett fizetési késedelembe adósságával kapcsolatban, és egy esetleges nemfizetés súlyos következményekkel járhatna a globális pénzügyi piacokra nézve.

A republikánus javaslatot a szövetségi kiadásokra gyakorolt potenciális hatása miatt is bírálták. Bár részletes költségvetési tervet még nem nyújtottak be, egyes republikánus törvényhozókat azzal vádoltak, hogy az adósságplafon emelésének szükségességét a szövetségi kiadások csökkentésére használják fel. Ez viszont jelentős hatással lehet a szociális programokra és más szövetségi kezdeményezésekre.

Ahogy az adósságplafonról szóló vita folytatódik, még nem tudni, hogyan oldódik meg ez a kérdés. Az azonban egyértelmű, hogy bármilyen kudarc súlyos következményekkel járna az amerikai gazdaságra és a globális pénzügyi rendszerre nézve.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.