S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Erste Group – nedávna výkonnosť a prehľad akcií

Peter Svoreň
24. 3. 2023
5 min read

Erste Group so sídlom v Rakúsku je považovaná za jedného z najväčších poskytovateľov finančných služieb v strednej a východnej Európe. Hoci je Erste skúseným subjektom, ktorý bol založený už v roku 1819 na predmestí v centre Viedne, je novým hráčom na ihrisku, ktorým je súčasný finančný sektor s tvrdou konkurenciou.

Spoločnosť využila zánik komunizmu a trpezlivo sa rozrástla v strednej a východnej Európe, kde má významné zastúpenie v Rakúsku, Rumunsku, na Slovensku, v Moldavsku, Srbsku, Čiernej Hore, Chorvátsku, Maďarsku a Českej republike.

Erste Group Bank, ktorej trhová kapitalizácia mala v polovici marca 2023 hodnotu viac ako 13,46 miliardy USD, zaznamenala v poslednom štvrťroku 2022 výrazný rast, rok 2022 jej celkovo prial, pričom ťažila z pretrvávajúceho dopytu po úveroch a vyšších úrokových sadzieb na regionálnych trhoch.

Zatiaľ čo sa zdalo, že trhy a investori sa spamätávajú z inflačných, geopolitických a sentimentálnych tlakov minulého roka, akcia spoločnosti Erste Group v marci potrápila investorov. Krach banky Silicon Valley Bank (SVB), ktorá sa špecializovala na strartupy, a ďalších bánk zvýšil obavy týkajúce sa šírenia finančných poklesov v rôznych regiónoch sveta.

Zotaví sa skupina Erste Group z pesimizmu na trhu, ktorý vyvolala kríza lokálnych bánk?

Nedávne výsledky

Finančná spoločnosť zverejnila svoje výsledky za štvrtý fiškálny štvrťrok koncom februára:

- Čistý zisk: 518 mil. EUR – medziročný nárast o 1,5

- Čistá úroková marža: 2,25 % - medziročný nárast o 8

- Pomer nákladov a výnosov: 51,9 % - medziročne o 10 % menej

Skupina Erste Group prekonala svoje výsledky zo štvrtého fiškálneho štvrťroka 2021, keď dosiahla vyšší zisk a zároveň znížila náklady v prostredí silného korporátneho biznisu a rastúcich vkladov klientov počas celého roka 2022. V uplynulých mesiacoch americký Federálny rezervný systém, Európska centrálna banka (ECB) a ďalšie významné centrálne banky uvoľnili svoje menové politiky tým, že zvýšili úrokové sadzby o menšie rozpätie, resp. ich nezvýšili vôbec, aby tak bojovali proti rozšírenej nebesky vysokej inflácii.

Po zverejnení jasných výsledkov spoločnosť pokračovala vo zvýšenom oceňovaní, keďže trhy sa upokojili, avšak krach banky Silicon Valley znamenal začiatok ďalšieho poklesu nielen pre Erste Group, ale pre bankový a finančný sektor vo všeobecnosti.

Po poklese vkladov a vysokých úrokových sadzbách nemala SVB inú možnosť, ako predať cenné papiere, aby zreálnila svoje portfólio, čo odhalilo problémy v ďalších bankách vrátane Signature Bank, Silvergate bank a First Republic Bank. To v poslednom čase neúprosne otriaslo akciami Erste Group, dlhodobá prognóza by mohla byť však pozitívna. [1]

Technické hľadisko

Výkonnosť akcií spoločnosti Erste Group Bank za posledných 5 rokov. (Zdroj: TradingView) *

Ak sa pozrieme na akcie Erste Group Bank (LSIN: OMJK) kótované na londýnskej burze cenných papierov, v marci prežila táto spoločnosť ťažké chvíle, keď sa prepadla o takmer 20 % v priebehu 13 dní, konkrétne v 11 verejných obchodných seansách. *

Príslušná úroveň podpory sa pohybuje v blízkosti hranice 29 EUR, aktuálna cena akcií sa nachádza sotva nad touto úrovňou. Úroveň rezistencie pri 36 € môže byť zo strednodobého hľadiska dosiahnuteľná, vzhľadom k dobrým výsledkom a vyhliadkam do budúcna.

Výhľad do budúcnosti

Erste Group sa snaží odraziť od nedávnych prepadov a zdieľa relatívne optimistický výhľad na rok 2023, pričom opätovne pripomína všadeprítomné ekonomické výzvy, ktorým európska korporácia čelí.

Cieľom spoločnosti je dosiahnuť v roku 2023 hmotné vlastné imanie (ROTE) v rozmedzí 13 až 15 %, a to vďaka trom kľúčovým faktorom: [2]

1. Stabilné sadzby centrálnej banky

2. Nízka miera zlyhania v úverovej sfére

3. pozitívny hospodársky rast na všetkých hlavných trhoch

Ak tieto trhové charakteristiky prevládnu, ruka v ruke s odhodlaním spoločnosti neustále inovovať a expandovať, môžeme byť svedkami rastu oslabených akcií Erste na predchádzajúce maximá zaznamenané začiatkom roka 2022. [3]

--------------------

Peter Svoreň, výkonný riaditeľ spoločnosti APME FX

[1,2,3] Výhľadové vyhlásenia sú založené na predpokladoch a súčasných očakávaniach, ktoré môžu byť nepresné, alebo vychádzajú zo súčasného ekonomického prostredia, ktoré sa môže zmeniť. Takéto vyhlásenia nie sú zárukou budúcej výkonnosti. Zahŕňajú riziká a iné neistoty, ktoré je ťažké predvídať. Výsledky sa môžu podstatne líšiť od výsledkov vyjadrených alebo naznačených v akýchkoľvek výhľadových vyhláseniach.

* Minulé výsledky nie sú zárukou budúcich výsledkov.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.