S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

V USA byl spuštěn nový jaderný reaktor. Zde jsou 3 způsoby jak můžete profitovat z jaderné energie.

Martin Bartkovský
26. 3. 2023
6 min read

Ať už chceme nebo ne, tak doba se posouvá stále vpřed. Spolu s tímto posunem se objevují stále nové investiční příležitosti. Jednou z nich může být například jaderná energie, která nebývá tak často mezi investory skloňována.

Jaderná energie je již dlouho zdrojem kontroverzí kvůli svým potenciálním rizikům a výhodám. Nicméně, svět čelí globální energetické krizi, mnoho zemí, včetně Spojených států, využívá jejích výhod. To bylo evidentní na začátku tohoto týdne, když Georgia Power oznámila, že její reaktor Vogtle blok 3 bezpečně dosáhl „počáteční kritičnosti“, což je první jaderný reaktor, který toho dosáhl od května 2016. A co znamená to dosažení počáteční kritičnosti, a proč je to tak důležité? Na to nám poskytla odpověď společnost ve svém prohlášení.

Reaktor dosáhne kritičnosti, když se reakce jaderného štěpení stane soběstačná. Dosažení počáteční kritičnosti je nezbytné pro pokračování spouštění bloku, aby bylo možné vyrobit dostatečné množství tepla pro výrobu elektřiny.

Společnost očekává, že 3. blok Vogtle bude plně funkční do května nebo června tohoto roku a bude schopen vyrábět čistou energii bez emisí po dalších 60 až 80 let. To je dobrá zpráva pro investory, kteří chtějí využít odvětví jaderné energetiky. Vzhledem k potenciálu, že v reakci na globální energetickou krizi bude v provozu více jaderných reaktorů, mohl by být vhodný čas zvážit investice do zásob jaderné energie. Pokud patříte právě mezi ty investory, kteří by se rádi svezli na této vlně, tak zde mám pro vás 3 tipy, jak se tohoto můžete zúčastnit.

Cameco $CCJ+0.0% 

Graf ceny akcie za posledních 5 let.

Jednou z akcií, kterou by investoři mohli chtít zvážit, je Cameco (CCJ). Jako hlavní výrobce uranu a poskytovatel palivových služeb má společnost Cameco dobrou pozici, aby mohla těžit z růstu jaderné energie. Společnost provozuje uranové doly v Kanadě, USA a Kazachstánu a má dlouhodobé smlouvy se zákazníky po celém světě, jejichž tržby v příštích pěti letech dosahují v průměru 21 milionů liber ročně.

Co se týče výsledků, tak společnost za poslední rok vygenerovala tržby ve výši 1,87 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o přibližně 27 %. Co se týče čistého zisku, tak ten společnost vykázala ve výši 89,38 mil. USD, což představuje meziroční nárůst o přibližně 187 %. V předchozích 2 letech společnost vykázala ztrátu.

Jak jsem psal již výše, tak společnost může v budoucnu těžit z růstu a rozšíření výroby jaderné energie, která potřebuje jako palivo uran. Cameco je jedním z hlavních producentů uranu, tudíž se dá očekávat, že bude poměrně dost těžit ze zvýšené poptávky po uranu.

NuScale Power $SMR+2.2% 

Graf ceny akcie za poslední 2 roky.

Další společností, kterou by investoři mohli chtít zvážit, je NuScale Power. NuScale Power vyvíjí malé modulární jaderné reaktory pro výrobu energie. Společnost začala jako univerzitní výzkumný projekt v roce 2002 a stala se první společností, které v roce 2020 schválila svůj návrh malého modulárního reaktoru Nuclear Regulatory Commission. NuScale Power má v plánu několik projektů, včetně výstavby šestimodulové elektrárny v Idahu. Národní laboratoř v Idaho Falls, která vyrobí 462 megawattů bezuhlíkové elektřiny. Očekává se, že závod bude plně funkční do roku 2030.

Z pohledu výsledků a čísel se v tomto případě za mně jedná prozatím o "spekulativní" investici. Společnost je na burze teprve druhým rokem, a v tuto chvíli není prozatím zisková. Co se týče tržeb, tak za poslední rok vygenerovala společnost na tržbách 11,8 mil. USD, což představuje meziroční nárůst o přibližně 312 %. Zkrátka a jednoduše, společnost je v ranné fázi, a má aktuálně stále enormní náklady na výzkum a vývoj. 

ETF

Investoři, kteří se zajímají o jadernou energii, ale nechtějí vybírat vítěze a poražené, možná budou chtít zvážit fondy obchodované na burze (ETF).

VanEck Uranium+Nuclear Energy ETF $NLR je ETF, které sleduje výkonnost společností zapojených do těžby uranu, výstavby, inženýringu a údržby jaderných energetických zařízení, výroby elektřiny z jaderných zdrojů a poskytování zařízení a služby pro jadernou energetiku. Fond aktuálně drží 24 společností.

Global X Uranium ETF $URA+0.9%  je cílená hra na těžbu uranu. Fond poskytuje expozici společnostem zabývajícím s těžbou uranu a výrobou jaderných komponent. V současné době má ve svém portfolio celkem 47 společností.

Výhodou těchto ETF je, že můžete do tohoto sektoru investovat bez jakýchkoliv velkých analytických znalostí. Zkrátka nebudete hledat jehlu v kupce sena, ale koupíte rovnou celou kupku.

Závěr

Celkově má ​​jaderná energie své klady a zápory, ale s globální energetickou krizí mnohé země využívají její výhody. To představuje příležitost pro důvtipné investory, aby se podívali na některé akcie jaderné energie nebo ETF. Cameco a NuScale Power jsou dvě společnosti, které mají analytici z Wall Street rádi, a obě mají potenciál těžit z růstu jaderné energie. Investoři, kteří hledají diverzifikovaný přístup, mohou chtít zvážit ETF, jako je VanEck Uranium+Nuclear Energy ETF nebo Global X Uranium ETF.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.