S&P 500 ^GSPC 5,030.05 +0.23%
Nvidia NVDA $843.28 +1.55%
Amazon AMZN $181.56 +1.43%
Apple AAPL $171.62 +1.37%
Alphabet GOOG $167.03 +0.88%
Meta META $435.69 -0.80%
Tesla TSLA $178.70 -0.72%
Microsoft MSFT $395.50 +0.14%

Analýza JinkoSolar: Podhodnocený hráč na poli solární energie

Dominik Petrnoušek
24. 3. 2023
7 min read

Další solární společností je JinkoSolar. Oproti svým kolegům je poměrně nenápadná. O to větší by ale mohla mít potenciál! Nebo ne? Pojďme se na to společně podívat.

Společnost JKS je dalším zástupcem zaměřujícím se na solární energii

Základní přehled

JinkoSolar Holding Co., Ltd. $JKS-0.9% je jedním z největších výrobců solárních panelů na světě se sídlem v Číně. Společnost se zaměřuje na výrobu a prodej solárních panelů, solárních systémů a řešení pro solární energetiku v Číně i v zahraničí. JKS má vysoké roční tržby, které dosahují více než 5 miliard USD. V posledních letech společnost zaznamenala nárůst tržeb a zisků díky rostoucí poptávce po obnovitelných zdrojích energie.

Jak už bývá zvykem v tomto sektoru - ocenění je poměrně vysoké

V roce 2020 dosáhla společnost tržeb ve výši 5,1 miliardy USD a čistého zisku ve výši 213 milionů USD. To znamená nárůst tržeb o 18 % a nárůst čistého zisku o 135 % oproti předchozímu roku. V prvním čtvrtletí roku 2021 společnost dosáhla tržeb ve výši 1,2 miliardy USD a čistého zisku ve výši 38,2 milionů USD, což je nárůst o 7 % a 229 % oproti stejnému období předchozího roku. Na nejaktuálnější výsledky se podíváme později.

Rizika

Mezi rizika spojená s investováním do JKS patří například výkyvy cen surovin, jako jsou kovy a křemík, které se používají při výrobě solárních panelů. Změny v regulacích a politické změny mohou také ovlivnit poptávku po solárních panelech a tím i tržby a ziskovost společnosti. Dále také pochopitelně politická rizika. JKS působí v Číně, což znamená, že společnost musí čelit rizikům spojeným s politickými změnami, jako jsou změny v daňových zákonech, regulacích a politických vztazích mezi Čínou a dalšími zeměmi. Například, v minulosti byly zavedeny clová opatření a kvóty pro vývoz solárních panelů z Číny.

JKS se musí přizpůsobovat regulacím týkajícím se solární energetiky a environmentálních opatření jak v Číně, tak i v zahraničí. Například, změny v daňových zákonech, stanovení kvót pro obnovitelnou energii a další regulace mohou ovlivnit poptávku po solárních panelech a tím i tržby a ziskovost společnosti.

Konkurence

Solární průmysl je obecně považován za velmi slibný sektor s velkým potenciálem růstu. Společnost JKS má vynikající technologii výroby solárních panelů a silné finanční výsledky, což jí umožňuje stát se klíčovým hráčem v tomto odvětví. Nicméně, konkurence v solárním průmyslu je velmi vysoká a závisí na mnoha faktorech, jako jsou vládní programy, hospodářská situace a vývoj cen energie na trhu.

Budoucnost sektoru je pochopitelně extrémně slibná. Zdroj

S narůstajícím zájmem o obnovitelné zdroje energie a snižování emisí oxidu uhličitého se očekává, že solární energie bude hrát stále důležitější roli v celkové produkci elektřiny. Výzkum a vývoj nových technologií a produktů budou klíčovými faktory pro udržení konkurenceschopnosti společností v tomto sektoru.

Je však nutné si uvědomit, že solární průmysl může mít negativní dopad na životní prostředí, pokud se s odpady a chemikáliemi používanými při výrobě solárních panelů nezachází správně. Je tedy důležité, aby společnosti v tomto odvětví uplatňovaly odpovědný přístup k ochraně životního prostředí. Solární průmysl je velmi konkurenční a společnosti se musí vypořádat s konkurencí ze strany jiných výrobců solárních panelů a solárních řešení. Těmi jsou třeba:

  1. First Solar, Inc. $FSLR-0.5% 
  2. Trina Solar Limited 
  3. SunPower Corporation $SPWR+1.2% 

Aktuální výhled

Nejnovější údaje ukazují, že zisky společnosti Jinko Solar by se mohly dokonce trochu zrychlit - tento trend by mohl v letošním roce pokračovat díky očekávanému poklesu ceny křemíku, hlavní složky používané k výrobě solárních panelů.

Na očištěné bázi vzrostl zisk společnosti v roce 2022 podle nejnovějšího oznámení o ještě více, a to o 371 % až 427 %. Pro srovnání, v prvních třech čtvrtletích roku rostl upravený zisk o 418 %, což znamená, že růst na upravené bázi se ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně zpomalil. Existují tedy trochu smíšené signály o tom, jak se růst ve čtvrtém čtvrtletí vyvíjel.

Revenue roste. Zdroj

Kromě silné celosvětové poptávky po jejich produktech je v následujících měsících pravděpodobně čeká také výrazné snížení cen křemíku, což by mělo přispět ke snížení jejich nákladů. Po prudkém růstu v posledních dvou letech ceny křemíku ve druhé polovině loňského roku konečně dosáhly svého vrcholu. Začátkem ledna byly ceny již o více než 50 % nižší než jejich vrchol v srpnu loňského roku.

Lednový propad netrval dlouho, ale nyní cena polykřemíku postupně mírně klesá. Zdroj

Jenže! Poklesy se týkají polykřemíku nakoupeného na spotovém trhu a že společnost JinkoSolar a další významní výrobci panelů mají dlouhodobější smlouvy na dodávky, jejichž ceny jsou stabilnější. No uvidíme. 

Q4

Její tržby ve třetím čtvrtletí vzrostly o 128 % na 19,5 miliardy jüanů, zatímco zisk se téměř ztrojnásobil na 550 milionů jüanů. Společnost předpovídá dodávky modulů ve čtvrtém čtvrtletí ve výši 13 až 15 GW, což by znamenalo nárůst o 30 až 50 % oproti předchozímu roku, což je poměrně velké zpomalení oproti 117% nárůstu dodávek ve třetím čtvrtletí.

Zdá se, že i přes vyšší ocenění (které je v tomto sektoru typické) je společnost mírně podhodnocená. Rozhodně by si zasloužila bližší pohled od investorů, kteří v tomto sektoru hledají svého favorita.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.