S&P 500 ^GSPC 5,018.39 -0.34%
Nvidia NVDA $830.03 -3.93%
Amazon AMZN $178.86 +2.21%
Meta META $439.10 +2.08%
Tesla TSLA $180.00 -1.79%
Microsoft MSFT $395.12 +1.49%
Apple AAPL $169.30 -0.60%
Alphabet GOOG $165.56 +0.56%

Analýza Annaly Capital Management: Je tato monstrózní dividenda udržitelná?

Dominik Petrnoušek
28. 3. 2023
5 min read

Annaly Capital Management je americká investiční společnost, která se specializuje na investice do hypotečních cenných papírů a jiných dluhopisů. Vyznačuje se extrémně vysokou dividendou. Je možné, aby si ji udržela?

Základní přehled

Společnost Annaly Capital Management $NLY+1.2% zažila v posledních letech kolísavou finanční výkonnost. V roce 2020 společnost zaznamenala čistou ztrátu ve výši 1,9 miliardy USD, což bylo způsobeno dopadem pandemie COVID-19 na trhy. Nicméně společnost má silnou finanční pozici, s poměrem dluhu a kapitálu pod 1 a vysokou dividendovou výplatou.

Prošla si drobným propadem

Annaly Capital Management se specializuje na investice do hypotečních cenných papírů a jiných dluhopisů. Její strategie zahrnuje nákup a správu těchto cenných papírů, aby dosáhla vysokého výnosu pro své investory. Společnost se zaměřuje na diverzifikaci svého portfolia a získávání vysokých výnosů při poměrně nízkém riziku.

Annaly Capital Management působí v konkurenčním prostředí, kde soutěží s jinými investičními společnostmi. Mezi její největší konkurenty patří společnosti American Capital Agency, AGNC Investment Corp a Two Harbors Investment Corp. Konkurence může ovlivnit výkonnost společnosti a její schopnost generovat vysoké výnosy pro své investory.

Zakladní údaje

Investiční společnosti, jako je Annaly Capital Management, jsou regulovány Securities and Exchange Commission (SEC) a musí dodržovat přísná pravidla týkající se investic a omezení rizik. To může ovlivnit schopnost společnosti realizovat určité investice a omezit její růstový potenciál.

Trh s hypotečními cennými papíry a dluhopisy se stává stále více konkurenčním. Společnost Annaly Capital Management se snaží držet krok s tržními trendy a investuje do inovativních produktů a služeb, aby se udržela na trhu.

Aktuální situace a dividenda

Společnost Annaly Capital Management na svém nedávném hovoru k výsledkům hospodaření oznámila, že plánuje snížit dividendu, která v současné době dosahuje neuvěřitelného výnosu zhruba 15 %. Vedení společnosti uvedlo, že očekává snížení dividendy na "udržitelnější výnos" ve výši 11 % až 12 %.

Dalo se to očekávat. Už na první pohled je taková dividenda moc vysoká. Ještě ke všemu v současném prostředí. Prudký růst úrokových sazeb velmi ztížil prostředí pro mREIT. Je však nadcházející snížení dividendy jen začátkem? Budou následovat další? Zatímco MBS kryté vládou nebo agenturou jsou velmi bezpečné z hlediska úvěrů (tj. zmeškaných splátek hypoték), jsou zranitelné vůči úrokovému riziku. Když úrokové sazby hypoték prudce vzrostly a výrazně převýšily výnosy státních dluhopisů, hodnota dluhopisů MBS se zhroutila, což vedlo k obrovským nerealizovaným ztrátám a poklesu účetní hodnoty Annaly neboli vlastního kapitálu, s nímž se mREIT obchoduje. Například na konci roku 2021 měla společnost Annaly celkové nerealizované zisky více než 958 milionů USD. Na konci roku 2022 měla společnost nerealizované ztráty ve výši více než 3,7 miliardy USD.

Annaly čelí tlaku na své zisky také proto, že rostoucí sazby vedou k vyšším nákladům na financování nákupu aktiv, jako jsou agenturní MBS. Náklady na financování vzrostly jen ve čtvrtém čtvrtletí o více než 65 %, a přestože výnosy, které Annaly vydělává na svých cenných papírech a úvěrech, také rostou, nestačilo to na vyrovnání prudkého nárůstu nákladů na financování. Jak vidíme, Fed neustává ve své snaze o snížení inflace a sazby dále zvyšuje.

Sazby jsou dále zvyšovány na historickou úroveň. Zdroj


Na nedávném hovoru k výsledkům společnosti Annaly její vedení uvedlo, že očekává, že EAD bude i nadále čelit tlaku. Jedním z hlavních důvodů je, že náklady na financování ještě nedosáhly vrcholu v důsledku zvýšení sazeb, které již provedl Fed. Náklady na financování mají tendenci se pohybovat výše s mírným zpožděním a Fed nepřestal zvyšovat sazby od loňského března. Pokud bude zvyšování sazeb, tak bude pro NLY i nadále těžké pokrýt i cca 12% dividendu.

Dividendová historie. Zdroj

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.