S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Analýza Tilray: Měla nakročeno ke hvězdám, teď bojuje o přežití

Dominik Petrnoušek
2. 4. 2023
6 min read

Segment marihuany má obrovský potenciál. Společnosti se dost možná svezou na vlně růstu. Pokud se ale zvládnou dočkat doby, kdy tento růst přijde. Super známé jméno Tilray by dost  možná mohlo mít problémy!

Základní přehled

Tilray $TLRY-1.5% je kanadská společnost, která se specializuje na výrobu a distribuci léčivých a rekreačních produktů z konopí. Společnost byla založena v roce 2013 a je jednou z předních společností na trhu s marihuanou v Kanadě a ve Spojených státech. Hlavní příjmy společnosti pocházejí z prodeje konopných produktů, včetně samotných rostlin, extraktů a olejů. Tilray se snaží rozšířit svou činnost do dalších oblastí, jako jsou zdravotnické produkty, a poskytovat výzkumné služby pro zlepšení kvality a účinnosti konopných produktů.

Tilray se také snaží rozvíjet své podnikání na mezinárodní úrovni a expandovat do nových trhů. Společnost v současné době působí v několika evropských zemích a má plány na rozšíření do dalších oblastí. Nicméně, Tilray se trochu potácí v problémech a navíc čelí doscela nelehkým nástrahám.

Regulace: Společnost Tilray působí v odvětví konopí, které je stále regulováno různými zákony a předpisy v různých zemích. Změny v regulačním prostředí mohou ovlivnit schopnost společnosti provozovat své podnikání a mohou také mít vliv na cenu a dostupnost produktů.

Konkurence: Trh s konopím a konopnými produkty je velmi konkurenční, což znamená, že Tilray musí konkurovat s mnoha dalšími společnostmi na trhu. Toto může vést ke snižování cen a k omezení zisků.

Rizika spojená s výrobou: Konopí a konopné produkty mohou být nebezpečné, pokud nejsou kvalitně vyráběny a testovány. Pokud se ukáže, že produkty společnosti jsou nebezpečné nebo nekvalitní, může to vést k ztrátě důvěry zákazníků a k narušení pověsti společnosti.

Konkurence

Konkurence společnosti Tilray v oblasti konopných produktů je velmi silná a dynamická. Na trhu s konopím a konopnými produkty působí mnoho společností, které se snaží získat svůj podíl na trhu a konkurovat si navzájem. Třeba:

Canopy Growth Corp: Kanadská společnost, která se specializuje na výrobu a distribuci konopných produktů. Canopy Growth Corp je jednou z největších společností na trhu s konopím a má rozsáhlou distribuční síť a silnou značku.

Aurora Cannabis Inc: Kanadská společnost, která se zaměřuje na výrobu a distribuci konopných produktů pro rekreační i lékařské použití. Aurora Cannabis má rozsáhlou distribuční síť a silnou poptávku po svých produktech.

Cronos Group Inc: Kanadská společnost, která se specializuje na výrobu a distribuci konopných produktů pro rekreační i lékařské použití. Cronos Group má silnou pozici na trhu a rozvíjí se na mezinárodní úrovni.

GW Pharmaceuticals plc: Britská společnost, která se specializuje na vývoj léčivých produktů z konopí pro léčbu různých nemocí. GW Pharmaceuticals má několik úspěšných léků na trhu a silnou pozici v oblasti léčby epilepsie.

Financials

Aktuální situace

Akcie společnosti Tilray se propadly téměř 89 % oproti historickému maximu. Přesto, vzhledem k současnému stavu jejího hospodaření však stále zdaleka není levná. Společnost Tilray je stále velmi závislá na pravidelném navyšování kapitálu, aby mohla financovat své stávající operace. Její pokračující snahy o snížení nákladů a dosažení lukrativnějších trhů sice mohou jednoho dne přinést ovoce, ale ten den je ještě daleko v budoucnosti. V tuto chvíli je společnost Tilray sázkou s nejistou budoucností.

Propad ceny je obrovský

Společnost vykázala čisté tržby ve výši 144,1 milionu USD, což je o 7,1 % méně než ve stejném období loňského roku a o 7,24 % méně, než byl konsenzuální odhad. To se promítlo do čisté ztráty ve výši 69,5 milionu USD, tj. - 0,11 USD. Čistá hotovost klesla o 300,4 milionu USD, takže na konci čtvrtletí zůstalo 433,5 milionu USD v hotovosti a ekvivalentech.

Provozní cash flow společnosti Tilray bez použití GAAP byl 29,2 milionu USD a volný cash flow bez použití GAAP pak 25,4 milionu USD.

EPS bohužel odpovídá ostatním ukazatelům...Zdroj

Stejně jako mnoho dalších kanadských provozovatelů konopí se i společnost Tilray v posledních letech snaží dostat na jiné, lukrativnější trhy. Společnost se již prosadila na mnoha zahraničních trzích a nyní se může pochlubit přítomností na třech kontinentech. V loňském roce se společnost Tilray zaměřila zejména na Německo. Již nyní je největším producentem konopí v nejbohatší evropské zemi a německý pivot společnosti Tilray jí zajistil přibližně 20% podíl na celkovém trhu.

Analytici jsou pozitivní. Popravdě ale moc netuším proč. Zdroj

Segment marihuany by mohl být zajímavý. Bohužel ale nevidím takový obrovský potenciál pro růst, který by zachránil společnost z tak zvláštní situace. Co vy? Věříte tomuto sektoru? Jaký je zde váš favorit?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.