S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Analýza Blackstone Group: Hlavní zbraň téhle společnosti se dost možná otočila proti ní

Dominik Petrnoušek
3. 4. 2023
6 min read

Zajímavé a diverzifikované portfolio nejrůznějších aktiv, které má potenciál přinés obrovskou hromadu peněz pro společnost i pro její investory? Tak přesně takovým Blackstone disponuje. Nemůže to ale být dvousečná zbraň?

Blackstone se zabývá poměrně zajímavými investicemi

Základní přehled

Blackstone Group Inc $BX-0.8% je americká investiční společnost, která se specializuje na alternativní investice, jako jsou například private equity, realitní investice, infrastruktura a hedgeové fondy. Společnost byla založena v roce 1985 a sídlí v New Yorku.

Blackstone má široké portfolio investic, které zahrnují akvizice podniků, investice do nemovitostí, infrastrukturu, dluhopisy a další alternativní investice. Společnost má také jednu z největších realitních investičních obchodních jednotek na světě, která spravuje více než 325 miliard dolarů aktiv.

Rizika

Blackstone jako investiční společnost čelí několika rizikům, které by mohly ovlivnit její výkonnost a zisky. Mezi nejvýznamnější z nich patří:

Trh: Blackstone investuje do alternativních aktiv, což znamená, že její investice mohou být méně likvidní než tradiční investice. To může omezovat schopnost společnosti prodat své aktiva v případě potřeby. Kromě toho mohou být hodnoty aktiv ovlivněny výkyvy na trhu a poklesem cen.

Riziko konkurence: Alternativní investiční sektor se rychle rozvíjí a roste, což zvyšuje konkurenci na trhu. To může snižovat výnosy z investic a zvyšovat náklady na získání nových investorů.

https://www.youtube.com/watch?v=69gFOLpXzQg

Riziko likvidity: Blackstone spravuje velké množství aktiv, což může znamenat, že společnost může mít problémy s likviditou v případě, že bude muset prodat svá aktiva v krátkém čase. Nízká likvidita může také omezovat schopnost společnosti investovat do nových oblastí.

Regulace: Investiční společnosti jako Blackstone jsou podrobeny regulacím a pravidlům, která mohou omezovat schopnost společnosti investovat do určitých oblastí. Navíc se regulace mohou měnit a způsobovat větší administrativní náklady a omezovat schopnost společnosti dosahovat zisků.

Sektor

Blackstone Group se pohybuje v sektoru alternativních investic, což zahrnuje investice do private equity, realitních investic, infrastruktury, hedgeových fondů a dalších alternativních aktiv. Tento sektor se liší od tradičních finančních trhů, jako jsou akcie a dluhopisy, a nabízí investiční možnosti, které jsou často méně likvidní a mají vyšší riziko, ale také vyšší potenciální výnosy.

Private equity je investiční strategie, která spočívá v nákupu soukromých podniků, jejich restrukturalizaci a následnému prodeji za vyšší cenu. Realitní investice zahrnují nákup a správu nemovitostí, jako jsou kancelářské budovy, bytové domy, hotely a nákupní centra. Infrastrukturní investice se zaměřují na investice do veřejné infrastruktury, jako jsou silnice, mosty, letiště a další.

Hedge fondy jsou investiční fondy, které se snaží dosáhnout vysokých výnosů při minimalizaci rizika. Tyto fondy často používají složité investiční strategie, jako jsou deriváty, a mohou být méně transparentní než jiné investiční možnosti.

Konkurence

Konkurence Blackstone Groupu zahrnuje několik velkých a dobře známých společností.

The Carlyle Group $CG+1.2% : Americká investiční společnost, která se specializuje na private equity, realitní investice a dluhopisy.

KKR & Co. Inc. $KKR-2.2% : Americká globální investiční společnost, která se specializuje na private equity, realitní investice a infrastrukturu.

Apollo Global Management, Inc. $APO-2.3% : Americká investiční společnost, která se specializuje na private equity, realitní investice a kreditní strategie.

Brookfield Asset Management Inc. $BAM+1.5% : Kanadská investiční společnost, která se specializuje na realitní investice, infrastrukturu a private equity.

Aktuální situace

Ve čtvrtém čtvrtletí dosáhla společnost Blackstone v rámci svých aktivit zisku ve výši 1,43 miliardy dolarů, z čehož investice do nemovitostí představovaly 525 milionů dolarů (37 %) a investice do soukromého kapitálu 511 milionů dolarů (36 %).

Společnost Blackstone získala v roce 2022 ze svého různorodého portfolia alternativních investic zisk ve výši 7,46 miliardy USD, přičemž většinu zisku tvořily nemovitosti.

Protože společnost Blackstone dostává za správu konkrétních aktiv poplatek, je důležitý počet spravovaných aktiv. V roce 2022 činil objem spravovaných aktiv společnosti Blackstone 974,7 milionu USD, což představuje meziroční nárůst o 11 %. Rozdělitelný zisk společnosti Blackstone pokrývá výplatu dividend. V roce 2022 měl správce alternativních aktiv zisk 5,17 USD na akcii a vyplatil celkem 4,40 USD na akcii, což představuje 85% poměr výplaty dividend.

Dividenda dokonce vyrostla

Hlavními obchodními činnostmi společnosti Blackstone jsou cyklické a závisí na ekonomice. Realitní investice a private equity jsou zejména velmi volatilní segmenty s vysokými zisky, které určují úroveň distribuovatelných zisků společnosti Blackstone. V důsledku toho jsou zisky a výkyvy dividend společnosti Blackstone vyšší než u mnoha jiných akcií s pasivním příjmem.

Blackstone poskytuje investorům s pasivním příjmem diverzifikovaný obchodní model, který zahrnuje velké a rostoucí oblasti realitních investic a private equity. Blackstone má také více zdrojů příjmů, které jsou spojeny s množstvím spravovaných aktiv a zahrnují i poplatky za výkon, které se mohou dramaticky měnit. Přestože je s touto volatilitou spojeno určité riziko, dividendu společnosti Blackstone lze snadno pokrýt distribuovatelnými zisky a výnos dividendy 5 % je atraktivní pro investory hledající pravidelný příjem.

Cena je hodně vysoká a riziko volatility způsobené sazbami poměrně vysoké. Tohle pro mě osobně není moc zajímavé. Někoho by to ale třeba tato kombinace mohla zaujmout.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.