S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

2 zajímavé dividendové akcie z různých sektorů, které by mohly najít své místo ve vašem portfoliu

Dominik Petrnoušek
7. 4. 2023
4 min read

Dividendové akcie zajímají mnoho investorů. Občas je ale složité dostat se k něčemu, co stojí za analýzu, protože vás to prostě nezaujme. Přesně z toho důvodu vám dnes přináším rychlý pohled na 2 zajímavé dividendové akcie, které by vás třeba zaujmout mohly.

Lowe’s $LOW+1.1% 

Lowe’s je americký velkoobchod s domácími potřebami se sídlem v Mooresville, Severní Karolíně. Je to druhý největší řetězec obchodů s domácími potřebami v USA po Home Depot. Lowe’s provozuje přes 1 800 obchodů v 50 státech USA a Kanadě. Lowe’s nabízí široký sortiment produktů včetně stavebních materiálů, elektroinstalací, dekorací, nástrojů, hobby potřeb, domácí a zahradní techniky, stavební chemie, podlahových krytin a mnohého dalšího. Hlavními značkami Lowe’s jsou Kobalt, Omega, Emma, Bully Tools, Hawaiian Rock, Assured Living a další.

Od roku 1991, kdy se stal veřejnou korporací, Lowe’s generuje stabilní růst tržeb a zisků. V posledních letech investoval do inovací a rozšíření online obchodu a digitálních služeb. Lowe’s vyplácí svým akcionářům pravidelnou dividendendu, která má dlouhou historii zvyšování. Firma je tak lákavá i pro dividendové investory.

Tento gigant v oblasti domácích potřeb se nemusí zdát jako příliš zajímavá akcie. A to je pravda, pokud nemáte rádi růst dividend. Společnost od svého vstupu na burzu v roce 1961 každoročně zvyšuje dividendu a jen za posledních deset let zvýšila výplatu o masivních 556 %. Lidé budou s větší pravděpodobností investovat do bydlení, které mají, když je nabídka bytů omezená a je těžší je koupit. Další důležité číslo, které je dobré pro společnost Lowe's: Typický americký dům je starý 31 až 60 let, v závislosti na státě. Další generace kutilů bude u Lowe's utrácet hodně peněz, stejně jako dodavatelé domácích úprav. Profesionálové se stali její prioritou a prodeje v ní rostou.

Na první pohled byl výsledek hospodaření společnosti Lowe zklamáním. Podle GAAP činil zisk na akcii 1,58 USD, což znamenalo meziroční pokles o 11 %. Ve čtvrtém čtvrtletí však došlo k dopadu prodeje kanadské divize společnosti Lowe. Po očištění o tento vliv by společnost Lowe's vykázala zisk na akcii ve výši 2,28 USD, což představuje 28% nárůst oproti předchozímu čtvrtletí.

Realty Income $O+0.6% 

Realty Income je americká realitní investiční společnost zaměřená na nákup, financování a správu komerčních nemovitostí, zejména obchodních center, ve velkoobchodním sektoru, výrobních/skladových ploch a kancelářských budov. Společnost má diverzifikované portfolio téměř 6 600 nemovitostí ve 49 státech USA, ve Velké Británii a Španělsku. Realty Income je jednou z největších realitních investičních společností ve Spojených státech. U pay-out ratio okolo 90% patří také k nejvíce ziskovým společnostem, která stabilně platí dividendy. Dividendová tradice společnosti trvá již od roku 1994 a dividenda roste každý rok.

Realty Income generuje silné a stabilní cash flow z nájmů svých komerčních nemovitostí. Společnost má velmi silnou bilanci a vyplatí vysoké dividendy, které jsou pro investory velmi lákavé. Navíc má potenciál růstu hodnoty nemovitostního portfolia v čase. 

Pokud hledáte jednoduchý způsob, jak investovat do vysoce kvalitních nemovitostí za účelem příjmu a růstu, může být tato akcie ideální. Společnost vlastní širokou škálu nemovitostí, které vydělávají na silných peněžních tocích od nájemců na základě dlouhodobých nájemních smluv.

Upravené provozní prostředky (FFO) v roce 2022 meziročně vzrostly o 9,2 %. V pozadí toho byl přírůstek 1 301 nemovitostí s celkovými investičními náklady kolem 9 miliard dolarů. Obsazenost společnosti dosáhla 99 %, což je nejvyšší hodnota za posledních 20 let.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.