S&P 500 ^GSPC 5,065.7 -0.99%
Tesla TSLA $185.06 -4.63%
Microsoft MSFT $395.46 -1.69%
Alphabet GOOG $165.99 -1.14%
Nvidia NVDA $868.48 -1.04%
Amazon AMZN $179.12 -1.02%
Meta META $430.96 -0.38%
Apple AAPL $173.41 -0.05%

Analýza Diamondback Energy: Šedá myš, nebo perfektní příležitost pro dividendové investory?

Dominik Petrnoušek
6. 4. 2023
7 min read

Těžařům ropy a energetickým společnostem se daří. Není proto rozhodně na škodu podívat se na takové společnosti podrobněji. Tentokrát na jednoho méně známého kandidáta.

Základní přehled

Diamondback Energy $FANG-1.9% se zaměřuje na těžbu ropy a zemního plynu v US, zejména v západní Texase a Novém Mexiku. Jde o jednoho z největších nezávislých producentů v této oblasti. Diamondback má dobrou pozici pro růst s ohledem na rozvoj nekonvenční těžby a velké rezervy ropy a plynu. Diamondback má silnou rozvahu a nízké náklady, což posiluje volnou hotovostní pozici a odolnost proti poklesům cen komodit. Provozní marže činila třeba v roce 2019 49 %, což je výrazně nad průměrem odvětví.

Klíčovým rizikem je pokles cen ropy a plynu, protože 85 % příjmů společnosti pochází z prodeje těchto komodit. V případě delšího poklesu cen by to negativně ovlivnilo výsledky Diamondback. Další rizika zahrnují růst provozních nákladů, regulační změny a environmentální odpovědnost.

Sektor

Diamondback Energy působí v sektoru nezávislých ropných a plynárenských společností (upstream oil & gas) v USA. Tento sektor zahrnuje společnosti zaměřené na průzkum, těžbu, výrobu a prodej ropy a zemního plynu. Jde o velmi důležitý, ale také cyklický sektor, který je silně závislý na vývoji cen ropy a plynu.

• Nezávislé ropné společnosti v USA prošly obdobím silné konsolidace. Po ropné krizi v roce 2014 došlo k vlně bankrotů a fúzí, takže nyní je sektor mnohem méně fragmentovaný a efektivnější. Přetrvává však velká konkurence.

• Klíčovým trendem je rozvoj břidlicové ropy a plynu v USA. Těžba z břidlic umožňuje USA dosáhnout energetické nezávislosti a stát se čistým exportérem energie.

• Nezávislé ropné společnosti čelí vysoké volatilitě cen komodit, což se odráží na jejich akciích a finančních výsledcích. Pokles cen ropy o 50 % může snížit zisky o více než 80 %. Nízké ceny mohou vést k poklesu investic do průzkumu a těžby, a tím i růstu. Dlouhodobý pokles cen může ohrozit přežití některých těžařů.

• Klíčovými metrikami v tomto sektoru jsou rezervy ropy a plynu, objem těžby, provozní náklady a finanční páka. Nezávislé ropné společnosti s vysokým podílem těžby z břidlic, nízkými náklady a silnou bilancí jsou ve výhodě.

• I přes vysokou volatilitu a rizika se jedná o sektor s výrazným růstovým potenciálem v případě oživení cen ropy a plynu. Pro investory to může být atraktivní sektor, ale vyžaduje velmi pečlivý výběr akcií a splnění určitých finančních kritérií.

Celkově je sektor nezávislých ropných společností v USA velmi důležitý, ale také riskantní. Pro nejlepší společnosti však představuje velké příležitosti, a to zejména díky revoluci břidlicové ropy.

Konkurence

Konkurence Diamondback Energy zahrnuje jak velké integrované energetické společnosti, tak další nezávislé těžaře ropy a plynu. Třeba:

• Pioneer Natural Resources $PXD-1.4% - jeden z největších producentů ropy v Permian Basin, zaměřený na krakování. Silná bilance a nízké náklady. Akcie v posledních 5 letech vzrostly o 90 %.

• ConocoPhillips $COP-3.1%  - jedna z největších nezávislých ropných společností, produkuje přibližně 1,3 milionu barelů ropy denně. V Permian Basin se zaměřuje na levnou těžbu z břidlic. Akcie za posledních 5 let vzrostly o více než 230 %, poměr P/E je nyní 26.

• EOG Resources $OEG+8.1%  - specializovaná nezávislá ropná společnost, z velké části zaměřená na břidlicovou ropu v USA (zejména v Permian Basin a Bakken). Má velmi nízké náklady a provozní marži 55 %. Akcie vzrostly za posledních 5 let o 90 %, poměr P/E je 17.

• Occidental Petroleum $OXY-2.6%  - integrovaná ropná společnost se širokým portfoliem aktiv v USA, Blízkém východě a Africe. V Permian Basin se zaměřuje na těžbu z břidlic pomocí technologie pro zvyšování účinnosti těžby.

• ExxonMobil $XOM-1.1% a Chevron $CVX-2.1%  - dvě největší veřejně obchodované ropné společnosti, které však v posledních letech zaostávají za čistě nezávislými těžaři v růstu produkce. Obě společnosti alokují více zdrojů do Permian Basin, ale jejich těžba roste pomaleji.

Financials

Aktuální situace

Kromě zisků si společnost Diamondback v odvětví známém vysokými výnosy z kapitálu vybudovala také pověst společnosti, která si udržuje vysokou návratnost kapitálu prostřednictvím dividend. V uplynulém roce společnost pravidelně vyplácela jak základní dividendu, tak variabilní dividendu všem kmenovým akcionářům.

Při posledním vyhlášení stanovila společnost Diamondback základní výplatu na 80 centů na akcii, což představuje 7% nárůst roční výplaty ve výši 3,20 USD. Při této sazbě základní dividenda vynáší 2,4 %. Spolu s ní byla vyhlášena i variabilní dividenda ve výši 2,15 USD na akcii, čímž celková výplata dividendy za 4Q22 dosáhla 2,95 USD. Kombinovaná dividenda za předpokladu pokračování vysokých variabilních plateb po zbytek roku dosahuje anualizované výše 11,80 USD na akcii a vynáší 8 %.

Tyto dividendy jsou podpořeny obecně dobrými finančními výsledky společnosti. Ve 4. čtvrtletí společnost Diamondback dosáhla průměrné denní produkce 226,1 tis. barelů ropy denně, což jí přineslo čisté výnosy ve výši 2,03 mld. dolarů.

Analytici trhu s ropou zvyšují svůj výhled cen ropy v souvislosti s nabídkou a poptávkou. Například banka Goldman Sachs zvýšila svou prognózu pro ropu Brent (globální cenový benchmark) na konci roku o 5 dolarů za barel na 95 dolarů. Investiční banka nyní předpokládá, že cena ropy Brent v příštím roce skončí na 100 dolarech za barel, což je o 3 dolary za barel více než její předchozí názor.

To je dobře, protože například volné peněžní toky společnosti Diamondback Energy výrazně vzrostou s cenami ropy.

V sektoru už mám jiného zástupce, ale společnost mi nepřipadá na první pohled vyloženě špatná. Minimálně ji budu dále sledovat.

Co vy? líbí se vám FANG?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.