S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

Morgan Stanley doporučuje kupovat tyto 3 akcie pro následující býčí trh

Pavel Botek
8. 4. 2023
6 min read

Morgan Stanley říká, že medvědí trh sice ještě nemusí skončit, ale ani tak není příliš brzy na to, abyste začali nakupovat kvalitní akcie, které budou prosperovat v budoucnu.

Pokud investujete do kvalitních akcií, pravděpodobně vždy hledáte společnosti, které generují velký zisk v poměru k velikosti svých aktiv - a to udržitelným a rozšiřujícím se způsobem. Naštěstí analytici z Morgan Stanley možná jen trochu usnadnili váš lov - s jejich seznamem společností, které mají být dobrou dlouhodobou volbou.

Prologis $PLD-2.8% 

Nejlepším z celkového pořadí se umístil Prologis, realitní investiční trust (REIT) specializující se na logistiku. Firma vlastní a pronajímá obří distribuční centra (DC) předním světovým logistickým firmám (DHL nebo Amazon). Morgan Stanley má rád tuto akcii z několika důvodů. Za prvé, průměrná délka nájemní smlouvy na prostory Prologis je přibližně sedm let. Nyní, jak jste si nepochybně všimli, v dnešní době je dodáváno obrovské množství věcí, a to zvýšilo nájemné, které mohou majitelé účtovat. Podle Prologis nájemné v amerických a kanadských distribučních a distribučních centrech loni vyskočilo o rekordních 34 %.

Pohled na poslední čtvrtletní čísla:

Zde jsou hlavní čísla z výsledků Prologis za 4. čtvrtletí:

• Obsazenost dosáhla 98,2 %, což je nárůst o 82 bazických bodů.

• Celková obsazenost portfolia dosáhla rekordních 98,6 %.

• Čistý nájemný růst činil 51 % na kvartální bázi.

• Tržní nájemné ve skutečnosti během čtvrtletí vzrostlo nad očekávání, což vedlo k rekordnímu nárůstu hodnoty nemovitostí o 67 %.

• Poptávka a tržní podmínky zůstávají zdravé. Růst nájemného v portfoliu dosáhl 5 %, za celý rok 28 %.

• Více než 99 % portfolia je pronajato nebo ve fázi jednání.

• Průměrné využití dosáhlo 86 %, blízko historického maxima. Prologis tedy zaznamenala velmi silné provozní výsledky ve 4. čtvrtletí, kdy překonala očekávání a dosáhla několika nových rekordů. Poptávka po jejích prostorech zůstává vysoká a společnost pokračuje v růstu nájemného i hodnot nemovitostí.

JPMorgan $JPM-0.8% 

Nyní byste normálně nenašli banky na nákupním seznamu kvalitního investora. A to proto, že celá řada nepředvídatelných faktorů, jako jsou makroekonomická data a pohyby úrokových sazeb, může ovlivnit jejich ziskovost.

A co víc, nedávné pozdvižení ve finančním sektoru jen posílilo jeden z ústředních argumentů Morgan Stanley: že silní jsou silnější, pokud jde o bankovnictví. Morgan Stanley si myslí, že růst tržního podílu JPMorgan bude pokračovat: banka otevírá nové pobočky po celé zemi a elegantní nová místní pobočka může bankám pomoci získat vklady zákazníků. Přibližně 20 % poboček JPM je mladších deseti let – ve srovnání s 12 % u jejích konkurentů obecně a pouze 5 % u jejích konkurentů z velkých bank.

Kromě toho JPM v posledních letech zvyšuje výdaje, aby zlepšila svou technologickou nabídku špičkových produktů. Morgan Stanley vidí, že růst výdajů začíná zpomalovat, takže pokud budou příjmy i nadále stoupat, je to vzorec pro růst ziskové marže.

Pohled na poslední čtvrtletní čísla:

• Čistý zisk 11 miliard USD.

• Zisk na akcii 3,57 USD.

• Tržby 35,6 miliard USD.

• Ukazatel návratnosti kapitálu (ROTCE) 20%.

• Zisk 914 milionů USD z prodeje akcií Visa B.

• Čistá ztráta 874 milionů USD z investičních cenných papírů.

• Kombinované výdaje kreditních a debetních karet meziročně vzrostly o 9 %.

• Růst jak diskrečních, tak nediskrečních výdajů.

• Objemy z oblasti platů meziročně vzrostly o 9 %, z oblasti spotřebitelských úvěrů o 14 %.

• Čistá marže úrokového rozpětí na základním úroku (NII) 14 %, na podnikovém a institucionálním bankovnictví 33 %.

Old Dominion Freight Line $ODFL-1.4% 

Jak každý ví, minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucího úspěchu. Kdyby tomu tak bylo, Old Dominion by byl světovým šampionem. Firma zaznamenala 15letý rekord více než 10% ročního růstu tržeb a 20% růstu zisku na akcii (EPS). Ale nákladní doprava (což je podnikání této společnosti ze Severní Karolíny), stejně jako bankovnictví, není přesně synonymem kvality. Je to proto, že průmysl má tendenci být bičován makroekonomickým bočním větrem a postrádá nezávislé hnací síly růstu.

To znamená, že si ODFL udržuje silnou výkonnost v různých ekonomických cyklech, což znamená, že se může rovnat s elitními kvalitními společnostmi. Její management přistupuje k investování proticyklicky, což je společná taktika všech nejlépe řízených firem. V podstatě, když ekonomika upadne do těžkých časů, Old Dominion využívá svou výhodu investicemi do nových nákladních vozidel, servisních iniciativ a nových tras – zatímco se jeho slabší konkurenti hrbí. A to je velice úspěšná a osvědčená strategie společnosti.

Nákladní doprava není sexy růstové odvětví, ale Morgan Stanley identifikovala několik příznivých faktorů, které by měly podpořit pokračující růst tržeb. Za prvé, náklady na regulaci zvýšily bariéry vstupu do tohoto odvětví, takže Old Dominion čelí méně konkurenčním hrozbám než kdysi. Za druhé, nákladní doprava (i když dražší než železniční doprava) nadále získává podíl, protože dodavatelské řetězce se zkracují a zrychlují, což zvyšuje poptávku po stále rychlejší výrobě a přepravě. A konečně, technologie, jako je autonomní nebo poloautonomní řízení, pomáhají ODFL snižovat náklady a vykrmovat ziskové marže.

Pohled na poslední čtvrtletí:

Společnost Old Dominion Freight Line (ODFL) vykázala za 4. čtvrtletí EPS ve výši 2,92 USD, což je o 0,24 USD lepší než odhad analytiků ve výši 2,68 USD. Tržby za čtvrtletí dosáhly 1,49 miliardy dolarů oproti konsensuálnímu odhadu 1,5 miliardy dolarů.

  • Co na společnosti říkáte vy? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.