S&P 500 ^GSPC 5,069.32 -0.92%
Tesla TSLA $185.08 -4.63%
Microsoft MSFT $394.31 -1.97%
Alphabet GOOG $166.14 -1.05%
Nvidia NVDA $870.36 -0.82%
Amazon AMZN $179.49 -0.81%
Apple AAPL $173.11 -0.22%
Meta META $431.82 -0.18%

Analýza Delta Airlines: Nejsilnější hráč mezi aerolinkami?

Dominik Petrnoušek
9. 4. 2023
6 min read

Delta Airlines jsou známou supersilou v sektoru letecké dopravy. Byly ale silně zasaženy pandemií a výpadkem v letecké dopravě. Dokážou se z toho zotavit? A jak rychle?

Delta Airlines $DAL+0.1% je jedna z největších amerických leteckých společností. Byla založena v roce 1924 a má sídlo v Atlantě v Georgii. Delta provozuje přes 5 500 letů denně do více než 300 destinací ve 52 zemích na šesti kontinentech. Hlavní uzly má v Atlantě, Detroitu, Los Angeles, New Yorku, Seattlu a Salt Lake City.

Flotila Delta čítá přes 900 letadel různých typů. Mezi nejčastější patří modely Boeing 717, 737, 757 a 767 a Airbus A320, A330 a A350. Delta SkyMiles je věrnostní program Delta Airlines, který patří k nejrozšířenějším leteckým věrnostním programům na světě.

Sektor

Delta Airlines působí v sektoru osobní letecké dopravy. Jedná se o velmi konkurenční odvětví, které čelí řadě výzev:

  • Silná konkurence - Delta čelí ostré konkurenci ze strany dalších velkých amerických aerolinek jako American Airlines, United Airlines, ale i nízkonákladových dopravců typu Southwest či Spirit. To vede k tlaku na snižování cen a nákladů.
  • Vysoká provozní náročnost - Provoz letecké společnosti je finančně velmi náročný kvůli vysokým nákladům na letadla, palivo, letištní poplatky a údržbu. To klade vysoké nároky na efektivitu a nízké náklady.
  • Závislost na ceně ropy - Ceny leteckého paliva tvoří značnou část nákladů leteckých společností. Delta je tedy závislá na cenách ropy a ropných derivátů. Pokud ceny ropy stoupají, klesají zisky aerolinek.
  • Ekonomická citlivost - Letecký sektor je citlivý na hospodářské cykly. V době hospodářského poklesu lidé méně cestují a utrácejí, což se negativně projevuje na tržbách a ziscích leteckých společností.
  • Regulace - Letecký průmysl podléhá přísným bezpečnostním a dalším regulím, které aerolinkám přinášejí dodatečné náklady. Úřad pro civilní letectví tvrdě kontroluje a sankcionuje případné prohřešky proti regulím.
  • Pandemie - jak se ukázalo, tak pandemie nemoci může mít na aerolinky vliv zcela zásadní. Navíc po té covidové, která vystrašila celý svět a všichni si to nyní budou pamatovat.

Konkurence

Konkurence Delta Airlines zahrnuje především ostatní velké americké aerolinky (tzv. Big Three):

  • American Airlines - největší letecká společnost na světě podle počtu cestujících. Provozuje rozsáhlou síť linek v USA, Kanadě, Karibiku a Latinské Americe. Její tržní kapitalizace je kolem 12 mld. USD.
  • United Airlines - třetí největší letecká společnost USA. Létá do více než 360 destinací ve více než 60 zemích. Její tržní kapitalizace dosahuje 23 mld. USD.

Mezi konkurenty Dalty dále patří:

Nízkonákladové aerolinky jako Southwest Airlines $LUV-2.3% a Spirit Airlines. Těm se daří přetáhnout cestující díky nižším cenám.

Celkově jde o velmi konkurenční prostředí. Klíčem k úspěchu je pro aerolinky zejména schopnost nabízet nízké ceny, kvalitní služby, rozsáhlou síť spojení a věrnost zákazníků. V posledních letech se trh USA konsolidoval fúzemi (Delta se sloučila s Northwest Airlines, American s US Airways), což posílilo velké hráče.

Aktuální situace

Společnost DAL vykázala velmi působivé výsledky za rok 2022. K 31. 12. 2022 měla společnost DAL tržby ve výši 50 miliard dolarů, čímž překonala své tržby před COVIDem ve výši 47 miliard dolarů a oproti předchozímu roku vzrostla o 69 %. Společnost DAL rovněž vykázala obrovský nárůst zisku EBITDA, který vzrostl z -6,0 miliardy USD v roce 2021 na 5,6 miliardy USD v roce 2022.

EBITDA DAL se daří obracet. Zdroj

Přestože má společnost značné fixní platby, ukázala, že se příjmy začínají stabilizovat a zisky se vracejí, a neměla by mít problémy se zvládnutím obsluhy dluhu.

Covidový zub je jasně zřetelný

Společnost DAL navíc dominuje konkurenci. Pokud se podíváme na analýzu srovnatelných společností, DAL překonává všechny konkurenty na základě LTM výnosů, EBIT a EBITDA.

Po zrušení cestovních omezení v rámci programu COVID lidé opět začali cestovat a využívat letenky. V nedávné prezentaci společnosti DAL pro investory byl podrobně popsán následující graf dlouhodobých trendů v letecké dopravě. Od roku 2020 se odvětví letecké dopravy stále vrací k normálu, přičemž v roce 2022 se vrátí na úroveň historických 1,2 % HDP. Zvyšující se příjmy v poměru příjmů z letecké dopravy k HDP jsou ukazatelem, že se stavy leteckých společností vracejí k normálu.

Tato metrika je neuvěřitelně užitečná při určování budoucí poptávky spojené s odvětvím leteckých společností. Za předpokladu, že společnost DAL dokáže zachytit stejný podíl příjmů jako v minulosti, naznačuje nárůst z 0,8 % na 1,2 % HDP silnou poptávku po leteckém průmyslu do budoucna. Vzhledem k tomu, že společnost DAL vede v konkurenci, pokud jde o tržby a ziskovost za posledních dvanáct měsíců, neměla by mít v příštích 5 letech problém překonat implikovanou míru růstu -12 %.

Celkově se akcie společnosti Delta jeví podle řady ukazatelů jako levné. Tato letecká společnost se obchoduje za pouhých 7x pravděpodobného budoucího zisku a 6x budoucího zisku EBITDA. Průměr v odvětví je 17,5x očekávaný budoucí zisk a 11x EBITDA.

Tato letecká společnost se obchoduje za téměř 6násobek odhadu zisku pro rok 2024, což je velmi levné. Vzhledem k tomu, že Delta zvyšuje výnosy dvouciferným tempem. Delta je dnes také velmi dobře kapitalizovaná s 6,53 miliardy USD v hotovosti a 6,36 miliardy USD v provozním cash flow.

Stejně jako u $LUV-2.3% - zástupce v tomto odvětví do portfolia nehledám, ale Delta se jeví jako jeden z lepších zástupců v tomto sektoru - zejména kvůli své silné finanční pozici a výhledům.

Co vy? Máte nějakého zástupce mezi aerolinkami? Kterého a proč?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.