S&P 500 ^GSPC 5,068.09 -0.94%
Tesla TSLA $185.32 -4.50%
Microsoft MSFT $395.36 -1.71%
Amazon AMZN $178.81 -1.19%
Alphabet GOOG $166.14 -1.05%
Nvidia NVDA $868.45 -1.04%
Meta META $430.71 -0.44%
Apple AAPL $173.91 +0.24%

Analýza Amercian Airlines: Je největší letecká společnost po pandemii dobrou volbou?

Dominik Petrnoušek
10. 4. 2023
8 min read

Po lowcost Southwest Airlines a gigantovi Delta Airlines přichází na řadu společnost American Airlines, která se chlubí největším tržním zastoupením. Navíc je oproti konkurenci ve výrazné slevě. Čím je to způsobeno?

Amercian Airlines $AAL-2.6% je jedna z největších leteckých společností na světě. AAL dosáhla ztráty v roce 2020 z důvodu dopadu COVID-19, ale jinak vykazovala dlouhodobé zisky. Před krizí rostly tržby, provozní výsledky a volná hotovost z provozních činností. Růst tržeb dosahoval okolo 5% ročně. Provozní marže se v nedávných letech blížily 10%. Je to stabilní gigant, ale růstové vyhlídky byly omezeny konkurencí a zřejmým dopadem pandemie.

Patří mezi tzv. velkou trojku spolu s Delta Air Line $DAL-0.3% a United Airlines. Operují pod hlavní značkou American Airlines a dalšími dceřinými společnostmi jako American Eagle a Envoy Air. Provozují síť dlouhých linek mezi USA a Evropou, Středním východem, Asií a Latinskou Amerikou.

Působí na více než 230 místech v 53 zemích a teritoriích. Má přibližně 130 000 zaměstnanců, včetně 43 000 sezónních zaměstnanců.

Konkurenční výhody American Airlines spočívají v její velikosti, husté síti spojů a moderní flotile. Hlavní strategie zahrnují investice do rychlých internetových připojení na palubě a lounge pro prémiové zákazníky. Společnost také provádí modernizace flotily, posiluje partnerství a usiluje o snížení provozních nákladů.

Sektor

Letecký průmysl, do kterého patří American Airlines, je vysoce cyklický sektor, který silně závisí na globální ekonomice a míře cestování.

Pandemie COVID-19 měla katastrofální dopad na letecký průmysl, včetně poklesu pasažérských mil a tržeb o více než 60-90%. Očekává se, že dopady na růst tržeb a zisků budou cítit aerolinky i v roce 2021. Obnovení důvěry v cestování bude klíčové pro zotavení.

Airlines jsou největší co se podílu trhu týče. Zdroj

Sektor letecké dopravy má silnou konkurenci, včetně mezi největšími leteckými společnostmi jako American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines a JetBlue Airways. Ceny letenek jsou tak často pod tlakem, což omezuje ziskové marže. Poptávka po letecké dopravě silně souvisí s ekonomickým růstem, zaměstnaností a osobními příjmy. Ceny leteckého paliva také tvoří významnou část nákladů aerolinek, takže růst cen ropy zvyšuje provozní náklady.

Sektor prochází digitální transformací, včetně investic do automatizace, užší integrace s dalšími dopravními módy a personifikovaných zážitků pro cestující. Tyto nové technologie budou vyžadovat značné investice, což zvyšuje finanční riziko.

Přes své problémy bude sektor letecké dopravy pravděpodobně dále růst, stejně jako globální obchod a mobilita. Sektor letecké dopravy zůstává cyklickým sektorem, který nabízí jak příležitosti, tak rizika, v závislosti na globální ekonomice a cenách ropy.

Konkurence

Delta Air Lines $DAL-0.3% je druhou největší leteckou společností v USA se sídlem v Atlantě. DAL má podobnou velikost a oblasti pokrytí jako AAL. DAL si vedla lépe než AAL během krize COVID-19 díky silnéjší finanční pozici. DAL je také více zaměřena na prémiové cestování.

United Airlines $UAL-1.7% je třetí největší aerolinkou v USA se sídlem v Chicagu. UAL má rozsáhlou globální síť s uzly v Hong Kongu, Londýně a Amsterdamu. UAL byla těžce zasažena krizí COVID-19 a musela provést významné restrukturalizace, aby přežila. Obnovuje však provoz rychleji než AAL.

Southwest Airlines $LUV-2.4% je největší nízkonákladová letecká společnost v USA se sídlem v Dallasu. LUV nabízí cenově výhodné lety po celých USA. LUV je méně závislá na mezinárodních a obchodních cestách a byla méně zasažena krizí COVID-19. Nízkonákladové modely budou pravděpodobně rychleji získávat podíl na trhu po pandemii.

• JetBlue Airways $JBLU-2.2% je regionalizovanou leteckou společností se sídlem v Bostonu. JBLU se zaměřuje na cesty po východním pobřeží USA a Karibiku. JBLU byla těžce zasažena pandemií COVID-19, avšak díky silné finanční pozici se jí podařilo zachránit likviditu. Po zotavení cestování by JBLU mohla získat tržní podíl, ale bude i nadále čelit silné konkurenci.

Aktuální situace

Výsledky společnosti AAL bohužel nejsou až tak oslnivé. Během jednoho z nejlepších býčích trhů bych opravdu očekával, že se jejich tržby v letech 2014 - 2018 rozjedou, ale nestalo se tak.

Propad zisku kvůli pandemii je jasný. Ani předtím to ale nebyl zázrak. Zdroj

Zisk na akcii se za posledních deset let také vyrovnal. Jak jsme opět viděli, pro letecké společnosti je nesmírně těžké udržet náklady na uzdě. Covid-19 byl pro letecké společnosti dvojnásobnou ranou, protože výnosy klesly, ale pokud jde o provoz aerolinek, je obtížné tak rychle utlumit náklady.

To vše se dobře odrazilo v ceně akcií. Její výnosy za posledních deset let činí -30 % a její maximální propad byl v době vrcholící pandemie, kdy mnoha leteckým společnostem mohl hrozit bankrot.

Posledních 5 let společnosti opravdu není úplně oslňujících

Akcie American Airlines mají záporný vlastní kapitál, což znamená, že dluží více, než kolik mají. Pandemie se na nich opravdu podepsala, a přestože v roce 2022 2023 vidíme oživení, čeká ji ještě dlouhá cesta, než se z této finanční díry vyhrabe.

Když se podíváme blíže, ani předtím to nebylo tak skvělé. Také v roce 2018 se jejich vlastní kapitál dostal do záporných hodnot. Tehdy její generální ředitel uvedl, že má za sebou nejnáročnější čtvrtletí.

To ale možná nemusí být špatně. V podstatě jde o to, že starší aerolinky mají velký dluh, který je částečně způsoben nákupem spousty letadel před Covidem. Společnost American Airlines již splnila polovinu svého cíle snížit celkovou úroveň dluhu o 15 miliard USD do konce roku 2025.

Ačkoli se toto číslo v příštím roce pravděpodobně nebude opakovat, analytici předpokládají, že letecká společnost v roce 2023 vydělá pouze 1,56 USD, přičemž odhad za 4. čtvrtletí činí pouze slabých 0,30 USD. Čím většího příjmu American Airlines nyní dosáhnou, tím větší cash flow budou aerolinky generovat na splácení dluhu, aby snížily úrokové náklady a zvýšily zisky v budoucnu.

Na jednu stranu analytici očekávají pozitivní výsledky. Na druhou stranu někteří společnosti opravdu nevěří. Zdroj

Čisté úrokové náklady dosáhly vrcholu téměř 500 milionů dolarů za čtvrtletí již v polovině roku 2021. American Airlines ve 4. čtvrtletí roku 22 vynaložily na čisté úrokové náklady pouze 423 milionů USD, přičemž úrokové výnosy se vyšplhaly na 110 milionů USD.

Polovinu těchto úrokových nákladů může letecká společnost stále ještě ušetřit, a to pouhým návratem čtvrtletních nákladů zpět na úroveň před Covidem ve výši více než 200 milionů dolarů. Při současném počtu zředěných akcií 715 milionů kusů se jen zvýšení úrokových nákladů projeví na zisku na akcii o více než 1 dolar ročně.

Letecká společnost použije naprostou většinu volných peněžních toků v příštích několika letech na splacení značných částek dluhu. Jakmile American Airlines sníží zadlužení, zvýší společnost čistý zisk tím, že sníží úrokové náklady. Se snižováním úrovně dluhu bude mít vedení společnosti pravděpodobně větší důvěru ke splácení ještě většího dluhu ze snižování nadměrných hotovostních zůstatků.

American Airlines nejsou v dobré situaci, ale za předpokladu, že se jim opravdu povede tuto situaci otočit, tak by mohly mít potenciál. Už jen z důvodu, že $AAL-2.6% jsou aktuálně oproti průměru trhu výrazně levné.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.