S&P 500 ^GSPC 5,101.49 -0.29%
Tesla TSLA $185.55 -4.38%
Meta META $436.38 +0.87%
Microsoft MSFT $399.02 -0.80%
Apple AAPL $174.14 +0.37%
Nvidia NVDA $880.70 +0.36%
Amazon AMZN $180.74 -0.12%
Alphabet GOOG $167.74 -0.10%

Analýza JetBlue Airways: Černá ovce mezi aerolinkami pravděpodobně udělala další chybný krok

Dominik Petrnoušek
12. 4. 2023
6 min read

Letecké společnosti zasáhl covid a obří výpadek v přijmech. Většina  z nich se z problémů pomalu dostává. To ovšem neplatí u JetBlue, která se rozhodla pro extrémně riskantní akvizici. Je to rozumná volba?

Základní přehled

JetBlue Airways $JBLU-1.5% je americká nízkonákladová letecká společnost se sídlem v New Yorku. Byla založena v roce 1999 a provozuje přes 1000 letů denně do více než 100 destinací v USA, Karibiku a Latinské Americe.

Flotila obsahuje více než 260 letadel, převážně Airbus A320 a Airbus A220. JetBlue má objednáno dalších více než 70 letadel.Hlavní hub je na letišti JFK v New Yorku. Další významné centrální destinace jsou Boston, Fort Lauderdale, Los Angeles, Orlando a San Juan. JetBlue je známá pro své nízké ceny letenek, komfortní kabiny a bezplatné služby jako Wi-Fi, živá televize atd, JetBlue má přes 20 000 zaměstnanců a v roce 2019 odbavila přes 46 milionů cestujících.

Rok 2021 se ještě na předpandemickou úroveň nevrátil. Zdroj

Sektor

Letecký sektor, zejména v USA, je velmi konkurenční. JetBlue čelí intenzivní konkurenci z několika stran.

Velcí dopravci jako American Airlines $AAL-1.4%, Delta $DAL+0.2% a United $UAL-1.0%. Tito dopravci dominují v mezinárodních letech a letech na dlouhé vzdálenosti v USA. JetBlue tak s nimi přímo konkuruje především na vnitrostátních trasách.Další nízkonákladové letecké společnosti jako Southwest $LUV-1.5%, Frontier nebo Spirit. Tyto společnosti přímo konkurují JetBlue ve stejném segmentu - nízkonákladové vnitrostátní lety. Konkurence zde je opravdu velká, jelikož se tyto společnosti přetahují o stejné zákazníky.

Aby byla JetBlue úspěšná, musí nabízet nízké ceny, vysokou kvalitu služeb, dobré časy letů na klíčových trasách a efektivní provoz. Klíčové je také odlišit se od konkurence díky doplňkovým službám, věrnostnímu programu nebo image značky. Strategická partnerství nebo aliance jsou pro JetBlue zatím limitovaná, ale do budoucna mohou být příležitostí.

Aktuální situace

Aktuálně nejdůležitějším děním kolm JetBlue je akvizice Spirit. Společnost Spirit Airlines $SAVE-4.3% bude pravděpodobně převzata společností JetBlue za 31 dolarů na akci. Této silně sporné fúzi věnují regulační orgány velkou (očekávanou) pozornost. Možná se jí dostává ještě větší pozornosti, než se očekávalo. Poprvé byla oznámena 5. dubna 2022.

Od ledna 2023 dostávají akcionáři SAVE od společnosti JetBlue 0,10 USD měsíčně jako zálohu.

Pokud dáme dohromady finanční údaje společností JetBlue a Spirit v roce 2021, zjistíme, že aerolinky budou mít celkem 455 letadel. To je o 61 % více, než měla JetBlue předtím. Celkové příjmy podniku by činily 9,268 miliardy dolarů, což by z něj učinilo šestou největší leteckou společnost ve Spojených státech. Ačkoli rok 2021 nebyl pro jednotlivé podniky nejlepším rokem, kombinovaná společnost by vykázala provozní a čistou ztrátu 137 milionů, respektive 655 milionů dolarů. Celkově vzato, pohled zpět na spojenou společnost neukazuje žádný skutečný přínos pro podniky.

Očekává se, že JetBlue koupí společnost Spirit Airlines za 3,8 miliardy dolarů. Vzhledem k tomu, že tržní kapitalizace společnosti Spirit Airlines činí přibližně 1,9 miliardy dolarů, je potenciál fúze přibližně 100%. Tedy dobré pro Spirit, ale ne už pro akcionáře JetBlue. V případě JetBlue Airlines může společnost z fúze těžit v horizontu několika let, ale v nejbližší době rizika převyšují výhody. Tržní kapitalizace společnosti je přibližně 2,26 miliardy dolarů, což je mnohem méně než cena, kterou platí za Spirit Airlines, a hotovost společnosti činí přibližně 1 miliardu dolarů. V důsledku toho dojde k masivnímu rozředění.

Otázkou však je, jestli k tomu dojde. Ministerstvo spravedlnosti Spojených států totiž nedávno vneslo do této transakce překážky a zažalovalo JetBlue v antimonopolním řízení. Právníci ministerstva spravedlnosti tvrdí, že fúze by snížila konkurenci mezi americkými leteckými společnostmi.

Je tu ale i pozitivní stránka. JetBlue dosáhla po návratu k ziskovosti ve druhé polovině roku 2022 nejlepších provozních výnosů ve 4. čtvrtletí v historii společnosti. A nejen to, letecká společnost se sídlem v New Yorku vykázala v roce 2022 nejvyšší roční tržby v historii.

Tržby za 4. čtvrtletí ve výši 2,4 miliardy dolarů znamenaly rekordní výsledek společnosti JetBlue za dané období, a to díky silnému koeficientu obsazenosti 98,2 %. Společnost JetBlue Airways sice ukončila 4. čtvrtletí s čistým ziskem 24 milionů USD a 3. čtvrtletí uzavřela s čistým ziskem 57 milionů USD, za celý rok však skončila s čistou ztrátou 362 milionů USD.

Stejně jako ostatní letecké společnosti i JetBlue získala během pandemické odstávky značné dluhy. Navíc, aby mohla společnost růst a konkurovat větším leteckým společnostem, bude se JetBlue muset zadlužit ještě více. Někteří by mohli namítnout, že se JetBlue pokouší o příliš mnoho a příliš brzy. Čas ukáže, zda fúze proběhne podle očekávání, ale investoři by si měli být vědomi hrozící dluhové spirály společnosti JetBlue.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.