S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Tento trader v posledních 2 letech dosáhl zhodnocení 2 700 %. Nyní prozrazuje 3 indikátory, které mu v tom pomohly

Pavel Botek
14. 4. 2023
9 min read

Eduardo Briceno přežil náročnou cestu z Venezuely do USA, kde se stal úspěšným denním obchodníkem. Začínal s 28 000 dolary a během 2 let vydělal přes 788 000 dolarů, což představuje návratnost 2 716 %. Jeho úspěch je založen na pečlivě promyšlené strategii zaměřené na malé společnosti, kterou navrhl na základě hluboké znalosti trhu a technické analýzy. Pojďme se na to podívat.

Eduardo Briceno

Eduardo Briceno, 35, se stal denním obchodníkem na plný úvazek krátce po příjezdu do USA v roce 2017. Bylo to rozhodnutí, které učinil poté, co uprchl z Venezuely a neměl žádné jasné prostředky k získání příjmů. Ačkoli měl nějaké zkušenosti s akciovým trhem a porozumění mu, nebylo to dost na to, aby se stal úspěšným obchodníkem. Absolvoval také kurzy obchodování a investování od vzdělávací instituce a online programu. Ale žádné vzdělání ho nemohlo připravit na stres obchodníka s akciemi, který si nemohl dovolit prohrát své sázky.

Zpočátku to bylo nejhorší rozhodnutí, jaké kdy udělal. Briceno odhaduje, že ztratil asi 8 000 dolarů z tolik potřebných úspor. Vytrval však i za cenu toho, že bude žít z půjček od přátel a rodiny, dokud postupně nezačal zdokonalovat své obchodní dovednosti.

Jednou z největších změn, o kterých Briceno říká, že byly klíčem k jeho úspěchu, byla změna myšlení. Přestal se snažit vydělat peníze na akciovém trhu a začal se zaměřovat na techniku obchodování. To mu umožnilo oddělit se od svých emocí a držet se provádění obchodů na základě svých nastavení.

Na základě prohlášení, začal v říjnu 2020 s 28 000 dolary na makléřském účtu Cobra. Zůstatek na tomto účtu se zvýšil na 40 392,42 USD, dokud jej v prosinci 2020 neuzavřel. Poté si v lednu 2021 otevřel nový účet Cobra pod LLC a převedl 40 000 USD. Záznamy ukazují, že během let 2021 a 2022 vybral 437 195,72 USD. V jednom okamžiku v říjnu 2022 přidal na účet 45 000 dolarů. V dubnu 2021 si také otevřel účet Guardian pod stejnou LLC a vložil 35 000 USD. Tento účet ukazuje, že od roku 2021 do současnosti vybral celkem 457 319 USD. V listopadu a prosinci 2021 přidal na účet 11 000 a 10 000 dolarů.

Briceno řekl, že všechny další peníze převedené na účty po počátečním vkladu 28 000 dolarů byly z jeho obchodních zisků. Na základě jeho počáteční částky a započtení celkových výběrů ve výši 788 551 USD získal od října 2020 do února 2023 2 716,3 %.

Briceno má kanál YouTube, který je převážně ve španělštině, kde sdílí obchodní obsah. Kurzy prodává také online. Jeho výsledky označil Norman Zadeh, bývalý profesor matematiky, který každoročně pořádá United States Investing Championship, za neobvyklé a vynikající. Zadeh však varoval před tímto typem přístupu a poznamenal, že více obchodníků nakonec ztratí všechno tím, že se pokusí udělat to, co Briceno.

Briceno implementuje širokou škálu strategií, které sestavil ze svého tréninku a osobních zkušeností. Společně vytvářejí nastavení, které se skládá ze základů, technických aspektů, porozumění obchodním vzorcům a řízení rizik. Konkrétně se drží obchodování s akciemi s malou kapitalizací a hybností, protože je s nimi nejlépe obeznámen a zná jejich vzorce pohybu. Na základě toho používá tři hlavní ukazatele, které mu pomáhají při jeho obchodech.

Indikátory

Snaží se, aby indikátory byly co nejjednodušší, aby byly referenčními body, spíše než aby zastínily teorie a další proměnné, se kterými obchoduje. Je to proto, že graf zpožďuje informace a neobsahuje kontext o tom, proč se cena pohybuje určitým směrem. Pokud však Briceno drží pozici, indikátor by mohl signalizovat, že cenová akce se pohybuje proti jeho teorii, nebo mu říci, kdo má kontrolu, prodávající nebo kupující.

Nejrelevantnějším ukazatelem, který sleduje ve dnech s vysokým objemem, je objemově vážená průměrná cena (VWAP), která ukazuje průměrnou obchodní cenu akcie upravenou o objem obchodů. Pro Bricena, když je spotová cena nad linií VWAP, je to známka toho, že kupující mají vše pod kontrolou. Naproti tomu, když cena klesne pod VWAP, je to známka toho, že průměrný obchodník, který koupil akcie, je nyní pod vodou a prodávající jsou pod kontrolou, řekl.

Pokud cena akcie směřuje v těsné blízkosti a nad VWAP, používá ji jako dobrý vstupní bod pro dlouhou pozici. Pokud je však cena nad VWAP o více než 10 %, je to známka toho, že by mohla být nadměrně prodloužena a má tendenci prodávat. Jeho cílem je zůstat blízko průměru, aby se vyhnul honbě za akciemi.
Různé typy obchodníků budou používat VWAP z různých důvodů. Například kontrariánský obchodník nebo obchodník s návratem k průměru bude hledat spotovou cenu dále od VWAP jako indikaci potenciálního storna nebo korekce.
Jeden z jeho nedávných obchodů, ve kterém byl VWAP nápomocný, byla hra sympatií. C3.ai $AI+3.8% se během posledního březnového týdne vzpamatovala a prolomila svou rezistenci kolem 30,92 USD. Briceno chtěl obchodovat Guardforce AI (GFAI), mikro float AI akcie, kterým by se normálně vyhnul kvůli malé velikosti floatu a nedostatku likvidity. Kompenzoval to tedy sázkou na velmi malou pozici, aby udržel své řízení rizik nedotčené.

3. dubna vstoupil do dlouhé pozice na GFAI poté, co se stala volatilní a krátce po otevření trhu prolomila své předtržní maximum 10,30 USD. Po celý den se cena držela nad VWAP, což mu umožnilo odejít a znovu vstoupit na svou pozici s určitým přesvědčením. Uzamkl zisky přes 3 800 dolarů z obchodů, podle screenshotu jeho makléřského účtu.

Jinými slovy, obchoduje s více proměnnými, které se budou lišit pro každého obchodníka. Ve výše uvedeném scénáři obchodoval s "hot" sektorem, kterým byla AI. Vzal v úvahu float akcií a jeho objem, aby upravil svou rizikovou expozici.

Tzv. "čtení pásky" (tape reading) je další důležitou součástí jeho procesu. Je to termín, který získal své jméno od počátku roku 1860, kdy denní obchodníci sledovali telegrafní linky, které přenášely údaje o zásobách v reálném čase na pásku.

Tyto informace se nakonec staly digitalizovanými, když byly počítače používány k obchodování. Není to indikátor, který je umístěn v grafu. Ale udržuje ji na obrazovce a používá ji pro další aktualizovaná data.

Konkrétně sleduje čas a prodejní kanál, který zobrazuje transakce s akciemi včetně data, ceny, objemu, typu obchodu a rychlosti, s jakou probíhají objednávky. Na rozdíl od grafu je to méně zpožděný indikátor, protože zobrazuje živé transakce.

"Je to nejdůležitější nástroj pro všechny obchodníky a je to pravděpodobně jeden z nástrojů, které používám nejvíce," řekl Briceno.

Když se transakce rychle zelenají, je to známka toho, že cena stoupá s hybností. Pokud bude v tuto chvíli long, raději si uzamkne nějaké zisky, než aby pokračoval v jízdě rallye v plné pozici, protože by to mohlo časem napravit. Dělá to samé, když je v krátké pozici pozice zčervená, což naznačuje prodejní tlak.

Dalším ukazatelem, který používá k určení, kde se mohou nacházet klíčové linie supportu a odporu (nebo cenové podlahy a stropu), je tabulka úrovně 2. Zobrazuje limitní příkazy, které byly zadány v určitých cenových bodech. Nákupní objednávky jsou uvedeny ve sloupci "nabídka" a prodejní objednávky jsou ve sloupci "poptávka". Cenové body, při kterých jsou na "poptávce" velké velikosti objednávek, by mohly fungovat jako včasný indikátor potenciálních bodů odporu, poznamenal. Cenové body s velkými objednávkami v "nabídkách" by mohly naznačovat, že v této oblasti existuje potenciální podpora. Vzhledem k tomu, že tuto tabulku revidují i ostatní obchodníci, mohlo by se to stát sebenaplňujícím se proroctvím, podle kterého mnoho obchodníků jedná na těchto cenových bodech. Mohou však existovat i skryté objednávky nabídek, které nejsou na této tabulce zobrazeny, poznamenal

Celkově zůstává řízení rizik klíčovou součástí jeho strategie. Bez ohledu na to, kolik indikátorů sleduje, pokud existuje katalyzátor, akcie se mohou pohybovat tak rychle, že nebude mít dostatek času a někdy ani likvidity k opuštění pozice, poznamenal.

  • Máme tady nějaké tradery? Jak se vám daří? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.