S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Inflační tlaky jsou v české ekonomice i nadále extrémně silné

Michal Stupavský
17. 4. 2023
5 min read

Dynamika světové ekonomiky je na tom nyní i přes nedávný velký stres v bankovním sektoru relativně dobře. Alespoň to tak vypadá podle březnových hodnot globálních indexů nákupních manažerů PMI (Purchasing Managers Indices). Globální kompozitní index nákupních manažerů totiž vzrostl z únorové hodnoty 52,1 bodů na březnových 53,4 bodů. Hodnota tohoto veledůležitého indexu tak ještě více vzrostla nad kritickou 50-bodovou hranici, která odděluje globální ekonomickou expanzi od globální ekonomické kontrakce, a zároveň je konzistentní s relativně slušným růstem světové ekonomiky. Přitom se daří především sektoru služeb, když globální index nákupních manažerů ve službách vzrostl na 54,4 bodů, zatímco průmyslový sektor spíše stagnuje či mírně klesá, neboť globální index nákupních manažerů v průmyslu poklesl na 49,6 bodů.

Mezinárodní měnový fond v úterý zveřejnil novou kvartální prognózu světové ekonomiky World Economic Outlook. Podle této prognózy by měla globální ekonomika letos vzrůst o 2,8 %, což oproti předchozí lednové prognóze představuje mírné snížení o jednu desetinu procentního bodu. Přitom hlavním motorem růstu světové ekonomiky bude i nadále rozvíjející se Asie, když by měl tento ekonomický region v letošním roce vzrůst o 5,3 %. Zároveň ovšem Mezinárodní měnový fond varoval, že nová prognóza je zatížená extrémní nejistotou a rizika prognózy jsou vychýlena výrazně směrem dolů.

Ve středu byla zveřejněna data o americké inflaci za březen, která víceméně odpovídala očekávání trhu. Klíčovým závěrem z této nové sady inflačních dat je, že inflační tlaky jsou v největší světové ekonomice i nadále extrémně silné. Jádrová inflace, která očišťuje celkovou inflaci o volatilní položky energií a potravin, a zároveň nejlépe indikuje fundamentální poptávkové inflační tlaky v dané ekonomice, totiž v meziročním vyjádření mírně vzrostla na 5,6 % a na meziměsíční bázi dosáhla 0,4 %. Tyto hodnoty přitom jednoznačně indikují, že inflace v USA zatím nijak zásadně neklesá a že je zatím skutečně hodně vzdálená od 2% inflačního cíle Fedu, který proto bude pravděpodobně muset i na dalším květnovém zasedání základní úrokové sazby dále zvýšit.

Ve čtvrtek byla zveřejněna data o české inflaci za březen. Celková míra inflace poměrně výrazně poklesla, v meziročním srovnání o 1,7 procentního bodu, z únorových 16,7 % na březnových 15,0 %. Pokles české inflace byl důsledkem primárně vysoké srovnávací základny z předchozího roku a nižších cen energií. Jádrová inflace také poklesla, v meziročním srovnání z 12,1 % na 11,5 %. Z mého analytického pohledu bylo nicméně poměrně hodně negativní, že jádrová inflace v meziměsíčním srovnání dokonce vzrostla o jednu desetinu procentního bodu z 0,6 % na 0,7 %. Hodnoty jádrové inflace v meziročním i meziměsíčním srovnání přitom jasně indikují, že inflační tlaky jsou i nadále v české ekonomice extrémně silné, a navíc se zdá, že inflační očekávání jsou v tuto chvíli ukotvena podstatně výše než na úrovni 2% inflačního cíle, a to i s přihlédnutím k tomu faktu, že nominální mzdy v české ekonomice aktuálně rostou poměrně silným tempem o více než 10 % meziročně. Česká národní banka proto nebude v nebližších měsících v žádném případě moci základní úrokové sazby snižovat. Aktuální prognóza ČNB přitom počítá s tím, že se inflace dostane na 2% cíl již v průběhu prvního pololetí příštího roku. Já jsem ovšem tohoto názoru, že vzhledem ke stále velice silné jádrové inflaci takto rychle inflační tlaky v české ekonomice rozhodně klesat nebudou, a inflace se nakonec k 2% cíli přiblíží až podstatně později, možná až v průběhu druhé poloviny roku 2025. Tento názor přitom mimo jiné zastávají také ekonomové americké investiční banky Goldman Sachs.

Pokud jde o vývoj na finančních trzích v minulém týdnu, akciím se dařilo, když nejširší globální akciový index MSCI All Country World připsal zisk 1,3 %. Od začátku roku již přitom připisuje zisk 8,1 %. Na druhou stranu dluhopisům se příliš nedařilo, neboť nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond odepsal 0,5 %. Od začátku roku je nicméně v plusu 3,2 %. Globální komoditní trhy dle indexu Bloomberg Commodity v minulém týdnu posílily o 1,5 %.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.