S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Další dva zajímavé dividendové REITy, které vás překvapí

Dominik Petrnoušek
18. 4. 2023
4 min read

Dividendové akcie a investiční společnosti mají pro investory mnoho výhod. Mezi ty nejdůležitější patří pravidelné výplaty dividend (a jejich potenciální růst) a relativně stabilní vývoj ceny v čase. Realitní investiční trusty (REITy) navíc nabízejí diverzifikaci do nemovitostního sektoru, který má vlastní dynamiku.

Právě o dvou kvalitních zástupcích dividendových REITů, které mohou obohatit každé investiční portfolio, bude tento článek. City Office REIT se zaměřuje na kancelářské prostory ve středních až středních velikostech městech Spojených států. Jeho strategií je akvizice podhodnocených nemovitostí, zlepšení jejich řízení a následné optimalizace kapitálu. New Residential Investment cílí na předplacené hypotéky pro rezidenční nemovitosti, které generují stabilní výnosy.

Oba REITy nabízejí zajímavé dividendy, potenciál růstu a diverzifikaci. Zároveň však podléhají rizikům spojeným s celkovou hospodářskou situací, vývojem úrokových sazeb nebo změnami preferencí nájemců či kupujících. Konkrétně u rezidenčních nemovitostí se aktuálně mluví o velkém nebezpečí, kvůli klesajícímu zájmu.

City Office REIT $CIO+0.6% 

City Office REIT je investiční společnost zaměřená na komerční nemovitosti, zejména kancelářské prostory, ve středních až středních velikostech městech Spojených států. Společnost City Office REIT vznikla v roce 2015 sloučením dvou nájemníků kancelářských prostor. Obchoduje se na burze NYSE pod symbolem CIO. Má tržní kapitalizaci přibližně 250 milionů USD a aktiva v hodnotě okolo 3 miliard USD.

Investiční strategie City Office REIT zahrnuje akvizici, budování a management nájemní kancelářských komplexů ve středních městech Spojených států. Geografické zaměření je zejména na jihozápadní, jižní a středozápadní Spojené státy.

Investiční portfolio zahrnuje 96 kancelářských budov s celkovou pronajímatelnou plochou 10,5 mil. čtverečných stop, především postavené po roce 2000. Nájemci představují diverzifikovanou škálu odvětví včetně obchodu, technologií, obchodu a financí.

Akcie City Office REIT poklesly o 58,3 % a výrazně zaostaly za širším trhem kancelářských REIT (který v roce 2022 poklesl o 36 %). Z fundamentálního hlediska nevidím pro tuto nedostatečnou výkonnost žádný důvod. Po sérii transformačních transakcí v roce 2021 se City Office může pochlubit vysoce kvalitním portfoliem aktiv.

Nedostatečná výkonnost ceny jejích akcií je do značné míry důsledkem toho, že investoři neberou na vědomí transformaci společnosti.

New Residential Investment $RITM 

New Residential Investment je realitní investiční trust založený v roce 2011. Má tržní kapitalizaci zhruba 4 mld. USD. Investiční strategie spočívá v investování do předplacených hypoték, pohledávek souvisejících s rezidenčními hypotékami, restrukturalizovaných hypoték, CMBS a CLOs. Cílem je generování stabilních dividend z vysoce kvalitního portfolia s nízkou pravděpodobností selhání.

Portfolio zahrnuje širokou škálu hypoték a sekurizovaných aktiv po celých Spojených státech. Všechny expozice mají dostatečnou nadměrnou marži a nízké riziko selhání. Nevlastní žádná fyzická aktiva.

Rithm Capital, stejně jako ostatní hypoteční trusty, se začal v poslední době prodávat se slevou z účetní hodnoty, přestože portfolio je výrazně diverzifikovanější (zahrnutí práv na obsluhu hypoték) a méně orientované na cenné papíry kryté hypotékami než portfolio "běžných" hypotečních trustů.

Účetní hodnota Rithm Capital činila na konci roku 2022 12 USD a od pandemie zůstává stabilní. Navzdory kvalitnějším hypotečním aktivům v rozvaze mohou pasivní investoři do výnosů v současné době uzamknout 36% diskont vůči účetní hodnotě při ceně akcií pouhých 7,9 USD.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.