S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Bristol-Myers: Průlomová léčba rakoviny a slibná budoucnost

Pavel Botek
19. 4. 2023
8 min read

Bristol-Myers Squibb je americká farmaceutická společnost se silným postavením v oblasti imunologie a onkologie. Již více než 160 let vyrábí inovativní léky, které pomáhají lidem po celém světě bojovat s rakovinou, srdečními chorobami a dalšími vážnými nemocemi. Jak se této společnosti ale daří z hlediska čísel?

Bristol-Myers Squibb Company $BMY-0.2% je americká farmaceutická společnost založená v roce 1858. Je předním výrobcem inovativních léčiv a biologických preparátů ve světě. Společnost se zaměřuje především na oblasti onkologie, hematologie, imunologie a kardiovaskulárního zdraví.

Mezi její nejznámější produkty patří protinádorové léky Opdivo a Yervoy, antikoagulancia Coumadin a Eliquis nebo antihypertenziva Monopril a Plavix.

$BMY-0.2% má několik konkurenčních výhod. Je lídrem v oblasti imunoterapie, zejména v léčbě melanomu a rakoviny ledvin. Má velmi silnou patentovou ochranu svých klíčových léčiv a biologických preparátů, což jí zajišťuje vyšší ziskové marže.

Společnost také provádí rozsáhlý výzkum a vývoj, díky čemuž má široké portfolio inovativních produktů v různých fázích klinického testování. BMY působí globálně a více než polovina jejích tržeb pochází z USA, zbytek zejména z Evropy a rozvíjejících se trhů.

Mezi hlavní rizika pro BMY patří silná konkurence v odvětví, zejména v oblasti onkologie. Zároveň velká závislost na několika klíčových produktech zvyšuje riziko dopadu ztráty patentové ochrany. Dalším rizikem může být také regulační prostředí v USA a zahraničí, které se neustále mění, což představuje nejistotu ohledně schválení a úhrady nových léčiv.

BMY má však velký potenciál do budoucna, a to díky širokému portfoliu léčiv ve fázi klinického vývoje v perspektivních terapeutických oblastech. Pokud úspěšně uvede nové preparáty na trh, může významně posílit své postavení v odvětví, zejména v imunoterapii.

Kde je potenciál do budoucna?

Fúze s Celgene, dokončená v roce 2019, společnosti umožní ještě větší soustředění na inovativní biotechnologie. To by mohlo do budoucna generovat vyšší zisky a zhodnotit investice akcionářů.

Do budoucna také očekávám, že Bristol-Myers Squibb bude pokračovat v růstu a posilování pozice na trhu. Klíčové oblasti progresu vidím v následujícím:

Rozvoj imunoterapie a léčby rakoviny. BMY je lídrem v imunoonkologii, oboru s obrovským potenciálem. Úspěšné uvedení nových imunoterapií na trh může významně zvýšit tržby a zisky v příštích letech.

•Investice do slibných kandidátů v pozdních fázích vývoje. BMY má desítky slibných molekul v klinickém vývoji pro různé typy rakovin i jiné nemoci. Úspěšné uvedení některých z nich na trh by posílilo růst.

•Posílení pozice v dalších atraktivních terapeutických oblastech jako kardiovaskulární choroby či HIV. BMY má potenciál rozšířit portfolia léčiv a tržeb právě do těchto perspektivních oborů.

•Akvizice menších společností s inovativními technologiemi. BMY má dostatek hotovosti a finanční síly na to, aby posilovala portfolio prostřednictvím akvizic slibných biotechnologických firem. To by jí pomohlo udržet krok s konkurencí.

•Udržení stabilních finančních výsledků a zvyšování hodnoty pro akcionáře. Očekávám, že BMY bude i nadále generovat solidní hotovostní toky, zvyšovat dividendy a zhodnocovat investice akcionářů. 

Finance

BMY
$43.90 -$0.09 -0.20%

Tržby BMY v posledních letech rostly, v roce 2022 dosáhly rekordních 46,2 miliard USD. Hlavními zdroji růstu byly preparáty Opdivo, Eliquis a oznaquolán. Silný růst výnosů reflektuje úspěšné uvedení inovativních léčiv na trh a expanzi do nových terapeutických oblastí, jako je imunologie.

Náklady na prodej rostly pomaleji než výnosy, což se pozitivně odrazilo ve zlepšující se hrubé marži. Provozní náklady zůstaly relativně stabilní, i když v roce 2021 mírně vzrostly kvůli investicím do výzkumu a prodeje. Společnost tak generovala silné provozní peněžní toky, které jí umožnily investovat do budoucího růstu a zároveň navyšovat dividendy pro akcionáře.

Zisk před zdaněním i čistý zisk rostly, s výjimkou roku 2020, kdy byly negativně ovlivněny odpisem nehmotných aktiv a restrukturalizačními náklady.

BMY má také stabilní finanční pozici s dostatečnou hotovostí a nízkým zadlužením. Peněžní toky z provozní činnosti převyšují investiční potřeby, což firmě umožňuje navyšovat výdaje na výzkum, rozvoj a akvizice. Vysoké provozní peněžní toky a hotovostní rezervy poskytují prostředky k řešení případných budoucích problémů.

Finanční výsledky ukazují, že BMY je silná, zisková společnost s rozsáhlými možnostmi pro další růst. Klíčovými oblastmi budoucí expanze jsou onkologie, imunita a zánětlivé choroby.

Cash Flow

Peněžní toky z provozní činnosti BMY rostly v posledních letech, za posledních 12 měsíců dosáhly 13,1 miliard USD. Provozní hotovost dává společnosti volné prostředky na investice do budoucího růstu, splácení dluhů a zvyšování dividend.

Peněžní toky z investiční činnosti jsou záporné, neboť BMY pravidelně investuje do pořizování nehmotných aktiv a hmotného majetku. Investiční výdaje se v posledních letech pohybují kolem 1 miliardy USD ročně.

Peněžní toky z finanční činnosti byly v posledních letech také záporné, neboť společnost splácí dluhy a vyplácí dividendy akcionářům. V roce 2022 společnost splatila dluhy v hodnotě 11,4 miliard USD a vyplatila 8 miliard USD na odkup vlastních akcií.

Volné peněžní toky, tedy provozní peníze snížené o investiční výdaje, činily v posledním roce téměř 12 miliard USD. To ukazuje, že společnost generuje dostatek peněz na krytí investičních potřeb, splácení dluhů i navyšování výplaty akcionářům. Silné provozní peněžní toky jsou základem finanční síly a stability společnosti.

Pokud se tedy podaří úspěšně uvádět nová léčiva na trh, lze očekávat další posilování provozních peněžních toků v budoucnu. To by mělo BMY umožnit zvyšovat dividendy pro akcionáře a financovat budoucí akvizice či strategické investice z vlastních zdrojů. 

Capital Structure

Market Cap
88.99B
Enterpr. Val.
136.94B
Revenue
45.53B
Shares Out.
2.03B
Debt/Capital
0.78
FCF Yield
14.08%

Valuation / Dividends

P/E
-14.16
EPS
-3.10
P/S
1.95
P/B
5.38
Div. Yield
5.34%
Div. Payout
-77.42%

Capital Eff. / Margins

ROIC
19.78%
ROE
-23.01%
ROA
-6.21%
Gross
75.71%
Operating
30.59%
Net Profit
-13.50%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

BMS má v současnosti tržní kapitalizaci 148 miliard USD. Akcie společnosti se obchodují s poměrem cena/zisk (P/E) 8,59, což je nižší než u indexu S&P 500 (23,79). To naznačuje, že akcie BMS jsou relativně podhodnocené vzhledem k indexu a průměru napříč sektorem. Poměr cena/tržby (P/S) 3,21 rovněž ukazuje na atraktivní ocenění.

Společnost vyplatila v posledním roce dividendy v celkové výši 2,28 USD na akcii, což představuje výnos z dividend 3,25 %. BMY dlouhodobě zvyšuje výplatu dividend, dividendový výnos je tedy pro investory velice atraktivní.

Většina akcií BMY je vlastněna institucionálními investory (79,4 %), podíl insiderů je nízký (0,07 %). To svědčí o důvěře profesionálních investorů ve společnost a potenciál dalšího růstu akcií.

Společnost vykazuje silné a rostoucí provozní výsledky. V posledních 5 letech rostly tržby v průměru o 17,3 % ročně a čistý zisk dokonce o 4,5 % ročně. Provozní marže je vysoká (21,5 %) a čistá marže dosahuje 13,7 %. Návratnost investic (11,8 %) i vlastního kapitálu (19,8 %) jsou rovněž na solidní úrovni. Finanční ukazatele společnosti jsou tak rozhodně velmi silné.

Na základě fundamentální analýzy a ocenění se akcie BMY jeví jako atraktivní investiční příležitost. Společnost je lídrem v perspektivních terapeutických oborech, má široké portfolio produktů, silné finanční výsledky a stabilní vyhlídky do budoucna.

Očekávání analytiků

19 analytiků nabízejících 12měsíční cenové prognózy pro Bristol-Myers Squibb Co má střední cíl 81,00, s vysokým odhadem 92,00 a nízkým odhadem 62,00. Medián odhadu představuje nárůst o +15,34 % z poslední ceny 70,23.

  • Co na společnost říkáte vy? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.