S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Morgan Stanley – obnova čínské ekonomiky neovlivní rozvinutý svět

Timur Barotov
19. 4. 2023
3 min read

Opak k obecnému mínění – obnova čínské ekonomiky podle Morgan Stanley pravděpodobně nepovede k výraznému stimulu západních ekonomik.

Ke konci roku 2022 Čína radikálně zmírnila pandemické restrikce a avizovala novou politickou agendu zaměřenou na růst v letošním roce. Počet nákaz COVID zákonitě vystřelil a s koncem ledna letošního roku zhruba 80 % populace Číny prodělalo tento virus. Nyní se zdá, že počet infekcí se výrazně snížil a čínská populace dosáhla tak jako na západě davové imunity, jaké to bude mít dopady na globální ekonomiku?

Od posledního sjezdu čínské komunistické strany v říjnu 2022 začala tamní monetární a fiskální politika společně s plnou podporou vlády zaměřovat na podporu podnikového prostředí. Tato podpora bude i nadále v roce pokračovat a regulace velkých technologických společností, která děsila zahraniční investory se stabilizovala. Čínská ekonomika se znovu rozjíždí a Morgan Stanley předpovídá, že její ekonomika letos poroste o 5,7 % a to především v důsledku vyšší spotřebitelské aktivity. Rozjezd její ekonomiky může být ale pomalejší, tudíž ekonomická stimulace bude pokračovat zhruba do poloviny roku, dokud ekonomický růst nezačne být soběstačný. Diego Anzoategui z oddělení globální ekonomiky Morgan Stanley si myslí, že tuto čínskou obnovu povedou hlavně sektory služeb a to turistiky, dopravy, pohostinství a stravování. Proč služby? To proto, že čínské pandemické restrikce měly největší negativní vliv na sektor služeb, méně na výrobu a průmysl. Vyšší domácí poptávka povede k rostoucím importům do Číny, a to by mělo podpořit jednotlivé exportující ekonomiky a vést k vyšší globální ekonomické aktivitě. Tím by se zdražily komodity, zeslábl americký dolar a vzrostl risk apetit na rozvojových trzích.

Pokud ovšem bude obrození čínské ekonomiky vést sektor služeb, pak z toho plyne klíčový poznatek, že to pravděpodobně nebude mít silný vliv na globální ekonomiku. Sektor služeb je totiž výrazně koncentrovaný uvnitř ekonomiky a nemá silný vliv na mezinárodní obchod. Anzoategui a Seth Carpenter, hlavní ekonom oddělení globální ekonomiky Morgan Stanley tudíž předpovídají, že rozjezd čínské ekonomiky výrazně nepodpoří globální růst a bude mít silnější vliv na rozvojové země než na rozvinuté západní ekonomiky.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.