S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Analýza Leidos Holdings: Perfektní defenzivní volba, nebo nejslabší hráč v sektoru?

Dominik Petrnoušek
19. 4. 2023
7 min read

Obranný průmysl nemusí být nutně o letadlech, zbraních a munici. Můžou zde vynikat i daleko nenápadnější společnosti, jako třeba Leidos. Ta má ale proti konkurenci hned několik výhod a nevýhod, na které se zde podíváme.

Základní přehled 

Leidos Holdings Inc. $LDOS+0.2% je globální technologická společnost specializující se na profesionální služby, sériová řešení a softwarové produkty, které pomáhají vládním agenturám, komerčním společnostem a mezinárodním klientům. Byla založena v roce 2001 a její akcie se obchodují na newyorské burze.

Zabývá se čtyřmi oblastmi.

  • Bezpečnost - poskytuje technologické, analytické, administrativní a podpůrné služby pro vládní agentury USA a komerční organizace. Dodává řešení pro vstupní kontroly cizinců, správu hranic, kybernetickou obranu, biometrickou identifikaci a kontrolu střelných zbraní.
  • Zdravotnictví - nabízí služby a technologie pro správu benefitů veteránů, správu lékových předpisů Medicaire Part D, IT řešení a analýzu genomických údajů. Dodává např. software pro Medical Administration a prostředí Veterans Health Information Systems.
  • Vzdělávání a trénink - poskytuje technologické řešení, profesní vývoj a trénink pro ministerstvo obrany USA, armádu USA a mezinárodní klienty. Dodává simulátorové prostředky, učební plány, poradenské služby a řešení pro analýzu výkonu.
  • Doprava - nabízí technologická a poradenská řešení pro správu leteckého, námořního a pozemního provozu. Dodává systémy pro řízení letového provozu, kontrolu střel, radarové služby a námořní obsluhu. Správce federálního grantového programu pro modernizaci operačních systémů řízení budoucího letového provozu v USA.

Leidos má roční tržby přes 12,7 mld. USD a zaměstnává přes 50 tisíc lidí po celém světě. Akcie Leidos nabízejí stabilní dividendový výnos přes 1,5% při mírné volatilitě. Společnost má dobrou pozici v segmentu profesionálních služeb pro vládu USA, přičemž významná část příjmů pochází z dlouhodobých kontraktů. Zůstává tak zajímavou možností pro defenzivní investory.

LDOS

Leidos

LDOS
$147.51 $0.26 +0.18%

Capital Structure

Market Cap
19.95B
Enterpr. Val.
24.61B
Revenue
15.71B
Shares Out.
135.21M
Debt/Capital
0.55
FCF Yield
5.69%

Valuation / Dividends

P/E
63.06
EPS
2.34
P/S
1.28
P/B
4.74
Div. Yield
1.00%
Div. Payout
63.55%

Capital Eff. / Margins

ROIC
4.97%
ROE
7.46%
ROA
2.50%
Gross
15.19%
Operating
4.91%
Net Profit
2.04%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Sektor

Obranný průmysl patří mezi strategické sektory ekonomiky s významným vlivem na národní bezpečnost a obranu země. V USA působí v tomto sektoru několik stovek společností, které dodávají výzbroj, vojenskou techniku, munice, dopravní prostředky, systémy řízení provozu, elektroniku, komunikační systémy, software, služby a logistiku ministerstvu obrany a ozbrojeným silám USA.

Mezi klíčové segmenty patří:

Letecký a kosmický průmysl - Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics. Vyrábí bojová letadla, drony, rakety, satelity a související systémy.

Námořní obrana - General Dynamics, Huntington Ingalls Industries, Lockheed Martin. Dodává lodě včetně letadlových lodí, ponorky, torpédoborce, lodě třídy Arleigh Burke atd.

Pozemní bojová technika - General Dynamics, BAE Systems, Rheinmetall Defense. Nabízí obrněná vozidla, dělostřelecké systémy, raketomety, střelnice atd.

Systémy řízení provozu - Leidos, Northrup Grumman, Lockheed Martin. Dodává radary, satelity, komunikační systémy, systémy řízení letového provozu, řízení dopravy, sledování pohybu vojsk atd.

Střelné zbraně - General Dynamics Ordnance and Tactical Systems, Smith & Wesson, RUAG Ammotec. Vyrábí munice, děla, rakety, střelné zbraně, náboje atd.

Informační technologie - Leidos, Northrop Grumman, Lockheed Martin, SAIC. Nabízí software, informační systémy, kybernetickou obranu, správu identit, služby v oblaku pro ozbrojené složky.

Aktuální situace

LDOS nijak extrémně nezáří, ale na druhou stranu trh pořád překonává. K pokračujícímu překonávání výkonnosti společnosti ve srovnání s trhem přispívá zejména skutečnost, že tržby nadále rostou pěkným tempem. Pokud jde o tržby, ve třetím čtvrtletí roku 2022 společnost vykázala tržby ve výši 3,61 miliardy USD. USD, což je o 3,6 % více než 3,48 miliardy USD vykázané o rok dříve. Tento nárůst byl podle vedení společnosti z velké části způsoben vítězstvími v programech a čistým nárůstem objemů u některých programů. Situace by byla ve skutečnosti lepší, nebýt toho, že výkyvy zahraničních měn ovlivnily tržby ve výši 28 milionů dolarů a kvůli blíže nespecifikované částce čistých odpisů u některých zakázek.

Tržby hezky rostou. Zdroj

Přestože se tržby společnosti příjemně zvýšily, zisky se dostaly pod tlak. Čistý zisk klesl z 205 milionů dolarů na 162 milionů dolarů. To zřejmě souviselo především s nárůstem neprovozních nákladů o 15 milionů dolarů a poklesem provozního zisku společnosti na 7,8 % tržeb oproti 8,8 % vykázaným o rok dříve.

Zajímavé je, že provozní peněžní toky se posunuly opačným směrem a vyskočily z 565 milionů USD na 748 milionů USD.

FCF Leidosu. Zdroj

Vedení společnosti uvedlo, že provozní cash flow by mělo činit nejméně 1 miliardu USD, zatímco EBITDA by se měla pohybovat někde kolem 1,49 miliardy USD. Na základě těchto čísel se firma obchoduje za násobek ceny k zisku ve výši 15.

Zdá se, že společnost LDOS má poměrně slušnou ziskovost a profil peněžních toků, ale ve srovnání s obdobnými společnostmi s podobnou tržní kapitalizací se nezdá, že by měla významnou finanční výhodu. Společnost ve své výroční zprávě přiznala, že konkuruje i mnohem větším společnostem, jako jsou $LMT+0.2% a $RTX-0.5%.

Zdá se, že společnost trvale akumuluje velké množství dluhu vzhledem ke svému EBITDA. Investoři by měli sledovat, zda se tato úroveň zadlužení v dlouhodobém horizontu nevymkne kontrole.

LDOS zvyšuje dluh. Zdroj

Podle mého názoru je LDOS takový nemastný neslaný. Ačkoli má za sebou prokazatelně trvale ziskovou historii, její marže jsou ve srovnání s obdobnými společnostmi podobné velikosti slabé.

Společnost také soutěží s mnohem většími konkurenty, jako jsou LMT a RTX, a proto bych ji považoval za přesvědčivou investici pouze v případě, že dokáže prokázat, že se dokáže alespoň z hlediska marží vyšvihnout nad ostatní menší konkurenty. V tuto chvíli se tak zatím neděje.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.