S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Aceștia sunt cei mai exacți indicatori de investiții și statistici care au funcționat impecabil timp de zeci de ani

Constantin
21. 4. 2023
6 min read

Navigarea pe piața bursieră nu este ușoară. Dar există indicatori, indicatoare și statistici care pot sugera multe lucruri și ne pot da o anumită direcție. Astăzi, ne vom uita la trei dintre ele care au funcționat timp de mulți ani.

Aceste statistici există de zeci de ani

1) Longevitatea este cheia

Predicția mișcărilor de pe piața bursieră este dificilă. Sau aproape imposibil. Dar există un indicator care nu a greșit de mai bine de un secol. Asta pentru că este ușor să te lași antrenat de fluctuațiile pe termen scurt ale pieței. Dar acestea nu sunt nici pe departe la fel de importante ca potențialul său pe termen lung. Examinarea randamentului total al indicelui S&P 500 începând cu anul 1900 este extrem de interesantă. Analiștii au examinat 104 ani de date, din 1919 până în 2022, pentru a vedea care dintre aceste perioade de 20 de ani au înregistrat randamente totale pozitive.

Ei au constatat că, indiferent de ceea ce se întâmpla pe piața bursieră în aceste perioade, indicele S&P 500 a obținut randamente totale pozitive pe 20 ani în 100% din cazuri. Cu alte cuvinte, în orice moment după 1900, puteai să investești într-un fond de indice S&P 500 și, dacă îl păstrai timp de 20 de ani, obțineai randamente totale pozitive.

În ultimele două decenii, am avut parte de unele dintre cele mai grave recesiuni din istorie - de la prăbușirea dot-com la Marea Recesiune, la prăbușirea COVID-19 și acum la recesiunea actuală.

Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor situații, S&P 500 a rămas pe profit cu peste 180% în această perioadă. Dacă ați fi investit într-un fond indexat S&P 500 în ianuarie 2000, investiția dvs. nu numai că ar fi supraviețuit, dar v-ați fi triplat aproape toți banii până în prezent.

După cum arată tabelul de mai sus - chiar dacă se păstrează timp de 10 ani, șansa unui rezultat pozitiv este de 94%. Cu cât mai puțin timp, șansa scade.

2) Cei care au o poziție scurtă au dreptate

Este interesant, dar se pare că shorterii au mai des dreptate decât greșesc.

Acest lucru provine din cercetările lui Matthew Ringgenberg, profesor de finanțe la Universitatea din Utah și unul dintre cei mai importanți experți academici în interpretarea comportamentului celor care fac shorting.

În studiul său de referință pe această temă, el a afirmat că, atunci când este interpretat corect, raportul short este "probabil cel mai puternic indicator cunoscut al rentabil ității totale a acțiunilor" în următoarele 12 luni, depășind oricare dintre numeroșii indicatori populari utilizați pentru a prezice rentabilitatea - cum ar fi raportul preț-beneficiu sau raportul preț-valoare contabilă.

Însă interpretarea corectă este cea mai importantă. Aceasta din urmă se referă la observația lui Ringgenberg potrivit căreia datele brute privind short-urile devin un predictor mai bun atunci când exprimă unde se află raportul short în raport cu tendința sa de bază. Raportul brut reprezintă numărul de short ca procent din numărul total de acțiuni în circulație.

3) Crucea de aur

Aceasta va fi ceva pentru @krystofjane. Pentru că vom intra într-un pic de analiză tehnică.

Mulți investitori au auzit probabil de "golden cross". Acesta este un model tehnic care apare atunci când media mobilă pe termen scurt traversează media mobilă pe termen lung. Deci, există multe variante. Se produce atunci când media mobilă a unei perioade mai scurte (de obicei 50 de zile de tranzacționare) traversează media mobilă ascendentă a unei perioade mai lungi (de obicei 200 de zile de tranzacționare).

Această încrucișare semnalează o oportunitate de investiție și potențialul de creștere suplimentară a prețului. Se aplică în special pe graficele de preț ale acțiunilor, contractelor futures și forex.

Ea indică o intensificare a impulsului de creștere a prețurilor. În cazul în care încrucișarea este urmată de o creștere rapidă a prețurilor, aceasta poate indica apariția unei noi tendințe puternice. Se utilizează împreună cu alți indicatori. Se obțin rezultate mai bune dacă crucea de aur este confirmată de alte semnale tehnice, cum ar fi suporturile și rezistențele prețurilor, canalele de tendință etc.

În schimb, conceptul de "cruce moartă" semnalează o schimbare a tendinței în sens descendent și indică o oportunitate de vânzare. MA pe termen scurt începe să scadă. În analiza tehnică, acesta este unul dintre cele mai cunoscute și mai frecvent interpretate semnale de inversare a tendinței.

Există un alt tip de cruce de aur, care se numește super cruce de aur.

La fel ca și crucea de aur standard, acest indicator apare atunci când media mobilă de 50 de zile traversează media mobilă de 200 de zile. Cu toate acestea, super crucea de aur va apărea doar atunci când media mobilă de 50 de zile rămâne deasupra mediei mobile de 200 de zile timp de cel puțin trei zile . De asemenea, media mobilă mai scurtă trebuie să petreacă cel puțin nouă luni sub media mobilă pe termen mai lung.

Interesant este că, din 1950, a fost 100% precis în ceea ce privește predicția începutului unei noi piețe de creștere pentru indicele S&P 500. După ce super-crucea a fost spartă, indicele a înregistrat o medie de până la 24% mai mare în următoarele 12 luni.

Care este indicatorul sau statistica dumneavoastră preferată?

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.