S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

Vă gândiți să păstrați numerar în acest an? Iată opiniile experților de pe Wall Street.

A. Constantinescu
22. 4. 2023
6 min read

Se vorbește mult despre faptul că este mai bine să stăm cu banii în acest moment și să așteptăm să treacă această furtună, iar apoi să ne întoarcem la bursă. Dar nu este atât de simplu, de ce? Haideți să aruncăm o privire la asta chiar acum.

În ultima vreme, ratele dobânzilor au crescut și, odată cu ele, au crescut și randamentele conturilor de economii, care ajung acum până la 5%. Analiștii Bank of America consideră chiar că banii lichizi reprezintă o alternativă convingătoare la S&P 500.

În primul trimestru al anului 2023, investitorii au mutat 508 miliarde de dolari în fonduri de piață monetară. Cu toate acestea, experții de pe Wall Street recomandă să nu evitați acțiunile, ci să vă urmați planul și obiectivele pe termen lung. Potrivit Bank of America, indicele S&P 500 ar trebui să ofere un randament anual de 7% în următorul deceniu. Așadar, haideți să aruncăm o privire la modul în care văd experții situația.

Jonathan Shenkman

Jonathan Shenkman este fondatorul și președintele Shenkman Wealth Manegement Fund, unde este, de asemenea, manager de portofoliu, precum și consilier al clienților fondului.

Alocarea mai multor fonduri pentru CD-uri cu randament ridicat, fonduri de piață monetară sau titluri de trezorerie poate părea prudentă, dar aceasta este o formă de sincronizare a pieței și ar trebui evitată.

De fapt, potrivit lui Shenkman, investitorii nu vor obține atât de multe avantaje pe cât își imaginează făcând acest lucru, de ce? Este vorba despre sincronizarea pieței. Stând în unele instrumente și așteptând ca această piață sălbatică să se încheie, s-ar putea să vă privați de o parte din profituri.

Potrivit lui Shenkman, investitorii care continuă să se țină de planul lor și nu se mută de la un instrument la altul și înapoi vor avea o situație mai bună. Este același lucru ca și în cazul metodei de calculare a mediei costurilor pentru ETF-uri, de exemplu. O persoană care se pliază pe piață va câștiga mai puțin decât o persoană care investește în mod regulat și își respectă planul.

Marc N. Balcer

Marc N. Balcer este consilier financiar și director al Girard, divizia de gestionare a averii a Univest.

Pe termen lung, banii lichizi nu sunt lipsiți de riscuri.

Potrivit lui Balcer, există un mare risc cu banii lichizi, și anume că, pe termen lung, aceștia sunt depășiți de inflație sau, alternativ, inflația va șterge marea majoritate a câștigurilor dacă banii lichizi sunt depozitați undeva.

Pe termen mai scurt, dacă investitorii doresc să dețină numerar, trebuie să caute produse care sunt potrivite pentru a deține numerar, adică care pot cel puțin să se adapteze la inflație. Dar astfel de produse pot prezenta o problemă. Este posibil ca depozitele investitorilor să nu fie asigurate și garantate în mod corespunzător, astfel încât există riscul, mai ales în zilele noastre, ca investitorii să își piardă banii.

Balcer consideră că riscul ca banii lichizi să depășească inflația este același cu riscul de a reinvesti banii pe piața bursieră la momentul nepotrivit.

Brent Weiss

Brent Weiss este consilier financiar la Facet Wealth, unde îi ajută pe clienți să își gestioneze finanțele și activele.

Nu urmăriți doar ratele, urmați-vă planul, pe termen lung acțiunile vor fi mai performante decât obligațiunile, iar obligațiunile vor fi mai performante decât numerarul.

Weiss are o părere similară cu cea a lui Jonathan Shenkman. De fapt, Weiss crede, de asemenea, că este important să rămâi consecvent în această privință și să nu cedezi în fața tendințelor pe termen scurt. Piața trece prin diferite cicluri, unul este cel în care acțiunile sunt în vogă, oferind randamente ridicate, apoi există o perioadă în care sunt în vogă banii lichizi sau obligațiunile.

Dar Weiss spune că important este tendința pe termen lung, în care acțiunile depășesc în mod clar atât obligațiunile, cât și numerarul.

Ce părere am eu despre asta?

Punctul meu de vedere, ca investitor în acțiuni, poate fi oarecum lipsit de ambiguitate. Situația actuală în care obligațiunile par a fi cea mai bună opțiune se datorează inflației și creșterii ratelor dobânzilor care vine odată cu aceasta.

Prin urmare, consider că această perioadă este una de tranziție, iar pe termen lung cred în continuare în acțiuni. În același timp, sunt de acord cu opinia de mai sus, un investitor ar trebui să se țină de planul său. Pentru că nu ajută cu adevărat la nimic să ne schimbăm brusc planurile de investiții. De fapt, se poate întâmpla ca noi să acționăm sub influența emoțiilor.

Decât să ascund banii undeva unde pot doar să înving inflația, consider că este o opțiune mai bună să cumpăr scăderi graduale care îmi pot crește profitul potențial în viitor.

Concluzie

După cum putem vedea, chiar și conform experților, nu este în întregime înțelept să mutăm pur și simplu banii din acțiuni în numerar și, eventual, în alte instrumente de numerar. Ceea ce este important de reținut pentru investitori este că nu este chiar o idee bună să sari de la un activ la altul fără un plan pe termen mai lung, doar pentru că ceva oferă în prezent un randament mai mare.

Principiul investiției pe termen lung constă în a vă respecta planul de investiții pe termen lung. Acesta este cel care maximizează probabilitatea de a obține profit în viitor.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu servește drept recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.